Fricks konditori – för den goda sakens och smakens skull

Delar av personalen på Fricks, ett klassiskt konditori i bästa läge i Rättvik, alldeles intill järnvägsstationen och rondellen.

Peter Frick med sin fru Helena, ett par både hemma och på arbetet.

Öppna dörren och du möter underbara dofter från matbröd, bakverk och mycket annat – allt i egen tillverkning. Vi pratar om ett klassiskt konditori av bästa märke, som fungerat som ett nav i Rättvik sedan mitten av 1900-talet.
– Det här är mitt liv, säger Peter Frick, som levt med konditoriyrket sedan barnsben.

Man kan inte annat än älska en bagare, som rycks från sin sömn vid tre på natten för att gå upp och jobba. Resultaten av den tidiga morgonens arbete står sen klart och framdukat när konditoriet öppnar vid halv åtta. Och i tider när allt mer synes vara stordrift och halvfabrikat – hur rätt känns det inte med lokalproducerat, sånt som tillverkas med kärlek till gästen?

”Själva förutsättningen är enkel, det vi tillverkar ska se bra ut och smaka gott”

Peter Frick pratar mycket i termerna om att vara här och nu, och att allt är färskvara, man kan aldrig leva på gamla meriter.

– Själva förutsättningen är enkel, det vi tillverkar ska se bra ut och smaka gott. När vi lever så nära våra gäster gäller det att vara på topp varje dag, något annat duger inte.

Fricks konditori inrymmer idag 160 platser, den nya inglasade uteserveringen från 2013 inräknad. Från början var inte tanken att uteserveringen skulle finnas kvar året runt, men kunderna satte värde på den ljusa och fina verandan ut mot gatan, och därför blev den kvar. Och under perioder på året är det tur att Fricks har utökat sin kapacitet.

Dragningskraften är stor, i synnerhet under somrarna och vid alla olika evenemang i kommunen.

– Min mor sa en gång att det skulle vara svårt att klara sig utan somrarna då det av tradition varit många besökare. Men det har ändrat sig tycker jag. I basen har vi lokalbefolkningen och våra stamgäster som alltid kommer, året runt. Vi har även helggäster som åker hit från närmiljön när de handlar i vårt centrum. Sen har vi alla förbipasserande som väljer att göra ett stopp hos och för en fika eller mat. Läget intill rondellen, nära fjälltrafiken är perfekt, och Rättvik ligger geografiskt och tidsmässigt rätt till för en bensträckare. Även närheten till buss- och tågstationen är bra. Och när det är olika evenemang i Rättvik får vi förstås en del av sleven, som under vår- och höstmarknaderna, konserterna i Dalhalla, Classic Car Week och så vidare.

Yrkesstolthet i generationer
Namnet Frick undrar någon, varifrån kommer det. Som bekant har Rättvik i långa tider haft en attraktion hos människor från andra delar av Sverige och världen. Denna attraktionskraft fick även tre bröder från Kristianstad uppleva när de kom till Rättvik för första gången på 1950-talet – de träffade nämligen sina blivande fruar här och sen var den saken klar… Resultatet blev en flytt till sjön Siljans vackraste delar och början på en lång och framgångsrik resa med flera olika verksamheter kopplade till bageri- och konditorirörelsen.

Peters far, Lawe, var en av dessa bröder, vars arv nu Peter och hans systrar Ann-Catrine och Gunilla för vidare genom det Fricks konditori vi känner idag, ett ursprung vi daterar till 1958. Kvar i verksamheten finns även moder Marianne, som kan skryta med att ha serverat hundratusentals gäster under åren.

Peter smuttar på en kopp kaffe och tittar ut över konditoriet. Ångorna stiger ur koppen och skickar ut en svag doft och arom från den böna vi svenskar värdesätter så högt – kaffebönan, en av de mest konsumerade produkterna i Sverige.

Befolkningen i de nordiska länderna konsumerar faktiskt mest kaffe per capita i världen. Finland leder och Sverige kommer strax efter med 9–10,5 kilo per person och år. Räknar man om det till motsvarar det cirka tre koppar per person och dag. En undersökning gav vid handen att 73 procent av alla svenskar som dricker kaffe gör det för att det smakar gott och därefter anges sociala skäl, 35 procent. Det är något nästan något rituellt över vårt kaffedrickande, även om vi svenskar är mer av kaffegourmander än kaffegourmeter. En vanlig kaffe duger bra – men gärna i gott sällskap!

Kärlek till yrket – och varandra
Apropå bönor. Peters liv kom att få en ny vändning hösten 1998 när en ung kvinna från Småland kom upp till Rättvik för att provjobba. Kvinnan i fråga hette Helena och tillhörde en av Sveriges bästa unga bagare med framgångar på både nationell och internationell nivå. Tanken var att Helena skulle bli kvar i ett halvår, men historien tog en vändning. Idag bor hon med sin Peter i Övre Gärdsjö och har tre barn mellan två och åtta år. De är dessutom arbetskamrater och jobbar ofta sida vid sida, när inte någon av dem är hemma och sköter om barn och hem.

– Ja, tänk hur livet kan överraska, vi får väl se om en ny generation tar över, barnen är fortfarande små.

Peter är i dubbel bemärkelse ”mitt i smeten” där matbröd, tårtor, kaffebröd och mycket annat av livets goda slukar hans vardag. Om morgondagen är svår att sia, klart är att verksamheten står på stadiga ben och har långt till sitt ”bäst-före datum”.

– Vi är förstås jätteglada, vi vet vad vårt konditori betyder för människor. Vår förhoppning är att vi ska kunna föra detta stolta arv vidare långt in i framtiden.

Text och foto: Johan Pellas