Det blev bättre än de vågade tro

Det enda som Evelina och Lisa Westblom visste med bestämdhet var att de inte skulle bo kvar i en storstad. Känslan för platsen och själva huset var avgörande.

Evelina är född i Stockholm men som 2,5 åring flyttade hon med familjen till Vikarbyn. Här har hon vuxit upp, gått i skola och studerat naturvetenskap på Stiernhööksgymnasiet.

– Efter gymnasietiden ville jag se någonting annat så jag åkte till Minneapolis i USA, säger Evelina. Under drygt ett år pluggade jag i kombination med ett jobb som barnflicka. Det var en häftig upplevelse men också lite av en kulturkrock. När jag kom tillbaka hem till Rättvik började jag arbete inom barnomsorgen och så gjorde jag många, många somrar på Dalhalla.

Evelina gillar att studera och har under många år sökt sig fram. Hon flyttade till Eskilstuna för att läsa innovation och produktdesign på Mälardalens högskola, men under den tiden kom hon in på kriminologutbildning i Stockholm och bytte bana.

– Ja, jag flyttade till Stockholm, började plugga och samtidigt jobbade jag extra på Systembolaget. Jag började i Mariefred men fick ganska snabbt utökat ansvar då jag erbjöds en plats i Systembolagets ledningsgrupp. Efter ytterligare en tid tyckte min närmaste chef att det var dags att avancera ytterligare. Under ett år jobbade jag som butikschef i Skogås men flyttade sedan vidare till en betydligt större butik i Haninge Centrum.

Evelina berättar vidare att det var en ganska tuff tid eftersom hon samtidigt pluggade på universitetet. Karriären inom Systembolaget slutade inte här. Innan flytten till Vikarbyn hann hon också jobba på Systembolaget i Liljeholmen och några år som tillförordnad områdeschef i Linköping och Stockholm City Syd.

Även Lisa har en spännande bakgrund
Hon växte upp i Hälsingland, närmare bestämt i Nordanstig. Redan vid 16-års ålder flyttade hon till Sundsvall för att läsa Estet- och musikprogrammet på gymnasiet. Efter studenten flyttade hon till Frankrike, fast besluten att lära sig franska.

– Jag hade inte läst ett ord franska innan jag åkte, så det var ju lite spännande. Första skoldagen bestod av språktester och där stod jag som inte kunde ett dugg, säger Lisa. Så här i efterhand undrar jag hur sjutton jag tänkt där, men idag är jag både glad och stolt över att jag vågade. Efter det äventyret flyttade jag till Stockholm för att jobba på Gröna Lund.

2012 flyttade Lisa till Norrköping och utbildade sig till kulturproducent och projektledare. Under somrarna jobbade hon på Kolmårdens djurpark.

– Jag pendlade mellan Norrköping och Stockholm. Det viktiga var att få in en fot på museet och få möjligheten att skapa och utforma utställningar. Efter tre års studier var jag klar med utbildningen och fick fast tjänst på museet. Jag började i receptionen, fortsatte som arbetsledare och senare som chef i butiken. Efter tre år blev jag sugen på att byta arbetsgivare. Jag sökte mig till Systembolaget och det var där jag träffade Evelina.

En briljant rekrytering
Evelina är noga med att påpeka att hon vid det här tillfället inte var Lisas chef, men hon tyckte naturligtvis att det var en ”briljant rekrytering”. Eftersom det inte var en helt okomplicerad situation sökte sig Lisa så småningom vidare till en annan butik. Tiden gick och Lisa och Evelina började planera för sin gemensamma framtid. De var helt överens om att de skulle söka sig utanför Stockholm. Eniga var de också om att det var själva huset som fick avgöra vart de slutligen skulle bosätta sig.

– Vi tittade efter hus i hela Sverige och vi var på ett flertal visningar från norr till söder. Men så en dag hittade vi det här huset i Vikarbyn. Jag har ju vuxit upp här så för mig kändes det ju självklart, men Lisa hade inte ens varit i Dalarna tidigare, säger Evelina och skrattar.

Det här var 2018 och Lisa föll direkt för huset och sin nya hembygd. Det hon sökte var en växande kommun, en kommun med liv, rörelse och ett stort mått av framtidstro – allt det hittade hon här. Det hon möjligen saknar är Västafrikansk dans och Djembetrummor.

– Siljansbygden har ju en speciell attraktionskraft, säger Lisa. Jag har inte ångrat en sekund att vi flyttade hit och jag vet att Evelina tyckte det var härligt att flytta hem igen.

Lisa och Evelina har nu varit gifta i två år och det har varit två händelserika år. De upplever båda att de blivit mycket mer aktiva. Promenader, pick-nick och långa turer i skog och mark hör till vardagen. Men det största har naturligtvis varit sonen Alves födelse. Alve är en pigg och nyfiken kille som inte är stilla en sekund. Det är Lisa som hittills varit föräldraledig men nu ser hon fram emot att lämna över till Evelina.

– Jag blev gravid, sedan kom Covid och mammaledigheten, så nu saknar jag faktiskt att vara en del av en arbetsgrupp och träffa trevliga kollegor igen. Nu har jag fått nytt arbete som 1:a linjens chef på Region Dalarna, så jag ser fram emot att börja jobba igen.

Evelina som nu arbetar som sektionschef på Transportstyrelsen ser fram emot att vara hemma med Alve som nu hunnit bli 11 månader.

– Jag ska vara hemma fram till sommaren sedan får vi se hur det blir. Det gäller ju för oss som för alla andra småbarnsföräldrar att få ihop det så kallade livspusslet. Nu bor vi här och vi tar en dag i sänder. Just nu ser vi fram emot att lära känna bygden och engagera oss i olika aktiviteter.

Det är naturligtvis sonen Alve som står i fokus hemma hos Evelina och Lisa. Huset i Vikarbyn har en ljus och öppen planlösning och ligger nära både förskola, skola och byns affär.