Kökschef: Lottie Ryttar

BEST WESTERN HOTELL LERDALSHÖJDEN
lerdalshojden.se

Laxmousse timbal med ört & citruscreme

Ca 4 portioner

Ingredienser:
250–300 gr inkokt Lax
1 dl vispad grädde
0,75 dl gräddfil
0,5 dl majonäs
3 tsk chilisås
2 droppar Tabasco
0,5 dl finhackad dill
1 krm paprikapulver
2,5 gelatinblad
salt & peppar efter smak

Sås
Gör så här:
Rör ihop 1 dl Creme fraiche, 0,5 dl majonäs, 1 msk dill, 1 msk persilja, 1 msk gräslök, citroncest och salt & peppar.
Blötlägg gelatinet en stund i vatten. Blanda alla ingredienser. Krama sen ur gelatinet och lös upp det i en kastrull, endast med lite ljummen värme. Bryt ned laxen i små bitar, rör om och fyll sedan en stor form eller flera små, låt stå kallt.

Lotties örtsill

Ingredienser:
600 gr urvattnad inläggningssill
2 gula lökar (ca 80 gr styck)
1 rödlök (ca 80 gr)
1,5 dl hackad dill
1,5 dl hackad persilja
1 dl hackad gräslök

Sås
1 dl senap
2 dl strösocker
2 msk 12% Ättikssprit
1 dl hett vatten
En nypa salt och ett par drag på vitpeppar kvarnen.

Gör så här:
Skär sillfiléerna i lagom stora bitar.
Hacka örterna och finhacka lökarna och blanda allt i en bunke.
Slå ihop såsens tillbehör och rör tills sockret smält.
Slå sedan såsen över sillen och örterna,  blanda väl.
Låt stå över natten i kylen.