Bingsjöstämman 50 år – från buskspel till Virtual reality

Foto: Axel Grigor

Bingsjöstämman, Sveriges största och mest anrika spelmansstämma fyller 50 år. I samband med jubileet visas en utställning på Folkmusikenshus i Rättvik där stämman skildras i foton, film, texter och föremål.

För spelmän är begreppet Bingsjö laddat med en speciell lyster.

Låtarna och spelstilen som uppstått i den lilla byn i Rättviks Finnmark har inspirerat generationer av spelmän och folkmusiker över hela Sverige (för att inte säga över hela världen).

Sedan 1969 har Dalarnas spelmän varje år samlats till stämma i Bingsjö den första onsdagen i juli. Under de följande 50 åren har stämman vuxit till att bli en av folkmusiksveriges viktigaste mötesplatser, där tusentals människor varit delaktiga i att ladda lystern till Bingsjöbegreppet.

En gång om året förvandlas den lilla byn med ca 80 fast bosatta till ett sjudande myller av tusentals spelmän som firar spelmansårets höjdpunkt.

Stämman startade 1969, egentligen som ett folkmusikinslag i samband med en orgelkonsert under den lika nystartade musikfestivalen ”Musik vid Siljan”. 400 personer kom till den första stämman, och det ansågs som en publiksuccé. Men det dröjde inte länge förrän folk kom i tusental till Bingsjöstämman. Publikmässigt peakade den i början på 1980 talet då man under några år räknade till drygt  30 000 besökande.

I utställningen skildas också några av de spelmän som har varit en del av Bingsjös starka folkmusikhistoria. Från Peckos Per, vars låtar är bevarade men som historiskt person döljs i legendernas dunkel, över Hjort Anders det tidiga 1900 talets spelmansgigant, till Pekkos Gustaf som fram till sin död 2000 i kraft av sitt spel, sin personlighet och sitt värdskap på Pekkosgården, mitt i stämmosmeten, på många sätt personifierade Bingsjöstämman. 

Som en del av utställningen presenteras First Wednesday in July, regissören Axel Grigors personliga Virtual Reality 360-graders skildring av Bingsjöstämman. Filmarbetet initierades med tanke på att bli publikt i samband med jubileet, och filmades före och under förra årets stämma. 

Med hjälp av VR glasögon och nytt och banbrytande surroundljud förflyttas du till Bingsjö – stämman, festen, miljöerna och det karnevalsliknande myllret av människor och musik.

Projektet är ett internationellt samarbete: de Australienska Faraway Productions och HoneyPot Film Productions tillsammans med Högskolan Dalarna, Film i Dalarna, Folkmusikens Hus och Bingsjöstämman.

VR delen och delar av den övriga utställningen kommer under hösten och vintern att visas på filmfestivaler runt om i världen.