R E P O R T A G E

Det bästa av två världar

Linda och Jonny stormtrivs i sitt stora hus på höjden. Här finns det plats för släkt, vänner och stora fester.

Jonny Thorslund lärde känna Rättvik i samband med sina besök i kommunen och då främst under evenemanget Classic Car Week. När det var dags för barnen att börja skolan ville Jonny och hans dåvarande fru hitta ett boende på en mindre ort. 2005 gick flyttlasset från Bålsta, norr om Stockholm till byn Gulleråsen som ligger två mil norr om Rättviks centralort.

Rättvik fick i och med flytten fem nya invånare men det räckte inte med det. Ungefär samtidigt flyttade även Jonnys föräldrar och hans bror Fredrik med familj till kommunen. Vid den här tidpunkten drev Jonny och Fredrik företaget Arken Zoo i Mora. Det var genom arbetet som Jonny och Linda träffades 2011. Linda drev då två Arken Zoo-butiker i Västerås där hon också var bosatt tillsammans med sina två döttrar.

– När vi träffades var jag redo för lite förändring i livet. Som jag såg det hade jag bara ett val och det var att satsa fullt ut på kärleken. Så blev det, 2012 flyttade jag och tjejerna till Jonny som då bodde i ett stort hus i Boda Kyrkby. Helt plötsligt blev vi en stor familj med fem barn – Ebba, Elvis, Tyra, Emmy och Ella. Det fungerade väldigt bra redan från start och det gläder oss alla, säger Linda.

Jonny, Fredrik och Linda ansvarade då för tre Arken Zoo-butiker men ganska snart öppnade de butiker både i Falun och Borlänge. Under åren 2014–2015 drev de totalt fem butiker och tre veterinärkliniker.

Byggnation på flera plan
2017 flyttade familjen till ett rött hus i Lerdal men de köpte även granntomten där de påbörjade byggnationen av ett nytt modernt hus. Man kan säga att villan består av två delar. Huset är ett enplanshus på 200 kvm som är byggt uppepå ett lika stort garage. Totalt är villan på 400 kvm med en fantastisk utsikt över Siljan. I huset bor idag Jonny, Linda och yngsta dottern Ella som är 15 år. De övriga barnen som idag är mellan 19–23 år bodde initialt kvar i det ”gamla” huset som de fortfarande äger och som fungerar som ett generationsboende.

– Ja, det var väldigt praktiskt och uppskattat av våra ungdomar. Nu är det bara Tyra som bor kvar där så vi får väl se vad vi ska göra med huset i framtiden, säger Jonny.

Under tiden som de byggde sitt nya hus öppnade de också pensionatet på Storgatan, Hotell Rättvik och Diner 45. Det var Lindas pappa Sture som under en resa till fjällen hittade en Diner 45 i Sunne. Han gillade restaurangen och han var ganska övertygad om att även Jonny, som länge drömt om en amerikansk diner i Rättvik, skulle gilla konceptet.

– Ja, jag tycker väldigt mycket om Amerika och framför allt den tidsepoken, det vill säga runt 1950-talet. Vi hade länge funderat på att starta någonting liknande och även fört diskussioner med kommunen om att bygga en restaurang på den så kallade ”OK-plattan” men vi fick inte till det rent logistiskt. Ungefär vid samma tidpunkt valde Migrationsverket att säga upp flera flyktingboenden och då föll det sig så att vi kunde köpa det gamla Turisthotellet i centrala Rättvik. Vi totalrenoverade hotellet och startade dessutom en restaurang med ett tydligt amerikanskt tema. 2018 öppnade vi upp dörrarna till Diner 45, säger Jonny.

Restaurangen har en perfekt placering intill Riksvägen och Diner 45 har fått fantastiska recensioner bland annat i Expressen.

– Konceptet är helt perfekt då det är tidlöst och vi kan fokusera på vad vi erbjuder gästerna. De som kommer till oss förväntar sig ingenting annat än just det vi erbjuder, det är så här det ska vara, säger Jonny.

Det är Linda som har huvudansvaret för och driver Hotell Rättvik med 28 rum och konferensmöjligheter. Hon tycker om att jobba och mötet med gästerna är det hon gillar bäst.

– Ja, jag får träffa så många trevliga människor. Här på hotellet välkomnar vi ofta äldre par som reser runt i Sverige eller som kommer hit för att uppleva en konsert på Dalhalla. Vi har också många gäster som jobbar på orten och som bor hos oss i veckorna. Det är en fantastisk möjlighet att både bo och arbeta på hemmaplan, säger Linda.

En samlingsplats för hela familjen
Vid sidan om arbetet är det bilar som gäller, i alla fall för Jonny och hans tre barn. Ella kör A-traktor och det har även de äldre barnen gjort i tonåren. Idag kör Emmy lastbil och Elvis jobbar på Mekonomen. Linda och hennes döttrar är däremot helt ointresserade. De åker gärna med i bilarna men att stå i garaget och meka är ingenting för dem. Linda berättar om första gången hos skulle åka med Jonny på Big Lake Run.

– Ja, jag var supernervös eftersom jag inte alls såg mig själv som någon ”cool raggarbrud”. Fördomarna var många men oj vad fel jag hade. Det jag möttes av var ett varmt välkomnande och trevliga människor, säger Linda.

Linda och Jonny trivs väldigt bra i Rättvik men när de har möjlighet åker de mer än gärna till sitt hus i Spanien. Huset ligger i Nerja, 45 minuters bilväg öster om Malaga.

– Vi köpte huset 2018 och vi åker dit så ofta vi kan. Huset är tillräckligt stort för oss alla så det är en trevlig samlingsplats för hela familjen. Det är här vi verkligen kan koppla av, säger Jonny.

Linda fortsätter:

– Nu ska vi förvalta det vi har byggt upp, resa till Spanien och hitta mer tid till familjen. Vi kan helt klart konstatera att vi har förmånen att leva i den bästa av två världar. Vi har idyllen här i Rättvik men har också förmånen att uppleva samma härliga känsla i Nerja, avslutar Linda.