Bingsjöstämman

– ett sjudande myller av tusentals spelmän

Foto: Michael Löfroth

För oss folkmusikentusiaster är begreppet Bingsjö laddat med en speciell lyster. Låtarna och spelstilen som uppstått i den lilla byn i Rättviks Finnmark har inspirerat generationer av spelmän och folkmusiker över hela Sverige, för att inte säga över hela världen. Sedan 1969 har Dalarnas spelmän varje år samlats till stämma i Bingsjö den första onsdagen i juli. Under de följande 47 åren har stämman vuxit till att bli en av folkmusiksveriges viktigaste mötesplatser, där tusentals människor varit delaktiga i att ladda lystern till Bingsjöbegreppet.

En gång om året förvandlas den lilla byn med ca 80 fast bosatta till ett sjudande myller av tusentals spelmän som firar spelmansårets höjdpunkt.

De senaste åren har ca 12 000 personer myllrat kring Pekkos och Danielsgårdens tun som tillsammans med bystugan utgör stämmoområdet.

Onsdagen 6 juli är det Bingsjöstämma, men campingplatserna börjar fyllas redan på lördagen. Speltemperaturen höjs successivt och på tisdagen är det fullt pådrag. Men även om vi börjar med att kursa redan från måndagen, och programlägger några tisdagstider, så är det på onsdagen som den officiella stämman går av stapeln.

Bingsjö firar i år att Päkkos Gustaf skulle ha fyllt 100 år. Gustaf var en spelman med glimten både i ögat och i stråken.

Med sin starka personlighet, sitt utpräglade Bingsjöspel och sitt värdskap på Päckosgården som ligger mitt i stämmosmeten, personifierade han på många sätt Bingsjöstämman.

Han var en stor inspirationskälla för flera generationer av spelmän.

Han fortsätter att inspirera även idag. Bland annat genom Päkkos Gustafs stipendium, som delas ut på stämman till en ung spelman. Nu för tjugonde året i rad. Så vi firar två jubileer med anknytning till honom.

Fullspäckat program
Den programlagda stämman består av konserter i Bingsjö kapell. Den första kapellkonserten kl 19.00 firar Päkkos Gustaf 100 år med några av Gustafs alla spelkamrater. Att ”polska” har något att göra med Polen, kanske är en självklarhet.

Men hur det hänger ihop är lite suddigare. I den andra kapellkonserten, kl 21.00, ”Polska Polski” möter några av Sveriges vassaste polskespelare/sjungare sina Polska motsvarigheter. Kanske ges det några svar där. Det kommer i vilket fall att spelas polska, både på svenska och på polska.

På Lyssnarscenen, Danielsgårdens tun, får ni chansen att höra många av de som fått Päkkos Gustafs stipendium genom åren. Missa inte det, det är en lista av stipendiater som får oss stämmoarrangörer att pösa av stolthet.

Vi har även långväga gäster: en grupp som deltar i det internationella ungdomslägret Ethno.

Stämmans djupa förankring i spelmansleden manifesteras genom alla de spelmanslag som spelar till dans från tre scener under hela kvällen.

På Danielsgårdens loge kan man dansa till mindre grupper, där det finstilta spelet får mer plats.

Ungdomarna tar stor plats på stämman genom Ethno, världens största internationella ungdomsfolkmusikläger, unga grupper och lag på invigningsprogram och Danielsgårdens tun.

Man kan också delta på kurs i Bingsjömusik, kurs i folklig körsång, byvandring genom Bingsjös spelmansgårdar, visstuga.

Men en spelmansstämma är ju framförallt en mötesplats, och alla de möten och allt spontanspel som uppstår överallt på campingar, gårdstun och kring stugknutar. ”Buskspelet” kan inte programläggas, och det är i dessa möten som själva stämmans själ finns…

Välkommen till Bingsjöstämman och tusentals spelmän.

Text: Ola Bäckström  Foto: Jon Holmén