De valde Bingsjö före
Oslo och Stockholm
Barnen främst – och drömmen om ett liv på egna villkor. Nu kan äntligen familjen Isaksen Jutterström leva efter sina drömmar, på en plats som ger dem trygghet och ett lugn i själen. På bilden syns Björnar, Linda och två av barnen, Ester och Martin. Foto: Johan Pellas Fotomontage: Riesbeck Reklam
Många spelmän och åhörare samlas till stämman i Bingsjö den första onsdagen i juli varje år. Byn förvandlas till ett sjudande myller av tusentals spelmän som firar spelmansårets höjdpunkt. Foto: Jon Holmén
De följde sina hjärtan och vågade ta klivet in i något nytt och lite okänt. Resultatet?
– Här känner vi att vi kan påverka vår framtid, säger Björnar Isaksen och Linda Jutterström, nöjda med att deras liv har
förändrats till det bättre ute på landsbygden.
Historien om Björnar och Linda är rätt igenom väldigt vacker, rak och ärlig. Den skickar samtidigt ut en signal, att det går att ta stora steg i livet, om man tror på nånting och vill förverkliga sina drömmar.
Björnar är den händige norske snickaren, vars rötter finns i Sollia, ett samhälle vid foten av ett fjäll, och med Rondane, Norges första nationalpark, som närmaste granne. Rent geografiskt ligger orten ett 25-tal mil rätt norrut från Oslo.
Linda är den omhändertagande barnskötaren, en impulsiv, spontan och varm storstadstjej med ett starkt socialt patos.
Vid första anblicken synes det märkligt att just dessa två själar skulle mötas, det skiljer mycket i kultur och kilometer mellan Sollia och Stockholm. Förklaringen? Genom musikens kraft hamnade Björnars mamma och Lindas pappa av en ren slump i samma vänkrets – med resultat att denna artikels huvudpersoner kom att träffas redan som barn. Musikens kraft? Bingsjöstämman förstås, denna årliga högtidsstund i byn vars magik varit konstant sedan dess begynnelse.
Linda och Björnar sitter nu vid sitt köksbord i Bingsjö, i det hus som varit deras hem sedan oktober 2013. Barnen tittar in emellanåt, mellan lek och film i TV-rummet. Utanför fönstret vinkar en nordlig vind om att en kallare årstid är i antågande.
–Vi träffades första gången när jag var elva år, minns Björnar med plirande ögon.
– Sen hade vi en tonårsflirt några år senare, fyller Linda i. Sen gick det många år utan att vi hade kontakt, ända tills den där dagen år 2000 då du ringde mig.
Följde sina hjärtan
Sen gick allting snabbt, Björnar och Linda blev ett par och flyttade ihop i Oslo, ett par år senare var de även nyblivna föräldrar. De valde att lämna Oslo och flyttade istället till Huddinge i södra Stockholm för att kunna vara närmare Lindas anhöriga. Ett par år senare hade deras förstfödde Erik fått ett syskon, Martin, och rätt som det var hade bröderna fått en syster i Ester, idag sex år gammal.
Nu satt de med ett hus som krävde renoveringar, dyra lån och en tajt vardagslogistik. Kort sagt, det var svårt att räcka till i den karusell som hela tiden snurrade.
Björnar smuttar på kaffet och säger eftertänksamt:
– Alla, inte bara vi, sprang runt och var stressade, så var känslan. Under våra år i Huddinge tror jag det var tyst en enda gång. Jag minns det så väl, det hände en midsommarnatt halv fyra när jag stod på balkongen.
En plan började formas, om att förändra livet, genom att flytta till Dalarna. Att valet skulle falla på Bingsjö var inte självklart, till en början.
– Sommaren 2012 var vi mentalt redo för att ta steget, säger Linda, detta efter att vi pratat om det i säkert sex år. Det är ju inget enkelt val. Vi var på det klara med att vi skulle flytta till Rättvik och tog in på campingen den sommaren, för att känna på miljön.
Vägvisare blev barnen som sa:
– Vi vill ju till Bingsjö!
Förra sommaren var de på visning av det hus de idag äger. När de vann budgivningen infann sig en lättnad – och lycka.
– Vi blev helt lyriska, säger Linda, det är ett bra hus där vi inte behöver hålla på att renovera. När vi flyttade hit kom halva byn spontant på inflyttningsfest – de tog med sig mat, bord, stolar, allt. En sån värme hittar man bara på landet. Folk var jätteglada över att vi flyttat hit.
Steget att flytta har krävt sina processer, det var ett stort steg att ta. Men…
– Det blev helt rätt. Vi lever i en realistisk dröm idag, där vi kan påverka vår framtid. Samtidigt ska vi vara ödmjuka i vårt val.
Sedan flytten har Björnar briljerat med sina händiga kunskaper, i skrivande stund har han en mängd olika uppdrag inom snickeri och bygg. Linda har vikarierat på olika dagis i kommunen, och hoppas över tid få en längre tjänst på någon förskola.
Samtidigt bär de gemensamma drömmar, som knyter band med historien – och sluter cirklar.
– Förra sommaren hade vi hela gården fylld av tält, husbilar och husvagnar, säger Björnar. Det blev som en mötesplats för gäster till Bingsjöstämman. Dessutom bodde ett tiotal personer i vår stora lada som vi har på gården. Bingsjöstämman är verkligen en höjdpunkt, precis när sommaren är som allra bäst. En hel vecka med vacker musik och fylld av glädje. Det är väldigt annorlunda. Linda har varit med på Bingsjöstämman sen hon var nyfödd. Jag kom in lite senare i det här, men är helt fast i det nu.
Sedan 1969 har spelmän (och många åhörare) samlats till stämman i Bingsjö den första onsdagen i juli. Byn förvandlas till ett sjudande myller av tusentals spel- män som firar spelmansårets höjdpunkt. Det spelas bakom varje buske och husknut. En delförklaring till att just Bingsjö är platsen för detta skådespel är det geografiska läget. Byn ligger i ett mäktigt skogslandskap som i århundraden varit en knutpunkt i kommunikationerna mellan Östersjökusten, Siljansbygden i sydväst och Bergslagen i söder. Positionen kom att göra Bingsjö till en smältdegel för musikaliska impulser från när och fjärran. Än idag har Bingsjö kvar sin dragningskraft där stämman är ett av dalabygdens i särklass mest spännande och unika evenemang.
Nya projekt
Björnar börjar prata om ladan på gården, en stor faluröd byggnad som blivit något av en symbol för deras visioner för framtiden.
– I vår dröm har vi ett Bed and Breakfast här på gården om något år, säger Linda. Om vi renoverar och fixar så kan det bli verklighet, upp emot 15–20 sängar kan det bli när det är klart. Vi ser också möjligheter i att kombinera turism med lantbruk, där vi har får, gris, höns, samt att det är köttdjur som betar av markerna.
– Vi behöver byta tak, golvet ska höjas, och, ja det är en del att göra, fyller Björnar i. Men det fixar jag.
”Vi bor på en plats som bär på en mycket speciell biologisk mångfald”
Som en extra bonus visade det sig att marken som ingick i köpet bar på oväntade förutsättningar.
– Vi bor på en plats som bär på en mycket speciell biologisk mångfald, säger Björnar, unik i Dalarna för att vara i en lantbruksmiljö. Orsaken till det är att man i generationer har skött den här marken på ett speciellt sätt, det kallas hackslog, där man slagit den med lie och haft djur på bete efteråt, ungefär som på en fäbod. Resultatet är att det finns blommor och växter här som är speciella. Det ringde en biolog strax efter att vi köpt gården, han sa, ”vet ni vad ni köpt”. Vi är intresserade av att föra arvet vidare och hoppas att länsstyrelsen vill hjälpa till.
Utmaningar följer alla flyttar, inte minst då man har barn. Hur ska de trivas, fungerar tillvaron i den nya skolan, kompisrelationer och så vidare.
– Första tiden valde vi att finnas för dem hela tiden, säger Linda. Vi gavs också en möjlighet att känna folket i byn, som från början varit helt fantastiska. Barnen har byggt upp sin identitet här nu. För Erik, vår äldsta, var det viktigt att ha kvar kontakten med kompisarna och skolan i Huddinge, han besökte också sin gamla klass några gånger efter flytten. Och för Martin lossnade allt när idrottsgemenskapen kom, tack vare fotbollen.
– Även om vi bor tre mil från skolan, tillägger Björnar, så funkar det jättebra. Skolbussen hämtar varje morgon och resan ner till Ingels och skolan går fort om man har TV i bussen.
– Vi kan ge barnen en annan kvalitetstid nu, säger Linda, vi har en annan samvaro med barnen, vi kan ge dem en bra miljö att växa upp i.
– I Stockholm träffade jag barnen max tre timmar om dagen, säger Björnar, det var ett helt annat liv.
– Jag kan också se att barnens syskonrelation har blivit starkare, säger Linda. Och när de har känt längtan tillbaka, ja då har vi ju åkt ner och hälsat på. Vår äldste son är förresten i Stockholm just nu.
– Andra saker är maten, vi äter mycket bättre, säger Björnar, vi köper ofta älg- och nötkött från närmiljön. Och det är en helt annan kostnadsbild att leva rent allmänt, skulle vilja säga hälften mot vad vi hade i Stockholm med alla lån och amorteringar.
Samtalet glider över i vad deras vänkrets tyckt om deras uppbrott från Huddinge, en del av en storstad, där det bara i Huddinge bor en bit över 100 000 invånare. Detta ska jämföras med Bingsjö som behöver växa med ytterligare ett par barnfamiljer för att nå upp till 100 invånare.
– Vi mötes av en viss avundsjuka när vi tog steget, säger Linda. Och när nu våra vänner kommer på besök säger de samma sak, de känner av lugnet och kommer ner i varv, slappnar av.
Björnar och Linda hoppas att fler ska se möjligheterna i det småskaliga livet. De brinner samtidigt för att vara ambassadörer för den by de växt in i och blivit en naturlig del av.
– Vi vill hjälpa till med att sprida bilden av Bingsjö som en levande by, säger Linda, det händer verkligen saker här. Och det kommer att hända mer och mer i framtiden. Det ska vi vara med och påverka.
– Och det är fantastiskt att bo på en plats med sådan stolthet och historia, säger Björnar.
Text: Johan Pellas
VÄRT ATT VETA:
Bingsjö Lanthandel, som ligger vid infarten till Bingsjö söderifrån, är en viktig möteplats som ger hela byn vitalitet. I grunden är detta en traditionell lanthandel (med en tankstation utanför), men de har också andra viktiga servicefunktioner att erbjuda.
De övriga tjänsterna är många, de är ombud för Systembolaget, Svenska Spel och Apoteket, där man både kan lämna in sina recept och hämta ut sin medicin. Till detta tar de sig an olika cateringuppdrag, erbjuder hushållsnära tjänster av olika slag, samt att de fixar både löpande bokföring och deklarationer.
Till sist något om deras egen korv, som finns i fem olika smaker och har fått namn efter närliggande byar som Lamborn, Bingsjö, Svaben, Dalstuga och Finnbacka. Korven säljs inte bara i lanthandeln, utan även i Hötorgshallen i Stockholm.