Boda Hembygdsförening – en motor i bygden

Boda hembygdsförening är en ideell förening med närmare 500 betalande medlemmar. Föreningen arbetar med att bevara kulturarvet när det gäller gamla Boda socken.

Föreningen arbetar bland annat med byggnadsvård, dans och musikprogram, textil tradition och dräkter. Man har också traditionellt midsommarfirande, Bodadagen med hantverkare och dräktvisning samt konserter i Boda kyrka under Musik vid Siljan veckan och vid jul. Hembygdsföreningen ger även ut böcker om Boda sockens historia och tidningen ”Bodabygden” till medlemmar i föreningen.

Förutom Boda Gammelgård och alla dess byggnader äger föreningen också Sockenstugan som tidigare var kommunalhus och kyrkskola. Huset innehöll också Bodas brandstation. Boda hembygdsförening har också ett tillsynsansvar för Styggforsen tillsammans med Länsstyrelsens Naturvårdsenhet. Styggforsen är en mytomspunnen och imponerade kanyon väster om kyrkbyn och den är ett av Dalarnas mest besökta Naturvårdsområde.

En stor och viktig del av föreningens verksamhet är och har varit det utåtriktade arbetet med folkmusik och världsmusik i form av konserter och danskvällar. Det började 1972 då föreningen byggde en stor dans- och konsertloge på Boda Gammelgård. Logens tillkomst kom då den stora ”folkmusikvågen” svepte över Sverige och Boda gammelgård blev en plats dit folkmusik- och folkdansintresserade människor sökte och söker sig för att spela och dansa.

Musikverksamheten går bra och vi kan fortsätta underhålla och sköta byggnader och utveckla arrangörsverksamheten med konserter, danskvällar och kursverksamhet. Föreningen håller också på att slutföra iordningställandet av en dräktkammare i Sockenstugan. Boda hembygdsförening har under 2015 köpt en gammal gård i Kärvsåsen innehållande fantastiskt välbevarade dalmålningar. De är målade av Bodamålarna Sjungar Anders Hansson och Torrångs Olof Samuelsson. I ett första skede kommer parstugan att varsam restaureras och så småningom kommer målningarna att kunna visa för allmänheten.

Text: Christer Bergin Foto: Hans Ollas