Det pekar uppåt i  FURUDAL

En av Sveriges främsta hustillverkare, leverantör av sågverksprodukter till hela världen. Under Hedlunds 111-åriga historia har företaget svarat för en fantastisk utveckling – och resan fortsätter. Möt Birgitta Hedlund, VD i en stolt familjekoncern, som vill framåt och tror på bygden och människors möjligheter.

Oresjön flyter utanför kontorsfönstret, det är stilla, lugnt och väldigt vackert för ögat. Vi befinner oss på klassisk mark, det var ju här i Furudal ett järnbruk för över 300 år sedan såg sitt ljus, med tillverkning av allt från kanoner, plogar, till kättingar. De gamla smedjornas hammarslag har för länge sedan tystnat, men entreprenörskapet lever vidare in i våra dagar, främst symboliserat genom familjen Hedlund som i generationer bidragit till samhällets utveckling.

Hedlunds kunde inte valt en bättre plats att bedriva sin verksamhet på. Furudal är ett centrum av världen för den som värdesätter en råvara i världsklass.

– Virket vi använder är lokalproducerat, det kommer från våra skogar i närmiljön. Alla vittnar om den kvalité vi kan erbjuda, det är vetenskapligt bevisat. Det kan helt enkelt förklaras med att den här regionen har de bästa betingelser för en högkvalitativ träråvara. För oss är detta centrum av allt vi står för.

Starka band
Ett samtal med Birgitta handlar lika mycket om historien som framtiden. Allt från Reinhold Hedlunds start av företaget 1903, till dagens verklighet, med expansion och framtidstro.

– Ingen i husbranschen har en lika lång historia som vi, dessutom är jag en av väldigt få kvinnor i den här positionen. Man kan säga att jag är född bland sågspån och brädor. Som barn var kontoret en självklar plats där jag fick vara med och se hur allt fungerade, som att räkna löner och lägga pengar i kuvert, räkna inventarielistor och mycket mer. Jag har verkligen gått den långa vägen, har gjort nästan allt, det är bara på sågen jag inte jobbat.

Birgitta kan se tillbaka på ett tiotal år som VD för det ena benet av verksamheten – hustillverkningen som går under varumärket Bra Hus. För det andra benet, sågverksdelen (Hedlunds Timber) är sonen Erik VD, tillika fjärde generationen av Hedlundare i företaget.

– Dessutom har jag en son som jobbar på sågen som produktionstekniker, han är lugn och trygg och kan varenda skruv. Sen har jag ett pågående projekt med dottern Kristina. Hon är advokat och jobbar i Falun. I en framtid hoppas jag att även hon ska jobba här. Om jag är stolt och glad? Du kan bara gissa.

Birgitta synes så självklar där hon sitter vid bordet på kontoret, avspänd men ändå med full kontroll. Kaffet står plötsligt på bordet, bullarna likaså, ”smaka, de är jättegoda”. Hon ler ofta, i synnerhet när arvet från tidigare generationer kommer på tal. Hårt arbete, ja, ”men vi jobbar för varandra och har en stark gemenskap”. Birgitta väjer för alla hinder som ju knäckt en och annan aktör i branschen genom åren. Istället ser hon framåt, mot de utmaningar som väntar.

– Det är en kvalitetsprodukt vi säljer. Men det räcker inte med att ha en bra produkt. Lika viktigt är att vi möter kunder på ett bra sätt i alla lägen. Vi är stora, men samtidigt tillräckligt små för att komma nära kunden. Vi tror på det personliga och har en bra säljkår. Vi har bestämt oss för att bli bäst på trähus i Sverige. Samtidigt gäller det att göra rätt saker. De senaste sju åren har vi investerat över 100 miljoner kronor i koncernen, investeringar som främst är kopplade till sågen och den högteknologi som krävs för att möta framtiden.

Det fanns en tid i företagets historia då världen var dess marknad, som när grundaren, bondsonen Reinhold Hedlund startade husfabrik i Argentina. De internationella leveranserna fortsatte senare till England, Holland, Japan och Bahamas, detta under en epok då Erik Hedlund var chef, Birgittas far. Om hela den fascinerande framgångssagan får andra forum behandla. Klart står att Hedlunds för evigt ristat in sitt namn i Furudals historia.

Nära till det viktigaste
Inom koncernen jobbar idag ett 75-tal personer, något som gör dem till Rättvik kommuns största privata arbetsgivare. De anställda bor i Furudal eller pendlar in till jobbet, detta från en geografisk omkrets om cirka fem-sex mil.

– Det tar max fyrtio minuter för dem som bor i Mora, trettio för dem som bor i Rättvik. När man sätter sig i bilen vet man med exakthet hur lång tid det tar. Det är skillnad mot Stockholm det…

Nu ska en stor koncern bli större, till en början med en konstruktör som ska kunna det här med beräkningar, statistik, hållfasthet och så vidare.

– Vi har med jämna mellanrum behov av kompetent arbetskraft. Och vi ser gärna att rätt person tar med sig familjen och flyttar hit till Furudal.

Birgitta återkommer till ordet livskvalité. Hon och hennes man har själv satt sina bopålar vid Skattungsjön en bit väster om Furudal.

– I grunden finns en bra samhällsservice här, med bland annat en fungerande grundskola för barn mellan sex och femton år. Och varje år tas 30 elever in som läser en hockeyprofil på högstadiet, det betyder också mycket för samhället. Sen har vi ju vår fantastiska hockeyskola på somrarna, den är jättebra.

Birgitta börjar bli forcerad när helheten kommer på tal, Furudals möjligheter att erbjuda en totallösning för människor som vill något med sina liv – och värdesätter en balans.

– Det är en fantastisk fritid vi kan erbjuda här, både sommar och vinter. Allt rent vatten, alla berg med vacker utsikt, träden som är flera hundra år gamla. Det är bara att packa en matsäck och vandra någon av alla stigar. Det finns så mycket att upptäcka av kultur och natur. Jag bor själv vid Skattungsjön en bit västerut. Det har hänt att jag tagit ekan och rott ut över en spegelblank sjö, med mig har jag haft en tidning och något gott att äta. Där och då, när jag släppt ankaret mot sjöns botten… Kan man hitta ett bättre sätt att ladda batterierna?

En väldigt stolt företagsledare, och livsnjutare, har talat.

Text och foto: Johan Pellas

Kuriosa: Uppkomsten av namnet Furudal undrar någon. Intill Ore älv, en bit ifrån samhället, finner vi det gamla bruket. Just vid denna plats flyter älven mellan höga stränder av sandhed, tätt bevuxna av pelarlika furor. Det är denna plats som är uppkomsten till det vackra namn som idag är hemma för cirka 400 fasta invånare – Furudal.