Boda – en central punkt för spelmän och dansare

En sökning på eniro.se ger 195 träffar. På en karta ser det ut som en hagelsvärm på en hare, med träffbilden samlad i Småland, Östergötland och Sörmland. Boda måste vara ett av Sveriges vanligaste ortsnamn.

Entreprenörer och lokala politiker vill uppföra uppseendeväckande byggnader, göra bygden känd med framstående idrottslag eller enskilda, häpnadsväckande prestationer. Platsen måste komma ”på kartan”. Boda finns på kartan. På 195 platser i Sverige.

Men…säger man ”Boda” i Folkmusik Sverige så är det ingen som tvekar vilket av dessa 195 Boda som avses. För här finns Boda hembygdsförening som är en motor i bygden. Entréer ska befolkas, kaffe ska kokas, parkeringar övervakas, korven kokas; det finns en uppgift för alla. Ett program utformas. Det är inte gjort i en handvändning, men det görs. Programmet tillhör landets största och genomförs med obetydligt offentligt stöd.

Boda är en lyckad samverkan av ett anonymt kollektiv och starka individer: Nygårds Anna, Kicken Ingels, Finn Jonas, som jag aldrig träffat, Peter Korn, Knuts Hasse, Ingrid Ingels, Laggar Anders, Knapp Britta, Hansollas Jonas och många andra som befolkat och gjort Boda socken i Dalarna till en centralpunkt för spelmän och dansare i Sverige.

Spelmän från norr till söder hoppas att telefonen ska ringa och att de ska erbjudas en spelning i kyrkan eller på danslogen på hembygdsgården. Den som får möta publiken i Boda tar upp det på sin meritlista. För när andra tappar lockar Boda hembygdsförening en växande publik varje sommar, en sommar som räcker året om.

Text och foto: Thomas Fahlander