R E P O R T A G E

En aktiv familj med många intressen

Efter flera år i Vikarbyn flyttade familjen till Nyheden, ett av Rättviks mest populära bostadsområden. De stormtrivs och har idag nära både till arbete, förskola och en mängd aktiviteter men också till skogen där de tillbringar mycket av sin lediga tid.

Knuts Sara Hansson är född och uppvuxen i byn Boda norr om Rättvik. Hon gick Barn- och fritidsprogrammet på Stiernhööksgymnasiet och efter det lärde hon sig även att kommunicera med teckenspråk. När Rättviks kommun skulle starta ett nytt gruppboende i centrala Rättvik 2012, sökte hon en av tjänsterna och fick den. En annan person som också började arbeta på boendet vid samma tidpunkt var Andreas Byström Kroon från Leksand.

– Ja, vi arbetade tillsammans i fyra år och tillbringade många kvällar och helgdagar tillsammans på gruppbostaden. Vi lärde känna varandra väl under de åren men det var först 2016 när Andreas kom tillbaka efter en tids arbete på en förskola i Norge som vi blev ett par, säger Sara.

Sara och Andreas fortsatte att jobba tillsammans på Torgatans gruppbostad i några år och under den tiden intresserade sig Sara alltmer för den digitala utvecklingens möjligheter för personer med olika funktionsnedsättningar, för äldre och för personalen på Socialförvaltningen.

– Det var en spännande tid och vi fick stor uppmärksamhet för vårt arbete i hela landet. Även E-hälsomyndigheten imponerades av vårt arbete och 2018 utnämndes Rättvik till årets E-hälsokommun, säger Sara.

Sedan dess har hon arbetat mer över-gripande med den digitala utvecklingen i kommunen. Idag arbetar hon som IT-strateg på kommunens IT-avdelning.

– Ja, jag arbetar bland annat med framtida strategier och styrdokument men arrangerar exempelvis också digitala grundkurser för seniorer. Utvecklingen inom det här området går så vansinnigt snabbt och vi måste hela tiden jobba med tekniken.

Andreas jobbar fortfarande kvar som stödassistent på gruppbostaden. Han trivs väldigt bra och finns nästan alltid till-gänglig för de fem personer som bor där.

– Ja, jag har ett mycket roligt jobb och det bästa av allt är att det ger så mycket tillbaka. Vi som jobbar tillsammans planerar själva våra arbetsdagar och aktiviteter. Eftersom vi är en väldigt aktiv grupp är vi ute på mycket kul. Det är helt enkelt ett arbete som ger både glädje och en viss frihet, säger Andreas.

Från lägenhet i Vikarbyn till hus på Nyheden
Sara och Andreas har två små barn, Elis 5 år och Ilse som nu hunnit fylla 2 år. I våras gick flyttlasset från lägenheten i Vikarbyn till det fina huset på Nyheden i centrala Rättvik.

– Ja, vi flyttade hit i april och sedan dess har vi målat om lite, det är allt. Huset är i väldigt gott skick och tomten är redan inhägnad så barnen kan springa runt och leka som de vill, säger Andreas.

Familjen ägnar mycket av sin lediga tid till utflykter i skogen. Att plocka bär och svamp är ett gemensamt intresse och det är ofta Elis som tar täten och visar vägen.

Ett annat gemensamt intresse är skridskoåkning och ishockey. Andreas spelade hockey som barn i Leksand men nu är det Elis tur.

– Ja, han har precis börjat spela och tycker det är jättekul. De har träningar på lördagsmorgnar kl. 9.00 så det gäller att vara morgonpigg. Nu blir det snart ytterligare en träning i veckan också, säger Andreas.

Andreas har många intressen. Förutom hockey spelar han paddel och innebandy i Rättviks A-lag, men det blir också en hel del musik.

– Ja, jag spelar gärna, både här hemma och på olika tillställningar och fester. Under sommaren jobbade jag också som ”rövare” i Rättviks Kultursällskaps uppsättning av Ronja Rövardotter. Det var första gången jag var med i en teaterföreställning och det blev totalt 14 stycken. Det var superkul, säger Andreas.

Sara är också engagerad i kultursällskapet men inte som skådespelare utan som sek-reterare i styrelsen. När det finns tid spelar även hon paddel men det är naturligtvis stort fokus på barnen.

Nu stundar advent och alla jultraditioner och som så många andra familjer åker de och besöker släkten, både här i Rättvik och i Leksand.

– Vi är vana vid att vara på ”resande fot” hela julen och tycker det är roligt, men i år hoppas vi också få lite tid i vårt nya hus, avslutar Sara.

Sara, Andreas och barnen Elis och Ilse trivs bra i sitt nya hus på Nyheden. Här finns gott om plats för lek, musik och andra intressen.