Den undre världen – fiske i toppklass

Att fiska är en totalupplevelse, på egen hand, med kompisar eller familjen. I Rättvik finns variationen och tillgängligheten, dessutom eldsjälar som vill förbättra, utveckla och få fler att upptäcka fiskets förtjänster.
– Fiske för alla, det är parollen vi jobbar efter, säger Jonas Rantanen. Fångsten är inte alltid det viktigaste, utan det är lika mycket närheten till naturen, och sig själv.

Rättviks undre värld har kommit lite närmare de senaste åren, mycket tack vare ideella krafter som synliggjort alla värden som är förenat med upplevelsen. Inte minst har Rättvik-Boda Fiskeområdesförening varit aktiva i arbetet med att informera och marknadsföra det varierade fiske som finns i Rättviks vidsträckta kommun. Ordförande i föreningen är Jonas Rantanen, en eldsjäl som haft fiske som största intresse i många år. Ifjol uppmärksammades han för sitt arbete och blev en av de tre nominerade till ”Guldbryggan” i Rättvik.

– Jag har alltid varit fascinerad av livet i vattnet, säger Jonas. Som barn sprang jag vid vattenkanten och jagade småfisk, och sen har det bara fortsatt. När jag blev äldre kunde jag börja utforska nya vatten, min aktionsradie blev större, först med cykel, sen med moped och bil. Jag flyttade till Rättvik och byn Blecket vid 20 års ålder, det är samma by där allt började, hos mormor och morfar, och med närhet till sjön Ljugarn. Jag har alltid tyckt att Rättvik varit mer hemma än Falun.

Allt fler nappar och gillar fiske
Jonas är idag en utmärkt ambassadör för en sysselsättning som växer och ligger i tiden.

– Vi har bland annat ett öringfiske som är helt fantastiskt, inte minst i Amungen och Ljugarn, det är unikt. I Amungen finns det för övrigt en stor mängd arter och fiskar. Det är inte ovanligt att det kommer upp stor öring, snittet i Amungen är på 3,5–4 kilo, de största på 10 kilo och över. Det pratas vitt och brett om det fiske vi har i Rättvik, och det är många som åker hit, från grannkommuner och regionen, bland annat från Uppsala och Västerås. Det är mixen av fiske och naturupplevelse som lockar. Ibland stöter man på djur i skogen också, som älg och rådjur, eller hör och ser olika fåglar, som fiskgjuse. Sånt här sätter djupa avtryck.

”Vi vill verkligen att fiske ska vara för alla, oavsett föräldrars intresse och ekonomi

Jonas säger att det är lätt att bli hemmablind, att inte se de möjligheter som finns några kilometer bort.

– Jag guidade en holländare här för några år sedan. Han hade åkt motorcykel hit via Polen, Ryssland och sen passerat hela Bottenviken norröver innan han kom till Rättvik. Vi hade ett helt okej fiske med lite småfisk på kroken. Jag frågade efteråt vad han tyckte om upplevelsen. Det som gjort störst intryck på honom var att man kunde dricka vattnet! I Holland, och på många andra ställen, kan man inte göra det. Det var en liten oväntad kommentar, men säger väldigt mycket om det vi kan erbjuda i Rättvik.

Fiske har också visat sig vara en väg till barn och ungdomar. Med ett fiskespö i handen försvinner ofta vardagliga tankar och funderingar, allt fokus riktas istället mot vad som händer i vattnet. Resultatet är många gånger häpnadsväckande. Det behövs en kontrast till den snabba, digitala världen vi annars lever i.

– Jag jobbar som socialpedagog på Rättviksskolan. Det finns slutna barn och ungdomar som när de fiskar plötsligt öppnar upp sig och bjuder in till dialog. Vi behöver kunna introducera fiske för den yngre generationen, det är mycket utvecklande. Hittills i det projekt vi kallar ”Fiske för alla” har 35–40 skolklasser kommit ut och fått fiska. Vi har även ett samarbete med organisationen Sportfiskarna som innebär att de skänker pimpelspö eller metspö till alla barn som deltar. Vår motprestation är att vi genomför aktiviteten. I vinter har vi haft cirka 800 barn som varit ute och pimplat och provat på isfiske. Alla deltagare har i det paketet fått en kul upplevelse, ett pimpelspö och därtill ett par isdubbar.

Jonas berättar att de även vänder sig till dem med funktionshinder och sociala svårigheter, människor som annars inte skulle kunna följa med ut på fisketurer.

– Till sjön Ljusaxen har vi nu, tack vare olika bidrag, investerat i slogbodar, fyra fiskekajaker och en flotte med räcken. Vi jobbar aktivt med detta.

Jonas berättar att det även i sommar kommer att erbjudas en metskola i Enån i samband med ”Tisdagskul”, ett bra exempel på att det går att fiska lokalt, mitt i Rättviks centrums trygga delar.

– Vi vill verkligen att fiske ska vara för alla, oavsett föräldrars intresse och ekonomi. Det är inte alla som har ett spö eller båt, eller kan få skjuts till ett vattendrag.

Text: Johan Pellas

Jonas Rantanen har alltid varit fascinerad av livet i vattnet. Som barn sprang Jonas vid vattenkanten och jagade småfisk. Nu arbetar Jonas med projektet ”Fiske för alla” där skolklasser får prova på att fiska.

Bra att veta!

I Rättviks kommun finns en mängd olika sjöar och tjärnar, med möjlighet till fångst av bland annat abborre, gädda, gös, harr, bäckröding, lake, mört, sik och siklöja. I Rättvik fiskar alla barn under 16 år gratis, utan fiske- kort. Dessutom finns möjlighet att låna fiskeutrustning av föreningarna.

Jonas tipsar om några populära platser och sjöar:

Ljugaren är vår näst största sjö i området, där trolling efter öring och gädda blivit riktigt populärt. Även jiggfiske efter riktigt stor abborre är en höjdare under sommaren.

Amungen är vår största sjö i området, där kan du fiska en mängd olika arter som öring, gädda, abborre, id, brax med mera. Vi har över 100 märkta vålar i Amungen där man kan fiska abborre, eller varför inte trolla efter öring och gädda.

Ljusacksen är en pärla i området med sitt klara vatten med siktdjup på sex meter. Här kan du fiska röding, öring och regnbåge, antingen från land eller båt. Ljusacksen har på senare år blivit ett populärt flugfiskevatten.

Siljan är en intressant sjö om man gillar båtlivet. Det är populärt att fiska efter Siljans riktigt stora gäddor. Varje år kommer det upp flera gäddor över 15 kilo.

Är man sugen på att fiska i rinnande vatten är Enån ett spännande alternativ, där du har chansen att få harr, öring och bäckröding.

Kuriosa: De inbitna fiskarna släpper ofta tillbaka fisken i vattnet, på så sätt bidrar man till ett hållbart fiske. 

För mer information: Rättvik Boda Fiskevårdsområde Hemsida: www.rbfvo.se