Rättvik blir bas för norska skidsupportrar

Förberedelserna är i full gång med festivalområdet. Från vänster Helena Back och Erika Sterner som är ansvariga för projektet Camp Norway Rättvik 2015. Foto. Per Malmberg

Rättvik kommer att bada i rött och vitt under skid-VM i Falun. Totalt ska nämligen 10 000 norrmän bo och leva i samhället under 14 dagar.
– Rättvik kommer markant att öka sitt innevånarantal under dessa dagar, säger kommunens Helena Back och Erika Sterner, som jobbar för att Camp Norway ska bli en succe.

Norge har skidvärldens mest hängivna och trogna supportrar. De följer sina stjärnor i vått och torrt vid mästerskapen jorden runt.

Det är inte ovanligt att 25 000 norrmän finns på plats när Marit Björgen och de andra ässen slåss om medaljerna.

VM i Falun 18 februari–1 mars 2015 blir inget undantag.

Och många av dessa norrmän kommer under mästerskapet att bo i Rättvik. På hotell, värdshus, privat i stugor och i skolsalar.

– Vi var tidigt ute och uppvaktade VM-arrangörerna med vår idé om att göra Rättvik till Camp Norway. De gillade vårt koncept och vi fick klartecken, konstaterar Helena Back.

Jättetält med mat, dryck och uppträdanden
Det betyder att det blir en lång skidkarneval i Rättvik under VM-dagarna – med jättetält på parkeringen utanför Fricks konditori, där det ska serveras mat och dryck, uppträdanden och mässområde, barnaktiviteter ordnas utanför kommunhuset, där det också ska spolas upp en isrink om vädret tillåter.

Storgatan lever upp ända ned till kulturhuset där spännande saker erbjuds.

Istrav och Classic Car Winter ska ytterligare förgylla VM-dagarna.

Dessutom har Svenska kyrkan café och filmvisning och Handslaget (13 konsthantverkare) erbjuder lokal mat och hantverk.

På Helsingland erbjuds slädturer och snöskovandringar.

Näringslivet hänger på och affärerna har öppet till klockan 20.

– Vi satsar på att göra en riktig vinterfestival. Vi hoppas att det blir några fina veckor, både för våra egna invånare men också för alla tillresta. Vi har pratat med många som bor här i Rättvik och de tycker det ska bli kul att det händer något, säger Helena Back.

– Vi har varit i Norge på olika mässor och presenterat vårt koncept. Gensvaret har varit stort, fortsätter Helena Back och Erika Sterner.

Partytältet blir navet i rättvikarnas satsning på Camp Norway. Där blir det öppet mellan kl. 13.00 och 01.00 varje dag. Tältet har plats för 800 personer.

Artister uppträder – bland annat P Floyd och Larz Kristerz.

– Det är samlingspunkten. Där tror vi att alla skidsupportrar samlas och diskuterar dagens tävlingar. Och för de som inte åker in till Falun finns en 28 kvadratmeter stor TV-skärm där tävlingarna visas, säger Helena Back och Erika Sterner.

Bussförbindelser mellan Rättvik och Falun
Bussförbindelserna till Falun utökas också. Det är smart att inte ta bilen till Lugnet i Falun utan istället ta bussen. Man kan redan nu boka bussbiljett till Falun. Parkeringsmöjligheterna för personbilar är begränsade intill tävlingsområdet. Och fler lokalbussar planeras också.

Camp Norway i Rättvik är ett projekt som  också, hoppas man, ska generera fler turister till Rättvik och Siljansområdet i framtiden.

– Många norrmän har redan fått upp ögonen för vad Rättvik har att erbjuda. Vi har redan många norska turister sommartid. Med den här satsningen hoppas vi på ännu fler, även vintertid. Ett långsiktigt arbete mot den norska marknaden började redan 2012 och Camp Norway är ännu ett led i detta arbete.

– Vi har ju både ett rikt utbud av längdspår och en slalombacke centralt, säger Helena Back och Erika Sterner.

Vinterfestivalen Camp Norway är en marknadsföringsaktivitet i samverkan mellan boendeanläggningarna i Rättvik, Svensk handel i Rättvik och Rättviks  kommun, som också samfinansierar projektet.

– Tillsammans försöker vi hitta ett bra och smidigt samarbetssätt för att utveckla Rättvik som destination. Vi jobbar med delat ansvar för att ge våra besökare en ännu bättre upplevelse. Vi är bra på att ta egna initiativ här i Rättvik och vi hoppas det ska visa sig under VM-veckorna, säger Helena Back och Erika Sterner.

Text: Per Malmberg