Anna tog steget

Anna Grånäs Jakobsson, vd för Trappfabriken i Rättvik. Foto: Johan Pellas

Hon brinner för sitt företagande, bygden och människor. Möt Anna Grånäs Jakobsson, en kvinna med perspektiv på storstad och landsbygd, och som vet vad som bygger ett bra näringslivsklimat.
– Jag är här för att stanna, säger Anna, det finns stora värden i Rättvik att jobba för, både för mig som privatperson och företagare.

Ett samtal med Anna, över en kopp kaffe på hennes arbetsplats Trappfabriken, glider lätt över på alla möjligheter som finns i livet. Det handlar också om vägval, livskvalitet och betydelsen av att våga förändra, att ta nya steg.

Sju år har gått sedan den där sommardagen då hennes far satt i hammocken och frågade:

– Hörudu Anna, verksamheten på Trappfabriken i Rättvik behöver utvecklas. Det handlar om att ta tag i det eller att lägga ner.

Hennes föräldrar var passiva ägare på den tiden.

Anna klev in över tröskeln på Rättviksföretaget och blottade ärligen sin okunskap om det genuina hantverket att göra specialtillverkade trappor. När hon intervjuat personalen med flera fick hon en mängd förslag på hur man kunde göra för att utveckla verksamheten. Svaret hon fick från sin far när hon presenterade alla idéer var:

– Gör det då.

Att våga sig ut på nya okända verksamhetsområden är lite symptomatiskt för Anna som person. Varför sätta gränser för vad man kan åstadkomma? Varför låta sig begränsas av hinder? Anna åkte hem, pratade med familjen – man och tre barn i 20-årsåldern – och antog utmaningen som vd.

Idag är Trappfabriken ett välmående företag där personalen trivs och jobbar målinriktat som ett team. Det har varit ett tufft jobb att framkalla svarta siffror i bokföringen, men det har gått. Och nu, ja, allt tyder på en ljus framtid.

– Jag fann att det går att göra fantastiska saker här, att det bara kunde bli bra. Vi har lyckats vända det här tillsammans. Det är viktigt att veta att man har sina jobb säkrade, att man kan planera framåt, det skapar trygghet.

Men för att få respekt från personal och leverantörer räckte det inte att dansa in i högklackade skor och vifta med en lång CV som vd och chef för produktion och försäljning i en rad olika branscher.

– Det viktigaste var att installera mig här, på riktigt, och inte uppfattas som en konsult.

Sedan 2009 är Anna därför dubbelboende, dels på Lidingö, dels i Rättvik. Och livet är, för att använda Annas ord, ”underbart”.

– Jag är normalt i Rättvik söndag till onsdag varje vecka, och det går jättebra att åka emellan. När jag sitter i bilen hinner jag både koppla av och tänka över jobbet och känna mig effektiv. Faktum är att jag reser mindre i tid än vad många i Stockholm gör på en vecka. Jag vet exakt hur lång tid det tar och finner ingen stress i det.

Våga ta steg
Anna sitter för stunden lugnt i stolen på sitt kontor, hon pratar med en lugn och stadig röst, som någon som har lärt av livet, är trygg i sig själv och gärna vill förmedla sin klokskap till andra. Annars är det här en person som ofta är i rörelse. Bortom ett stort engagemang i företaget är hon involverad i flera olika förtroendeuppdrag, både i Rättvik och på Lidingö. Anna kan förmedla perspektiv även på detta – till Rättviks fördel.

– Jag sitter bland annat i en näringslivskommitté på Lidingö och i Närvik här i Rättvik, gemensamt för båda är att det handlar om att skapa så bra förutsättningar som möjligt för företagen på orten. I grunden är det människor det handlar om. Men det finns skillnader mellan dessa kommuner. Här i Rättvik är man nära till allting och kan påverka. Annorlunda är det i Lidingö där man är betydligt längre ifrån där besluten tas. Jag känner att man i Rättvik kan ta fighten på ett annat sätt, det är lättare att mötas och komma vidare. Dessutom är man behjälplig från alla berörda instanser, det finns en vilja från kommunen att bidra. Just detta lagarbete är så viktigt och gör skillnad. Att kunna möta upp företagares drömmar och visioner, att ge dem fortsatt energi att våga ta språng i sin utveckling. I Rättvik är man starka tillsammans.

Anna säger att hon inte haft några problem med att få gehör för sin person och sina idéer – det finns en öppenhet bland Rättviksborna.

– Här går man till sina grannar och hör sig för om vad som är på gång, man får veta när saker händer. Det finns så många värden i att ha den närheten till omgivningen och varandra. Allt handlar om att man måste bjuda till lite själv, att lyssna på människor, visa sitt engagemang och att man vill ge någonting tillbaka. Jag tycker att det är lättsamt här, och jag har mött så många positiva personer.

Många kommer hit och blir förälskade i miljöerna, det ger mersmak,
och sprider ringar på vattnet

Anna menar att fler kan göra samma resa som henne, våga testa något nytt, förverkliga drömmar.

– Det går verkligen att skapa sig ett bra liv här. Självklart behövs ett visst mod, men det går.

Vägar till harmoni
Rättviks framgångsformel, enligt Anna, handlar i grunden om att vara en attraktiv besökskommun.

– Många kommer hit och blir förälskade i miljöerna, det ger mersmak, och sprider ringar på vattnet.

Sen kommer de praktiska frågorna in, var ska man bo, jobba, skolor och så vidare.

– Här finns många företag av olika storlek och nischer med driv och ambitioner. Och behoven av arbetskraft kommer bara att öka med tanke på kommande pensionsavgångar. Och tänk vilka bra skolor det finns i Rättvik, det är otroligt attraktivt om man har barn. Och så finns ett fantastiskt utbud av fritidsaktiviteter året runt, jag tänker på alla upplevelser under olika årstider i skog och mark. Jag måste också räkna upp det här med all hjälp som är så tillgänglig. Behöver jag en hantverkare är det så lätt att få tag på en bra person, det är bara att höra sig för. Även huspriserna är till Rättviks fördel. Även om det är olika prislappar på husen även i Rättvik så kostar de ändå en bråkdel mot vad de gör i Stockholm. Till sist tempot, det är inte stress hela tiden!

Anna staplar superlativen på varandra, innan hon kopplar åter till den egna insatsen, att man måste våga, och att allt inte kan vara serverat.

– Det finns även en intressant trend som talar för Rättvik. Den om att många yngre söker nya vägar till en utkomst, bortom fasta, trygga jobb inom exempelvis en landstingsapparat. Det handlar om de människor som är lite av mångsysslare, som trivs att nätverka och är villiga att lära och skaffa nya kunskaper. Den kategorin kan skapa sig ett väldigt bra liv i Rättvik. Jag tycker också att den här orten har en annan gåva som inte är utnyttjad. Jag tänker på att det är lättare att utveckla olika insatser i klustermiljöer på landsbygden. Tänk dig människor med ett starkt intresse för IT, säljorienterad verksamhet eller kanske musik. Här kan vi få saker att hända! Och fiberutbyggnaden i Rättvik skapar fantastiska möjligheter, att kanske bo och arbeta i en by någonstans, precis där man vill. Tänk den tanken, att vara uppkopplad world wide samtidigt som du ser rådjuren beta på tomten.

Anna tystnar för ett par sekunder, hon ler sen stort.

– Du frågar om jag mår bra?  Svaret är tveklöst ja, jag vill forma mitt eget liv och har en stark drivkraft för att må bra.

Text: Johan Pellas