De lämnade Stockholm och flyttade till Rättvik

När Åke Söderman skulle göra sin tingsmeritering på en tingsrätt 1977 sökte han både till Ljusdal och Mora. Det blev Mora och flyttlasset gick till Rättvik. Att det blev Dalarna var egentligen ingen tillfällighet. Eva har sitt ursprung i länet och Rättvik lockade.

Efter flytten började Åke arbeta på tingsrätten och Eva, som är utbildad lågstadielärare, sökte jobb i kommunen.

– Ja, jag hade hört att Rättviks kommun sökte lärare. Det lät ju naturligtvis bra, men när jag väl bodde här insåg jag att det endast fanns vikariat att tillgå. Där och då var det ingenting som intresserade mig så jag valde i stället att börja jobba i skogen. Jag röjde och planterade skog runt om i hela kommunen. Jag trivdes bra med jobbet, men när hösten kom och det började snöa insåg jag att det nog var trevligare att jobba inomhus, säger Eva och skrattar.

Så blev det och sedan dess har Eva arbetat som lärare både på låg- och mellanstadiet. Innan hon valde att sluta arbeta 2019, jobbade hon också många år som speciallärare i svenska och matematik på högstadiet.

Åke var klar med sin tingsmeritering julen 1978 och började då jobba extra åt justitiedepartementets rättegångsutredning. Han åkte land och rike runt och samlade statistik på domstolarna.

– Ja, jag reste mycket den vintern. Jag åkte hemifrån på måndag morgon och kom hem torsdag kväll. När jag var klar med det arbetet fick jag jobb på ett advokatkontor i Falun och pendlade varje dag under ett par år. 1982 träffade jag advokat Johan Matz som erbjöd mig både arbete och delägarskap i Erik Matz advokatbyrå här i Rättvik. Det var ett fint erbjudande som jag accepterade och vi jobbade tillsammans i många år. Nu har Johan gått i pension och det är jag, vår son Erik och Anna Bergsten, född och uppvuxen i Rättvik, som driver advokatbyrån. Även min gamla kollega Gunnar Bergsten finns kvar som delägare men jobbar hemifrån. Vi är nu fem personer på byrån men vi har planer på att expandera, säger Åke som sedan många år tillbaka är advokat specialiserad på bland annat fastighetsrätt och entreprenadrätt.

Gott om plats för barn och barnbarn
När Eva och Åke flyttade till Rättvik bodde de en tid på Hedslund innan de fick erbjudande om att hyra ett inrett härbre där Hasse Börjes (Rättviksbördig OS-medaljör i skridskor 1972. Red. anm) en gång bott. 1980 köpte de hus på Klockars gränd i ett område som då var i färd att byggas. Här växte de tre sönerna upp. Erik som idag är bosatt i Rättvik och arbetar som advokat, Karl som är ekonom och bor i Stockholm precis som yngste sonen Johan som är jurist.

– Huset vi nu bor i köpte vi 2008 när barnen hade flyttat ut. Det är ett betydligt större hus än det vi bodde i tidigare men det passar oss perfekt. När vi flyttade in krävdes det en hel del renovering och vi fick börja med det som var mest akut. Vi grävde upp runt grunden och dränerade men bytte även tak. Köket var också väldigt slitet. Det var bara en platta som fungerade på spisen och diskmaskinen hade läckt vatten så mattan hade vikt upp sig. Bad-rummet gick inte att använda…, säger Eva.

Det slitna huset har nu förvandlats till ett vackert hem för en stor familj.

– Ja, när vi ses allihop är vi många. Sönerna, deras respektive och sex barnbarn mellan 15 månader och sex år. I huset finns flera gästrum och dessutom har vi två fullt utrustade gäststugor på tomten, så vi har gott om plats, säger Åke.

Trädgårdsarbete och motion i alla dess former
Eva och Åke har många gemensamma intressen, bland annat orientering. Eva berättar att de redan som mycket unga sökte sig till Gävle för att utöva sin sport. När de sedan flyttade till Rättvik började både Åke och Eva tävla för IK Jarl.

– Ja, vi hade ett jättebra damlag här på den tiden. Vi vann ett par SM och dessutom Tiomila. Jag och en lagkamrat från Rättvik fick även möjlighet att delta i VM 1977 där vi kom tvåa, säger Eva.

– Vi motionerar en hel del. Vintertid är det längdskidor som gäller men så fort det blir barmark tar jag fram cykeln och Eva springer. Det blir åtskilliga turer i skogen under en säsong, säger Åke.

Åke spelar även golf men det är en sport som inte intresserar Eva. Hon tillbringar mycket hellre sin tid i den stora trädgården.

– Ja, vi odlar mycket och är i princip självförsörjande på sallad, tomater, sockerärtor, morötter och en del annat. I trädgården finns också röda- och svarta vinbär, flera äppelträd, päronträd och plommon. Det här är ett intresse jag delar med mitt äldsta barnbarn Belle. Hon är sex år och är ofta här hos oss och hjälper till. Åke tycker nog också det är roligt med trädgården men han jobbar fortfarande mycket och tiden räcker inte till för allt.

Åke fyller 72 år i höst och Eva berättar att det är många som undrar hur länge han tänker fortsätta arbeta. När vi ställer frågan kommer svaret utan minsta tvekan.

– Jag tycker det är roligt att jobba och så länge det fungerar kommer jag fortsätta att resa runt i Sverige. Min gamla professor, som nu är 90 år gammal, har fortfarande kvar sitt rum på Uppsala universitet. Han arbetar nu tre dagar i veckan, så frågan är om jag någonsin ska bli pensionär, avslutar Åke och skrattar gott.

I det stora huset finns det gott om plats för de sex barnbarnen. I ett av rummen står barnens tält uppställt och leksakerna ligger framme färdiga att använda när de kommer på besök.