De ger servicen ett ansikte

Katarina Norén Karis och Susann Ohlsson lever för sin butik. ”Vi har en bra mix av sånt som folk behöver.”

Det finns många handlingskraftiga kvinnor i Rättvik, två av dem finner vi på det stora shoppingstråket, i butiken Lerdalia.
– Vi har en väldigt bra och varierad handel i den här kommunen, säger Katarina Norén Karis och Susann Ohlsson.

Det är roligt att träffa kunder. Så kan man förklara varför dessa näringsidkare viger en stor del av sina vakna liv åt sin butik. I elva år har detta varit deras vardag och livsstil och det lyser i ögonen när de berättar om sin verksamhet.

– Vi byggde om för ett och ett halvt år sen, säger Katarina om deras ögonsten till butik, centralt belägen på Storgatan, med inriktning på inredning och husgeråd.

– Vi har fått en större yta, målat om och fixat. Idag har vi en ljus och jättefin lokal där vi kan exponera mycket bättre.

– Vi vill ha ett brett sortiment för att få kunden att stanna, fyller Susann i. Och det är roligt när både lokalbefolkning och hitresta uttrycker att de gillar vårt sortiment.

Just det här med sortiment är viktigt för både Lerdalia och handeln i stort. Och detta är Rättviks styrka menar Susann, att utbudet är brett, med det där lilla extra, personliga, som förgyller.

– På orten finns det mesta som folk behöver, det är en bra mix, säger Katarina. Jämför med ett opersonligt köpcentrum utanför en större stad där butiker ligger på rad enligt samma koncept.

– Grunden för allt är att vi har ett bra klimat för handeln i Rättvik, det är lätt att samarbeta med kommunen och andra butiker, säger Susann, som också är engagerad i Rättviks Handel, en tajt och framåtsträvande grupp av människor som jobbar för handelns utveckling.

– Vi jobbar bland annat med evenemangsfrågor, där är ju Tisdagskul något som folk verkligen lärt sig uppskatta, med olika happenings på gator och torg. Att det händer saker är viktigt, och det gör att vi som handlare trivs ännu bättre.

Näring till näringen
Intensiteten i Rättviks handel varierar under årets tolv månader. Mest frekvens i butikerna är det under sommarmånaderna, under skollov och i december. Som motorer för handeln finns också Rättviks marknad vår och höst, samt andra typer av större evenemang.

– Rättvik har ett par viktiga fördelar som gynnar handeln, säger Susann. Vi har en tågstation mitt i samhället, det gör allt väldigt tillgängligt. Det finns många som åker tåg till Rättvik från närliggande orter, handlar, tar ett glas vin och umgås. Dessutom har vi två campingplatser som ligger väldigt centralt, det är också bra. Ofta ligger campingar en bit bort, men inte här.

– Och vi har väldigt många husvagnsägare från Stockholm på orten, säger Katarina, de ställer upp sin husvagn under hela året och åker hit för att må bra, turista och shoppa.

För Susann och Katarina och alla andra butiker, handlare med flera, väntar en helt vanlig sommar.

– Ibland blir det jobb sju dagar i veckan, säger Susann. Men glädjen att komma till jobbet och träffa alla kunder överträffar allt.

Text och foto: Johan Pellas