Dalarnas äldsta golfklubb

Säsongen har precis börjat och parkeringen vittnar om ett stort intresse och en stark iver att komma igång. Rättviks Golfklubb med Dalarnas äldsta golfbana ligger endast 1 km från centrum. Här möter du såväl rättvikare som de 6 500 Greenfee-spelare som gästar klubben varje sommar.

Det var ett antal hotellägare i Rättvik som tog initiativ till att bilda klubben. Sporten var på frammarsch i Sverige och de såg stora möjligheter med att få fler sommargäster och dessutom gäster som stannade en bit in på hösten. De första nio hålen stod klara och invigdes 1959 av ingen mindre än Prins Bertil. Exakt 20 år senare invigdes de sista nio hålen. Det var golfspelarna Fred Bengtsson, Penta Eriksson och Kurt Ericsson, som ritade hålen som också dessa invigdes av en prominent person, nämligen operasångaren Rolf Björling. Klubben har utvecklats mycket sedan dess och idag finns en mängd faciliteter att tillgå. Det senaste tillskottet är en av Sveriges mest moderna Golfstudios. Studion är utrustad med bland annat dubbla videokameror, svinganalysprogram och simulator som används så gott som dagligen, året runt. 

På kansliet träffar vi klubbchef Magnus Eriksson. Han föddes i Vaxholm men flyttade som 8-åring till Rättvik med sin familj. Vid 10 års ålder började han spela golf på klubben och sedan dess har sporten varit en mycket stor del av hans liv.

– Jag har spelat och jobbat med golf i praktiskt tagit hela mitt liv, säger Magnus. Det blev ett antal år på landslagsnivå och som proffs men tyvärr satte en hjärnhinneinflammation stopp för karriären. Jag var bara 23 år då och besvikelsen var naturligtvis enorm. Där och då var det väldigt jobbigt men så här i efterhand inser jag att jag under den tiden fick många nya insikter och erfarenheter som jag aldrig skulle ha fått annars. Jag har fått perspektiv på saker och ting men naturligtvis hade det varit spännande att se hur bra jag hade kunnat bli…

Det blev ett uppehåll på tio år innan Magnus kom tillbaka, då som tränare och senare även som intendent. Idag är hans titel klubbchef på Rättviks Golfklubb.

– Jag har den titeln men här i Rättvik hjälps vi åt. Jag är ansvarig för verksamheten och våra faciliteter men står även i receptionen eller hjälper till i golfshopen. Det är ibland svårt att hinna med. Det blir många övertidstimmar men det är väldigt kul. Ofta får vi fin hjälp av våra äldre medlemmar som ställer upp med städning och mycket annat, och det är tur. Vi behöver som så många andra föreningar hjälp och mycket bygger på ideella krafter.

En klubb med plats för allt och alla
Till ytan är Rättviks Golfklubb den näst minsta klubben i Sverige men här finns ändå plats för allt. Magnus berättar med stor inlevelse om de intressanta hålen och om banan som är relativt kort men stundtals knepig.

– Det finns flera alternativ på samma hål vilket leder till variation och utveckling. Banan vänder sig till många och är omtyckt av flera spelarnivåer. 

Tävlingsverksamheten har naturligtvis stor betydelse för klubben. Varje år arrangeras ett flertal tävlingar, nämnas kan Siljan  Open som i år genomförs 3–4 augusti. Tävlingen brukar locka drygt 100 elitspelare från främst Mälardalen och norrut. Även den så kallade Rättviksveckan, som alltid arrangeras vecka 36, är mycket populär. Sveriges äldsta golfvecka välkomnar mellan 1 000–1 100 deltagare varje år. Förutom de stora arrangemangen genomförs också flera klubbtävlingar och speciella tävlingar för medlemmar 55+.

In på kansliet kommer även Magnus Ahlgren som är professionell tränare och som varje vecka tränar barn- och ungdomar. 

– Det är 20 veckor under säsongen och under den tiden tar vi emot ett härligt gäng barn och unga, oavsett kunskapsnivå. De yngsta är 5–6 år och de fokuserar mest på att slå iväg bollar. Då gäller det att ha koll på dem och det kräver naturligtvis lite extra engagemang från föräldrarna, säger Magnus. Barnen får från början låna utrustning vilket för övrig gäller även vuxna som vill prova på. Varje sommar är det ungefär 40 barn som testar golf, de flesta pojkar. Jag funderar mycket på hur vi ska attrahera flickor. Vi brukar varje år bjuda in ”tjejlag” från andra sporter för att öka intresset men det är inte helt enkelt. Det vi också ser är att många börjar med golf och spelar aktivt tills de är i 10–12-års åldern. I tonåren är det en och annan som slutar för att sedan i vuxen ålder komma tillbaka. Det vi då märker är att kunskapen finns kvar och att de väldigt snabbt kommer tillbaka i spel. Golf passar alla, i alla åldrar. 

Klubbchefen tar åter till orda och avslutar. 

– Vi ser ett uppsving i Golf-Sverige och hoppas och tror därför på en fin sommar med många gäster. Välkommen!

Magnus Eriksson är klubbchef på Rättviks Golfklubb. Han har naturligtvis ett övergripande ansvar för verksamheten men hjälper gärna till varhelst det behövs.

Magnus Ahlgren ansvarar för träningsverksamheten och det finns ett stort utbud av kurser och gruppträningar. Intresset är också stort för enstaka lektioner.