De små tingens mästare i Furudal

Daniel Hillerström med några av de miljontals rörklämmor som tillverkas just här, i Furudal. Fyra personer ser till att maskinen alltid kan producera, under alla dygnets timmar. Foto: Johan Pellas

Furudal är en plats som ofta överraskar. Och vem kunde ana att det här, granne med den djupa tallskogen, finns en fabrik som tillverkar saker som vi hittar i de flesta svenska badrum?

Den synes vara anspråkslös från utsidan. Innanför väggarna händer desto mer. Fabriken är nämligen en stark leverantör av VVS-produkter i framför allt Sverige. Det är till och med så att du eller din granne sannolikt har små, men viktiga badrumsprodukter från just denna fabrik. Det handlar bland annat om små rörklämmor som sitter på badrumsväggar, vattenlåsen vi hittar under handfaten, eller golvsilarna i duschen.

  Var femte sekund kommer det ut en sån här rörklämma, säger Daniel Hillerström, platschef på företaget. Daniel beskriver processen när plastpellets smälts ner i cirka 200 grader, hur den flytande massan pressas in i ett formverktyg, kyls ner, och sedan blir till färdig produkt.  Dygnet runt står den och går, där personalen får turas om i skift för att ”mata maskinen” med ny plastpellets. 

  Vi tillverkar även emballage till gods, ljuspipor och saltstenshållare, som används  för utfodring av boskap. Det är en klassiker som varit med sedan begynnelsen 1949, under den epok då företaget gick under namnet Bröderna Peres Industri, fram till 2011. Idag är Oreplast en produktionsenhet som 95 procent levererar produkter till vår ägare Falu Plast. Produkterna vi gör har en bra funktion, de tillverkas i högsta kvalitet och har en snygg design. 

Större delen av personalen är från orten
Daniel visar runt inne i plastfabriken där totalt tolv personer har sin anställning, företrädesvis arbetar personer från orten här. De olika yrkena är fabriksarbetare, produktionsledare och lagerarbetare. Lika många män som kvinnor jobbar på företaget.

  Vi är en viktig arbetsgivare, betydelsefull för byn. Vi har nyligen byggt ut vår fabrik med 900 kvadratmeter, och vi ska fortsätta att investera i nya maskiner och automatiseringar, för att få bort de tyngre lyften. Vi är även certifierade inom miljö och kvalitet och bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete där vi ska göra så lite miljöpåverkan som möjligt. Framtiden? Vi vill växa och öka i omsättning, det gör vi bland annat genom att ta hand om vår personal och våra kunder. Oreplast är en anrik arbetsplats, som funnits länge. Man kan utan vidare säga att vi har försörjt många Furudalsfamiljer genom åren, och så ska det fortsätta.

32-årige Daniel är själv från orten och trivs jättebra.

– Under studietiden blev det några år i Borlänge och Jönköping, det är bra att kunna jämföra. Jag fick perspektiv på det och kände att jag ville tillbaka till rötterna. Jag löptränar en hel del och gillar fysisk aktivitet. Furudal är perfekt med alla fina skogsstigar och spår. På vintern finns bra skidåkning också, med elljusspår. Och för den som vill finns gymmet i ishallen. Jag har tur att få bo just i Furudal.

Text: Johan Pellas

Oreplast tillverkar och säljer även en del egna produkter. Några exempel är saltstenshållare för 2 kg sten, plastpåspack och laboratorievattenlås.