Diner 45
– en restaurang i tiden

Triss i ess, här i baksätet: Från vänster Linda Torslund Leandersson, Fredrik Torslund och Jonny Torslund. På kort tid har de etablerat en ny, framgångsrik restaurang med hotell i Rättvik. ”Här är det nära till våra gäster, riksvägen och centrum ligger intill, så även tåg- och busstation.” 

50-talsstuk, amerikanskt, hamburgare och milkshakes. Diner 45 har fått en rivstart på verksamheten.
– Vi tror på Rättvik, säger ägaren Jonny Torslund. Det finns så många guldkorn att besöka. Det är en liten, välbesökt och välmående ort som har mycket att erbjuda. Vi har funnit den ideala platsen att bo och jobba på.

Det är lite som att förflytta sig i tiden, sådär 60–70 år tillbaka. Känslan infinner sig direkt vid entrén och hänger sen med under hela besöket. Det är retro från början till slut.

Det synes vara en utmärkt idé att starta en restaurang av det här slaget i Dalarna och Rättvik, där intresset för 50-talsnostalgi och bilar är så stor.

Jonny Torslund är personen som gått och grunnat på idén i fyra år. Tillsammans med sin fru Linda och bror Fredrik har de fått saker att hända.

– Vi började den 2 oktober i fjol och har rivit ut allt i byggnaden. Det har gått väldigt bra och rekordsnabbt, mycket tack vare den hjälpsamhet vi mött från människor och våra hantverkare. Vi har nästan till hundra procent använt lokal arbetskraft, det var viktigt för oss. När vi öppnade under vårmarknaden kunde vi räkna in 2 500 matgäster, det överträffade alla våra förväntningar. Och så har det fortsatt. Vi har väldigt mycket bokningar, och det finns gäster som åkt 18 mil enkel väg för att besöka oss. De satte sig i sin fina bil och gjorde besöket till ett äventyr.

Jonny, Linda och Fredrik pratar mycket om maten, där det typiskt amerikanska mixas med bra vegetariska och glutenfria alternativ. Det finns även en drinklista och desserter, med tidlösa kändisar som Banana split och Texas fudge.

– Vi har inte öppet bara för lunch och middag, säger Fredrik, vi serverar frukost från klockan sju varje morgon också. Idag var det 67 personer här.

Det löper en parallell och minst lika intressant historia, den om hur Jonny för cirka 15 år sedan fann att Rättvik var platsen att bo på. Han upptäckte orten via Classic Car Week och Big Lake Run, och valde att flytta till Rättvik år 2004. Länge var det jobbfokus på helt andra områden, som hemdjursbranschen där han var franschisetagare för kedjan Arken Zoo med flera butiker i regionen.
Det var också under den epoken han träffade sin fru Linda. Samtidigt lockades även Jonnys bror Fredrik med fru att flytta upp från Stockholms norra förorter, med resultat att det nu finns totalt åtta nya barn att räkna in i kommunregistret.

”Vi har funnit den ideala platsen att bo och jobba på”

– Jag gillar de vackra miljöerna, säger Jonny, att det finns så många trevliga människor, och det lagom lugna tempot. Jag är glad att jag också lyckades övertala min bror med familj att flytta upp. Båda familjerna bor på Lerdal nu. På köpet flyttade även mina föräldrar hit.

Bästa läget, bästa livet
Linda kastar några blickar över all aktivitet som råder i restaurangen. Gäster kommer och går, en barnfamilj sätter sig vid bordet intill, hon hälsar dem välkomna.

– Vi är vana att jobba ihop. Även om det här är en helt annan bransch så handlar det om att förstå sig på service och hur man bemöter människor.

Linda berättar om en annan typ av bebis som ägarna fick ”på köpet”.

– Vi blev med hotell också, på övervåningen. Det var inget vi räknat med, men det har blivit jättebra. Totalt 28 rum har vi, helt nyrenoverade, med en interiör som inspirerats av Siljan, bergen och sandstränderna. Det är många som vill bo i Rättvik i samband med alla evenemang. Dalhalla drar väldigt mycket övernattande gäster, vi har nästan fyllt hotellet under alla konsertkvällar. Sen är det marknaderna, Classic Car Week, sportlovet, Vasaloppet med mera. Även Hotell Rättvik har fått en rivstart.

Som om det inte räckte med ny restaurang med generösa öppettider, och ett hotell.

– Jag har alltid drömt om att ha ett litet pensionat, och vi hittade ett så charmigt ställe mitt i Rättvik, som heter Storgatan 3 med totalt sex rum, strax intill gågatan, i gårdshuset strax intill Coop. Vi hade pratat om det länge, och i slutet av mars öppnade vi. Det är lite som B & B, fast med dusch och toalett på varje rum, lite högre standard. Det är ett roligt sidoprojekt.

Jonny reflekterar bakåt i tiden, till åren i Bålsta, en ort han ”är färdig med”. Nu skrivs nya kapitel i livet.

– Det finns extremt många guldkorn i Rättvik, och det händer väldigt mycket tack vare turismen. Långbryggan, slalombacken mitt i samhället, bowlingen, biografen, marknaderna, Classic Car Week, Dalhalla, det stora utbudet av restauranger, centrumkärnan med alla butiker. Bra skolor, ett gymnasium. Och dessutom bor det sköna människor här, som är lojala mot sin ort.

Diner 45 vill gärna ta plats bland de stora besöksmålen i Rättvik, ägarna har höga ambitioner.

– Målet är 150 000 gäster under ett år, säger Jonny. Det tror jag att vi når.

Text: Johan Pellas Foto: Johan Pellas och Riesbeck Reklam

Retrostuk för hela slanten. På Diner 45 vill gästerna gärna sitta länge, för att avnjuta den nostalgiska miljön. Hotellet på övervåningen har totalt 28 rum och är helt nyrenoverade med en interiör som inspirerats av Siljan, bergen och sandstränderna.