R E P O R T A G E

Familjen som bygger sin framtid

Efter flera år i Stockholm blev längtan tillbaka till Dalarna och Rättvik allt starkare. Flytten gick till den lilla sommarstugan i Vikarbyn där de bodde under flera år. Idag kan de njuta av sitt livs största byggprojekt som nu står klart i Lerdal – ”Siljansros” har fått nytt liv!

Micke Steger och Maria Södergren träffades i Rättvik efter att Maria lämnat byn Linghed utanför Falun för att studera turism och entreprenörskap på Stiernhööksgymnasiet. Micke som är uppvuxen i Rättvik var då redan färdigutbildad snickare men han var även en duktig golfspelare som drömde om en golfkarriär utomlands.

– Ja, det stämmer men när jag träffade Maria lade jag golfsatsningen på hyllan. Vi träffades 2001 och redan efter sex månader flyttade vi till Stockholm där vi bodde i sju år. Under de åren arbetade jag som snickare och arbetsledare på stora byggbolag, säger Micke.

Maria jobbade inom telekom innan hon bytte bransch och började jobba med kundrelationer och events.

Livet i storstaden passade dem bra men ganska snart köpte de ett sommarhus uppe på Kalkbackarna i Vikarbyn som de besökte allt oftare. Önskan om att flytta tillbaka hem smög sig succesivt på och 2008 gick flyttlasset tillbaka till Rättvik. Micke och Maria flyttade in i sommarstugan i Vikarbyn permanent och startade samtidigt bygg- och inredningsbolaget H.O.M.E of dalarna.

– Vi kontaktade NÄRVIK, Rättviks lokala företagarförening, de fungerade som ett bollplank. Upplägget passade oss perfekt, Micke ansvarade för byggnation och jag ansvarade för inredning och design, säger Maria.

Vid samma tid blev det gamla Missionshuset ”Siljansros” på Bygatan i Lerdal till salu. Huset som hade stått tomt i många år byggdes 1891–93. Huset var ursprungligen en stor lada som stod på en grannfastighet. Det flyttades och den nedre våningen inreddes bland annat med en större samlingssal och ett litet kök. På ovanvåningen byggdes även en vaktmästarbostad. När Micke och Maria köpte huset stod en gammal orgel och några kyrkbänkar kvar och på väggar och tak kunde man se spår av gamla målningar.

– Ja, huset var fantastiskt och vi såg stor potential men det var i ett stort behov av renovering. Vår ambition var att skapa en unik plats för kontor och möten i kombination med ett ”showroom” och det fanns även planer för en inredningsbutik. Där och då hade vi inga tankar på att bosätta oss i huset men efter fyra års renovering tog vi första steget och flyttade in i en del av huset, i den då renoverade lägenheten på övervåningen, säger Maria.

Livet tog en ny riktning
Efter några år som egna företagare fick Maria erbjudande om att börja arbeta extra i en klädbutik i Falun. Hon tackade ja och efter en kort tid klev hon in i rollen som butikschef. Micke drev företaget H.O.M.E of dalarna vidare men valde senare att bli platschef på Skoglunds Bygg för att sedan kliva in som arbetschef med ansvar för hela byggservicedelen i Dalarna. Hos Skoglunds arbetade Micke i tio år tills han valde att kliva in som byggnadsingenjör på Sjöödala Bygg i Rättvik. Micke och Henrik Sjöö hade under tidigare år arbetat ihop så för Micke kändes det extra roligt att samarbeta på nytt och tillsammans fortsätta arbetet med att utveckla Sjöödala Bygg.

Under den här perioden hade Maria bytt Falun mot Leksand för att axla rollen som butikschef på Kollektion och började även studera till certifierad inredare. Under senhösten 2019 blev Maria gravid och en ny fas i livet tog sin början.

– Mitt i pandemin 2020 föddes vår son Wille och under min föräldraledighet kände jag att jag var sugen på att byta bransch och göra något nytt, så jag tog spontant och förutsättningslöst kontakt med Clockwork som är ett bemannings- och rekryteringsbolag. Jag blev erbjuden en tjänst som rekryteringskonsult i Mora som jag tackade ja till och för drygt ett år sedan klev jag in i rollen som marknadsområdeschef. Vi har idag kontor i Mora och i Leksand men verkar över ett stort geografiskt område som sträcker sig från Siljansbygden till västra och norra Dalarna. Det är ett fantastiskt jobb – att få göra skillnad, verka lokalt och hjälpa företag både inom offentlig och privat sektor med kompetensförsörjning och social hållbarhet, säger Maria.

Idag kretsar mycket i livet kring sonen Wille som snart är fyra år och som till vardags går på förskolan Prosten i centrala Rättvik.

Huset i Lerdal är färdigrenoverat och familjen stormtrivs i huset och har också sällskap av sina två lurviga raskatter, Kakan som är en Maine coon och den norska skogkatten John. Familjen trivs ute i naturen och uppskattar närheten till friluftsliv och aktiviteter, de gillar att vara sociala och har lyxen att bo på gångavstånd till både vänner och familj. Micke står mer än gärna i det stora köket eller vid utegrillen som används flitigt den här tiden på året.

– Ja, jag älskar att laga mat och bjuder gärna in till middag och matlagningskvällar. Det är ett enkelt och trevligt sätt att umgås på. Nu senast testade jag en ny pizzadeg här i pizzaugnen och den blev riktigt bra, säger Micke.

”Full fart framåt” är nog det som tydligast kännetecknar familjen. Man får intrycket av att de alltid har ett eller ett par projekt på gång samtidigt men ändå hinner med varandra och det som de älskar mest, nämligen att resa.

– Vi reser gärna till vårt andra hemland Italien. Ett år spenderade vi fyra veckor där då vi bilade genom hela landet. Det var ett minne för livet och vi har besökt Italien många gånger efter det. Vem vet, kanske flyttar vi dit någon gång i framtiden. Drömmen om en vingård i Italien lever kvar även om vi just nu är mitt i livet och har tusen andra projekt på gång, avslutar Micke.