En plats för livets små och
stora drömmar

De flesta som bor i byn, det handlar om i runda tal 700 hushåll, har utsikt över vattnet. Foto: Riesbeck Reklam

Stora Vägen i Vikarbyn. Här återfinns ett koncentrat av företagen i den ”lilla stora byn”. Foto: Riesbeck Reklam

Marie Henriks Backlund drivs av ett starkt socialt patos. I Vikarbyn ska alla känna sig välkomna och få utrymme att utveckla sina idéer. Foto: Johan Pellas

Liten men ändå stor – och med utrymme för alla att växa. Välkommen till Vikarbyn, en plats som bubblar av idéer, samarbete och kreativt företagande.

Byn är som en enda stor altan i söderläge. I blickfånget är det vatten och blånande berg vart man än fäster blicken. Det är harmoniskt, vackert och livfullt på en och samma gång.

Vi befinner oss på besök hos Marie Henriks Backlund, en kvinna som vuxit upp i detta dalaparadis, som för övrigt tillhör en av Sveriges största byar. Marie om någon kan förklara och sätta ord på den livskvalité som kännetecknar Vikarbyn.

Vi befinner oss på en adress längs Stora vägen, en gata som har en väldigt speciell betydelse när vi pratar företagande i Vikarbyn. Idag finns inte mindre åtta olika företag lokaliserade just hit, ett koncentrat som ger näring åt en hel by och skapar ringar på vattnet. Kan de starta verksamhet, ja då ska jag också kunna lyckas…

I sex år har Marie och hennes familj drivit Backlunds Boende, som omfattar 26 bäddar i B&B-stil, samt en stuguthyrning med ytterligare ett 50-tal bäddar. Gästerna kommer från när och fjärran och de kommer
gärna tillbaka. Det är ordning och reda, ombonat, välskött och väldigt omhändertagande.

– Jag tycker om att träffa folk och få visa upp vår fantastiska turistbygd, säger Marie. Det är underbart att få träffa alla gäster och bry sig om dem.

Värdskap är viktigt för Marie och för hela byn som med glädje hälsar nya invånare hit. Här ska alla känna sig välkomna och få en chans att växa in, menar hon. För även om Vikarbyn vilar på en rik tradition och historia, så är det med hjälp av nytänkande och fungerande nätverk som byn ska fortsätta utvecklas. Ett litet Klondyke för den som vill göra något av sitt liv och sin tillvaro med andra ord, kort sagt bygga en bas och identitet som märks och kan göra skillnad.

– Man kan leva sin dröm här. Som vanligt får man räkna med att saker tar tid att bygga upp, så är det överallt. Men saker går att realisera och vi drar varandra framåt. En viktig faktor är den fungerande servicen i byn med affär och barnomsorg. Och vi har en jättebra byskola för barn upp till tolv år, totalt är det ett hundratal elever som går där. Sånt är förstås jätteviktigt för att få vardagen att fungera. Och rent geografiskt ligger vi väldigt bra till med sju kilometer till Rättvik och trettio till Mora. Och utsikten vi har är väl inte så dum? Jag tröttnar aldrig på himlen och vattnets skiftningar, det ändras hela tiden.

Apropå nätverk. En liten överraskning för en utomstående kan vara de många olika sammanslutningar av människor som finns i byn. Här finns bystugan med sin styrelse, byalaget och så vidare.

– Allt är för att ta tillvara byns intressen och skapa en gemenskap. Vi har även visionsmöten där vi tar upp olika frågeställningar, även det är ett bra forum för utveckling. Det är viktigt att människor ser att det finns möjligheter att umgås, driva projekt och så vidare. Om viljan finns hos människor ska det alltid finnas vägar för utveckling.

Ett annat nätverk är ”Idékullorna”, ett forum som samlar ett 30-tal kvinnliga företagare i byn.

– Vi träffas med jämna mellanrum och pratar öppettider, information med mera. Vi har väldigt många starka företagare i Vikarbyn, inte minst de kvinnliga entreprenörerna.

Goda utsikter
Vi svänger av neråt i byn, från Stora vägen, den så viktiga pulsådern. Vi söker oss mot Siljan längs en av alla småvägar. De flesta som bor i byn, det handlar om i runda tal 700 hushåll, har utsikt över vattnet. Vi befinner oss i en skogs- och lantbruksbygd, där det öppna och rena landskapet ska tillskrivas det gamla sågverk som en gång fanns direkt nedanför oss vid Siljans strand. Borta är skog och vegetation, istället låter geografin oss möta vatten och himmel i en magisk förening.

– Vi har även pågående projekt för att marken inte ska växa igen, det är viktigt att bevara Vikarbyns landskap. Längst ned mot vattnet har vi en ångbåtsbrygga, båthamn, fotbollsplan och skridskoplan.

Marie får klä sina drömmar i ord, samtidigt som hon visar ångbåtsbryggan, båthamnen, fotbollsplanen och hockeyrinken. Hon trivs som turistambassadör, men det stannar inte där.

– Vi har även köpt ett bageri som ska heta Rättviks Tunnbrödsbageri & Handelsbod. Det blir en passande sidoverksamhet under de månader på året då det är lite lugnare. Kanske ska vi även utöka vårt boende så att det även omfattar bäddar på andra håll i Dalarna, vi får se. Inget är statiskt och det är så roligt att jobba med saker som utvecklas. Min man Lasse och jag har fyra barn och ingen är rädd för att jobba. Vi har dessutom två fosterbarn. I vår familj har vi alltid gillat fart och fläkt, vilket tagit sig olika uttryck genom åren, allt från motorcykel till speedski, två av våra barn tillhör just nu de bästa juniorerna i Sverige i hastighetsåkning på skidor.

Speedskiing har beskrivits som en lätt sport för våghalsiga personer där det är bara att ställa sig i en brant backe med skidor på och åka rätt ner i cirka 200 kilometer i timmen…

– Vi är dåliga på att se begränsningar i vår familj, säger Marie och skrattar. Vi lever nog lite efter devisen ”the sky is the limit” här i Vikarbyn.

Text: Johan Pellas