Bertil och Lotta har hittat hem

Sedan ett antal år kan de vakna upp i Silverberg, på en plats där deras företagande kan lyfta, nära sina hästar, nära sina ambitioner och drömmars mål.
– Vi flyttade inte hit för att vi ville till Siljansområdet, säger Lotta, vi ville till Rättviks kommun.

Det är vackert i omgivningarna runt Boda, ett par mil norr om Rättviks centrum. En stillsam harmoni, där fåglar synes kvittra i varje träd. Det är småskaligt, charmigt och med naturen som livfull granne och kuliss. 

Alla som någon gång begåvats med husdjur vet hur viktiga de kan vara för människans livskvalitet. Kring paret Bertil Hansson och Lotta Hernek är det hästarna, tio till antalet, och hunden Cowboy som skänker kärlek.

Sedan fjorton år är gården i Silverberg deras hem och fasta punkt. Bortom hästhagarna sträcker sig utsikten söderut, mot Övre Gärdsjö.

– Vi flyttade in vid midsommar 2004, säger Bertil. Här fanns allt på plats, bostadshus, stall och hagar. Det var en bra flytt för oss. Lotta kom närmare sina verksamheter och uppdrag, och jag fick hålla på med det jag allra helst vill göra, att ägna mig åt hästarna, 24 timmar om dygnet.

Bertil och Lotta bär på en skattkista av erfarenheter. Bertil, från vår huvudstad, har arbetat inom flygbranschen i väldigt många år, där jobbet på Linjeflyg kom att ta honom runt hela världen. Arbetsuppgifterna har varit varierande och många, med tonvikt på service och utvecklingsfrågor.

Lotta är från en småföretagarfamilj i Uddevalla, där hon tidigt fann intresse i designeryrket, redan innan hon utbildat sig till designer på högskolan i Göteborg. Karriären har varit framgångsrik, med jobb åt flera erkända företag, i en mängd olika branscher.

– Jag gillar problemlösning, att utveckla produkter, tjänster, processer, företag och företagare. Designens betydelse i samhället är viktigt för mig. Jag har utvecklat flera utbildningar kring design och entreprenörskap och jag föreläser gärna och ofta.

Lyckad förening
Att Bertil och Lottas vägar kom att mötas var en lycklig slump. Man kan säga att två olika människor, från olika städer, kom att förenas genom ett gemensamt, stort intresse.

De berättar om den stora ryttartävling som pågick i Stockholm, där de just denna dag befann sig på Täby Galopp som funktionärer. Det blev ett spännande möte som kom att förändra deras liv.

– Bertil såg ut som en cowboy i sin hatt, han var inte riktigt min typ, jag var då mer åt dressyrhållet, säger Lotta och skrattar. Man kan säga att hästarna förde oss samman. Jag är en riktig hästtjej.

Bertil fick senare möjlighet att byta jobb och flytta till Idre, där han bland annat fick jobba praktiskt med att utveckla hästnäringen ur ett turistperspektiv. Lotta flyttade med, och pendlade till alla sina olika uppdragsgivare runt om i Sverige. Till slut kändes avståndet till kunderna för långt. De hade dessutom blivit föräldrar.

– Jag gjorde en noggrann research, säger Lotta. Vi ville vara kvar i Dalarna, det hade vi bestämt. Det stod mellan Orsa och Rättvik. Det som fick oss att välja Rättvik var skolfrågan, att byskolor fanns och att de skulle finnas kvar. Jag letade statistik från Skolverket och ringde upp kommunalrådet för att få mer information om hur allt fungerade. Det fanns också andra saker som vi gillade, som näringslivspolitiken. Dessutom blev jag genast förtjust i att Rättvik visat mod i stadsplaneringen, i sättet man utformat stadsmiljön. 

– Det var ett bra beslut att flytta hit, flikar Bertil in. Lotta kom närmare sin verksamhet och jag fick hålla på med det jag helst ville göra, på heltid. Till skillnad mot Lotta satte jag mig i sadeln först som 40-åring, men sen har det blivit desto mer. Det här är mitt liv. 

Riktiga dalahästar
Bertil ler med hela ansiktet när han berättar om sin vardag med hästarna. Han pratar engagerat om verksamheten, om gården i Silverberg som blivit en utmärkt plattform, där man kan erbjuda ”Dalarnas bästa ridäventyr, från ryggen på en nordsvensk häst”.

– Vi började i liten skala med turridning, sen har det utvecklats efter hand. Vi har helt fantastiska miljöer att rida genom, det är en kombination av djur, natur och kultur. Jag vill ge gästerna en jättebra upplevelse. 

– Bertil är så engagerad, han läser allt han kommer över om natur och djur, han intervjuar grannar om hur det var förr, för att kunna förstå sammanhang och historia. Den där nyfikenheten och vetgirigheten är viktig, den gör skillnad för våra besökare. Och det är gränslöst vackert i omgivningarna, det finns så mycket att se, det är som ett sagolandskap.

– Vi säljer vildmarksupplevelser, säger Bertil, och ja, jag är noga, jag vill att det ska vara rätt miljöer. Jag vill ge gästerna allt jag har. Ibland är det tre turer med olika grupper på en dag, ibland kan det vara bara en person som jag rider ut med. Det spelar ingen roll. Jag gillar att vara guide och jag är stolt över det jag gör och får visa upp. Jag har säkert fått ihop 10 000 timmar på hästryggen, dom säger ju att man behöver upprepa nånting så ofta för att man ska bli bra. Lotta sköter allt runt omkring, bakar, facebookar och utvecklar varumärket. Och hon kan verkligen mycket om hästar.

De flesta gäster som kommer är från Sverige och regionen. 

– Det händer att det kommer folk från Stockholm som åker hit över dagen. 

Men när Bertil och Lotta börjar prata visar det sig att de internationella gästerna också är många.

– Ja, det är lite world wide. Vi har bland annat haft besökare från Saudiarabien, Sydafrika, Japan och en mängd europeiska länder. Vi har även haft thailändare här. De tyckte våra hästar var små. De hade bara ridit på elefanter tidigare. Nu till midsommar kommer en familj från USA hit.

– Jag har rest runt och ridit olika hästar över hela världen, säger Bertil. Jag värdesatte att få rida på deras egna hästraser. Att vi valde just nordsvenskar här blev ett naturligt val. De är också väldigt trygga och lugna.

Bertil och Lotta går mot en intensiv, rolig och spännande sommar. 

– I sommar ska vi försöka göra klar den nya ridbanan också, säger Bertil och lägger pannan i veck. Ja, det blir lite att göra.

– Jag är en utvecklingsmänniska, det kommer att bli jättebra, säger Lotta och skrattar.

Text: Johan Pellas

Äventyr som lockar. Ridturer och hästäventyr med Silverhill Stables, i den bästa av dalamiljöer.
Foto: Silverhill Stables