R E P O R T A G E

En nystart i ett nytt land

Tanken var att familjen Meersman från Belgien skulle åka på en åtta veckor lång resa till ett exotiskt land. Men Davy lyckades övertyga familjen om att istället besöka Skandinavien och så blev det. Familjen förälskade sig i den svenska naturen, tystnaden och den vänliga atmosfären och bestämde sig för att flytta till Dalbyn och starta företaget The Mangevie.

Både Evi och Davy jobbade väldigt intensivt hemma i Belgien, de bodde fint och döttrarna gick i bra skolor.

– Ja, vi hade ett bra liv men i Belgien bor ungefär elva miljoner människor och det på en yta något större än Dalarna. Tillgången till orörd natur och den där totala tystnaden är så gott som obefintlig, säger Davy.

Evi nickar instämmande och berättar om en väldigt speciell episod som kom att bli avgörande för deras framtid.

– Ja, det var under vår rundresa i Sverige. Vi hade kommit fram till Avesta och satt på en brygga, drack ett glas vin och tittade på solnedgången. Det var så otroligt vackert och vi frågade oss själva – varför kan inte vi bo så här…?

Det blev startskottet. Evi gick in på en Facebook-grupp för belgare som vill emigrera till Sverige och där hittade hon den gamla skolan i Dalbyn, några kilometer söder om Furudal. Hon kom i kontakt med ägaren och fick se flera bilder på det fina huset.

– Ja, det var ett väldigt trevligt hus med stora salar och högt i tak. Vi kunde konstatera att det skulle krävas mycket jobb för att få huset i det skick som vi önskade men vi såg också att skolan och de intilliggande byggnaderna hade en enorm potential. Vi bokade tid för en visning i oktober 2018. Tanken var att vi skulle titta närmare på huset och omgivningarna och hade i det läget inga planer på att emigrera till Sverige. Ägarna bodde då själva i en del av huset och de hyrde även ut några lägenheter i fastigheten. När vi ett par månader senare fick besked om att det fanns fler spekulanter, bestämde vi oss direkt. Vi köpte fastig-heten i januari 2019 och i april samma år flyttade Evi och våra döttrar Maité, Marie-Lou och Maurinne till Dalbyn, säger Davy.

Själv var han tvungen att avvakta några månader. Han hade flera inplanerade jobb i sin elfirma som han naturligtvis var tvungen att slutföra.

– Ja, jag bodde själv med flickorna i nio månader. Till en början var det ovant och jag var ganska rädd men med tiden vande jag mig, säger Evi och skrattar lite åt minnet.

Flickorna började ganska omgående i Furudalsskola och trivdes bra. Själv började Evi inreda huset och när Davy kom hem till Sverige på besök smiddes planer för framtiden. Dessvärre hann de inte så långt innan Coronapandemin fick fäste och alla bokningar försvann. Evi började då arbeta i köket på Furudalsskola och hon jobbade också på förskolan både i Ingels och Boda.

– Ja, det var, trots omständigheterna, väldigt roligt och det innebar också att jag lärde mig svenska relativt fort. De personer som vi i familjen kom i kontakt med ville oss väl och därför pratade de bara svenska med oss. Det var jättesvårt till en början men det var en bra skola, säger Evi.

Davy minns tillbaka på den här tiden med blandade känslor.

– Ja, det var en orolig tid och jag funderade ganska ofta på om vi verkligen valt rätt väg. Hur som helst, eftersom vi hade så få gäster under den här perioden passade jag på att bygga en trädkoja. Det var lite av en pojkdröm som gick i uppfyllelse och kojan uppskattas idag av väldigt många. Bokar man trädkojan har man även tillgång till bastu och badtunna – ett perfekt boende för den som har någonting speciellt att fira, säger Davy.

Idag är hela det stora huset färdigrenoverat. Här finns fem lägenheter som hyrs ut till gäster samt en stor lägenhet där familjen Meersman bor tillsammans med sina hundar. Totalt erbjuder The Mangevie ca 48 sängplatser men de har även möjlighet att hyra ut ett antal fritidshus i omgivningarna. Det är hus som andra personer äger men som de bara använder någon eller ett par veckor om året.

Nöjda gäster året om
Antalet gäster ökar nu succesivt i antal. Den absoluta majoriteten kommer från Belgien och Holland och Evi berättar att de upplever miljön här i Dalarna som oerhört exotisk både sommar som vinter.

– Ja, vintrarna är minst lika vackra som somrarna. Vi började redan förra vintern med olika former av populära aktiviteter i Ejhedens ekopark som ligger tre mil norr om Furudal. Vi erbjuder bland annat Viltsafari som innehåller en lång promenad, fiske, bastu, is-bad och god mat. I vintras hade vi ungefär 200 gäster från Belgien som nästan alla bokade någon form av aktivitetspaket. Vår gästfrihet sprider sig snabbt på sociala medier då våra gäster gärna lägger ut bilder och inlägg. Som det ser ut just nu har vi sällskap som redan bokat rum och aktiviteter flera år framåt.

Nu stundar en intensiv sommarperiod då The Mangevie fylls av entusiastiska gäster. Här på gården möts man av Evy och Davy men också av familjens hund, får, getter och höns. Nu under sommaren öppnar de även upp restaurangen ”Magic dinners” där de tillagar lokal mat på utegrillarna som alltid spetsas med en specialitet som överraskar.

Namnet Mangevie består av tre delar:
Mange – betyder äta på franska
Vie – betyder liv på franska
och däremellan hittar vi namnet Evi

Evi och Davy utökar ständigt sin verksamhet med nya smakfullt inredda boendeformer såsom exempelvis trädkojan och det lyxiga glampingtältet.