Solgårdskrogen i Nittsjö
– lokal mat med själ och hjärta
De hade rest tillsammans och jobbat på flera olika håll i världen. Jonathan från Stockholm, Genevieve från Australien. Plötsligt tog deras liv en vändning. Nu lever de sina liv nära till sådant de värderar högst. I centrum finns även deras tvååriga dotter Lorna.
Nittsjö har fått ett nytt besöksmål, när familjen Bjurenstedt öppnat Solgårdskrogen, en krog med fokus på lokala råvaror.
De hade rest och jobbat på olika platser i världen, han från Stockholm, hon från Australien. Slumpen förde dem till Nittsjö, och sen dess är inget sig likt. Nu riktar de all fokus på sin Solgårdskrog, en mötesplats för dem som värdesätter lokal mat, gjord från grunden och serverad i den bästa av dalamiljöer.
– Vi föll för Dalarna, Rättvik och framför allt Nittsjö, säger Jonathan Bjurenstedt. Här är vi nära till de råvaror vi använder, och har en helt annan kontakt med människor.
I Rättviks vidsträckta natur finns många små byar och samhällen utspridda. En av de mest kända byarna är Nittsjö, vars keramik blivit känt över hela Sverige. Till denna vackra by, som hämtad ur ett vykort, kommer man via slingriga vägar, omsluten av ängar, där årstiden gör allt för att förföra våra sinnen. Det är en serenad och kuliss av det bästa en svensk sommar kan frambringa.
Och se, det är precis här som Solgårdskrogen öppnat, en liten juvel som vill kittla våra smaklökar och få mat och natur att smälta samman till en upplevelse.
Det slumpmässiga har sin charm här i världen, allra helst när tillfälligheter leder fram till något väldigt bra. Kvinnan i familjen heter Genevieve och är född ”down under”, i Adelaide, Australien.
Hon jobbade som advokat i London när kärleken slog till, för sexton år sedan. Föremålet för hennes förälskelse hette Jonathan, en duktig kock från Stockholm. De levde tillsammans två år i just London innan de flyttade till Adelaide i tre år för att senare sätta ner sina bopålar i vår svenska huvudstad.
Sen vände allt när Jonathans mamma fann en bostadsannons i Dagens Nyheter för ett och ett halvt år sedan.
– Ska vi inte åka upp till Nittsjö och kolla, sa hon, med förhoppningen om att de kanske kunde finna en släktgård där de kunde tillbringa somrarna ihop.
– Vi fastnade direkt för det här stället, säger Jonathan och sveper med blicken över gårdstunet. Och genast kände jag att här skulle det gå att driva verksamhet.
Resten är egentligen historia.
Jonathan, som drivit en krog med framgång i Stockholm i åtta år, började tänka i nya banor. Planen var först att satsa på grillad mat under sommarmånaderna i Nittsjö, samtidigt som verksamheten i Stockholm, vid S:t Eriksplan, drevs vidare resten av året. Men snart fann familjen – som också består av lilla Lorna, idag två år gammal – att Nittsjö bjöd på större värden än så: i Nittsjö fanns möjligheter att göra något tillsammans och förverkliga drömmar.
– Vi har levt väldigt olika liv tidigare, säger Jonathan. Det har blivit en helt annan dimension att flytta hit och göra det här ihop. Sedan några år har Genevieve också utbildat sig till sommelier.
– Vi tänkte oss en mjukstart, men det blev tvärtom, säger hon och skrattar.
Ett naturnära matkoncept
Solgårdskrogen öppnade vid midsommartid ifjol och det blev succé på en gång.
– Som när Genevieves föräldrar kom till Sverige och Nittsjö för att ha semester. Istället fick de stå i disken båda två, eller hålla ordning på grillen. Vi hade öppet varje dag i veckan, men trodde aldrig att det skulle komma så mycket folk.
Besökare till Solgården kommer till en genuin dalagård som består av sex byggnader, varav en är ett härbre med anor från 1600-talet. Med varsamma händer har den nu blivit krog med luncher, middagar och hamburgerbruncher som specialitet. Och gästerna tycks gilla vad de får. Dessutom erbjuds även övernattningsmöjligheter på gården.
Jonathan visar den vedeldade grillen som tornar upp sig majestätisk på gårdstunet. Platsen utgör själva hjärtat i verksamheten. Principen är enkel: maten lagas från grunden, av lokala råvaror. Köttet kommer från djur i närheten, potatisen, grönsakerna och så vidare. Solgårdskrogen är så mycket närproducerat det kan bli.
– Det är ofta väldigt korta säsonger för grödorna. Menyerna skapas därför utifrån det som finns att tillgå i närmiljön. Givetvis hämtar vi vår sparris från Massarbäck som har en kravodling här i Rättvik. Och jag kan säga att jag aldrig under mina år i krogbranschen jobbat med så färska grönsaker, de är i regel skördade samma dag.
– Vi vill testa det här, att driva en småskalig krog ute på landet, säger Jonathan. Jag har sedan en tid sålt min andel i restaurangen i Stockholm, och lägenheten i stan har vi hyrt ut. Nu är det Nittsjö som gäller till hundra procent.
Sommaren 2016 lär bli intensiv – det är ett ambitiöst öppethållande som erbjuds. Luncher och middagar serveras tisdagar till lördagar med allt från enklare menyer till sex-rätters. På söndagar bjuds det på hamburgerbrunch.