R E P O R T A G E

Bandyn lockade dem till Rättvik

Möt Matti och Denise, två fantastiska människor som fullkomligt sprudlar av livsglädje. De ser inte ut att tveka inför någonting. De tar sig an nya utmaningar vart helst i världen de befinner sig och delar gärna med sig av sina erfarenheter.

Matti Myllykoski föddes i Rovaniemi i Finland. Han växte upp i Jämtland men idrotten förde honom till Härnösand. Han har arbetat inom flera yrken men främst som säljare och projektledare. Denise Wergeland-Myllykoski är född i Holland. Hennes norska pappa studerade i Holland och träffade sin sydamerikanska blivande fru på universitetet. Då Denise var fem flyttade familjen till Norge och i vuxen ålder utbildade hon sig till journalist i Bergen.

Tack vare gemensamma vänner träffades Matti och Denise i Oslo 1999. Denise arbetade då som redaktör på facktidningen Ergoterapeuten och karriären stod i fokus.

– Ja, så var det men när jag träffade Matti valde jag att säga upp mig och flyttade till Jämtland. Det var olikt mig men där och då kändes det helt rätt, säger Denise.

Det var svårt för en norska att arbeta som journalist i Sverige, så redan efter nio månader sökte Denise jobb på NRK i Trondheim och fick tjänsten som radioreporter. Matti jobbade då redan åt den
norska tidningen Adresseavisen i Trondheim, men på distans, så beslutet att flytta till Trondheim 2000 var inte svårt att fatta.

Nya spännande upptäckter
Denise hade under många år haft problem med att äta vetemjöl och hade därför intresserat sig för Dinkel och andra alterna-tiva mjölsorter och tekniker. Hon föreslog att de skulle starta ett eget bageri så 2002 sökte och fick de pengar från Innovasjon Norge för att kunna studera hur fram-gångsrika bagerier i södra Tyskland arbetade.

– Ja, vi tog ett ”break” i mediakarriären och åkte sex månader till Tyskland för att praktisera på olika kända bagerier. De lärde oss att baka fantastiskt bröd på surdeg och med Dinkel. Det visade sig att Matti hade talang för bakning och när vi kom tillbaka till Trondheim startade vi ett eget litet bageri. Vi köpte till och med en kvarn så vi kunde mala vårt eget korn, säger Denise.

Matti fortsätter:

– Vi drev bageriet mellan 2002–2006. Det var fantastiskt roligt och intresset för vår verksamhet var enormt. Jag bakade och Denise tog hand om kunderna, men efter fyra år kände vi båda två att det fick räcka. Jag valde att återgå till mediabranschen och vi flyttade till Oslo där Denise började arbete med rekrytering. Åren rullade på och jag arbetade med mitt fram till 2013 då jag återigen lämnade mediabranschen. Jag slutade jobba och började som volon-tär på en farm i Namibia. Under närmare två månader arbetade jag tillsammans med Nimbafolket. Vi skötte om de vilda djuren och hjälpte dessutom till på en skola. Det var en jättespännande tid med lejon och babianer runt knuten och skorpioner i skorna. Efter den resan gick jag aldrig tillbaka till media utan började i stället arbeta med barn och ungdomar, säger Matti.

2014 var det Denise som gjorde sin livs resa. Hon åkte till Indien för att under en månads tid lära sig yoga och äta vegetarisk mat.

– Det var en ”mitt i livet-resa” eller snarare en inre resa. När min vistelse i Ashramet gick mot sitt slut anslöt Matti och vi fortsatte vår färd genom Indien i ytterligare två veckor. Året därpå åkte vi jorden runt på 180 dagar. Det var en enorm upplevelse och idag har vi vänner över hela världen, säger Denise.

En gemensam träningshelg
blev startskottet
Matti tycker om bandy och var under många år engagerad och drivande i flera norska bandyklubbar. Det var när han arbetade för en elitklubb i Oslo som han för första gången tog kontakt med Dan Hjelm på IFK Rättvik Bandy. Målet var att utveckla samarbetet mellan klubbarna men han hoppades också på att de norska lagen skulle få möjlighet att komma till Rättvik och spela.

– Första gången jag var i kontakt med Dan Hjelm var 2019. Vi kom överens om att vi skulle arrangera en gemensam träningshelg och jag fick med mig 110 personer från Norge. Jag gillade IFK Rättvik och den svenska bandykulturen och vår relation stärktes, säger Matti.

Vid den här tiden hade Denise och Matti, som då bodde i centrala Oslo, börjat fundera på att flytta till en lugnare plats. De kände inte längre något behov av storstadens alla kaféer, restauranger och breda nöjesutbud. När erbjudandet om att bli klubbchef på IFK Rättvik kom 2022, var saken klar. Det var dags att flytta. Det roliga i den här historien är att Matti och Denise faktiskt hade en relation till Rättvik långt innan det blev aktuellt med en flytt.

– Ja, så var det faktiskt. När jag träffade Denise funderade jag på hur jag skulle lyckas ”fånga” den här tjejen. Jag ville visa henne det vackraste av Sverige. Vi åkte vägen från Jämtland över till Orsa och sedan vidare till Rättvik där vi stannade. Året var 1999 vi köpte varsin glass och gick ut på Långbryggan. Femton år senare var det dags för giftermål. Vi talade om att gifta oss i Lissabon eller på en strand i Italien, men icke, det blev i vackra Rättviks kyrka vid Siljan, säger Matti.

– Ja, det blev en helt fantastisk dag som även innehöll en vild tango på bryggan nedanför kyrkan. Tänk hur det kan bli. Ingen av oss kunde väl tro att vi skulle bo här åtta år senare, säger Denise.

Sedan i mars bor de nu på Ivaresväg i Vikarbyn. Matti är engagerad i IFK Rättvik Bandy och jobbar där med att skapa struktur i bandyklubben, bredda varumärket och öppna upp föreningen för fler människor och företag. Han lägger stor vikt på ungdomsarbetet och säger att klubben använder bandyn ”som redskap” för att skapa ung-domar med fina värderingar.

Denise har äntligen fått tid över för att förverkliga sitt bokprojekt. Just nu skriver hon på sin första roman med ett spännande innehåll och intressanta karaktärer. Vem vet, kanske blir det den första i raden av bästsäljare som vi kommer få chansen att läsa?

För fler bilder, se fullständigt reportage här >