R E P O R T A G E

En aktiv familj som satsar högt

Matilda, Robin och de tre sönerna trivs i det stora huset med den helt makalösa utsikten över Siljan.

Matilda Jonsson från Oxelösund och Robin Ambell från Rättvik träffades första gången 2008 då de båda studerade till Vildmarksguider i Åre. Efter 1,5 års studier och en massa nya erfarenheter i bagaget var de redo att möta en spännande framtid tillsammans, med stort fokus på friluftsliv.

Det blev några år som helt präglades av säsongsarbete både i Sverige och Norge. Bland flera intressanta jobb nämner de båda fjällstationerna i Sylarna och Abisko. Under en period ansvarade de även för ett stort antal aktiviteter såsom forsränning, cykling och vandring. Vintrarna tillbringade de på olika skidanläggningar där de bland annat arbetade som pistörer, det vill säga sjukvårdare som är först på plats vid en eventuell olycka.

– Ja, det blev några intensiva år då vi flyttade runt en hel del. Vi gjorde faktiskt ett seriöst försök att flytta till Åre permanent men i samma veva fick Robin ett nytt jobb i Norge. Så i stället för Åre blev det fem fantastiska år i Oslo, säger Matilda.

Robin fortsätter:

– Ja, jag fick jobb som sjukvårdare i skidpatrullen. Det var ett riktigt roligt jobb och för Matilda och mig var det ju också någonting helt nytt att bo i en storstad som Oslo. När vi dessutom fick chansen att bo på toppen ovanför Holmenkollen, med 50 meter till skidspåren, då kunde det ju inte bli mycket bättre.

Matilda började jobba för företaget Högt & Lågt men eftersom hon också var färdigutbildad massageterapeut, jobbade hon även på en klinik. Det var under den här tiden i Oslo som Robin fastnade för konceptet som Högt & Lågt utvecklat på ett mycket professionellt sätt. Robin blev under ett par år driftsansvarig för höghöjdsparken i Oslo. Vad det skulle komma att betyda för familjens framtid visste de inte då, men det återkommer vi till.

Två blev tre
Matildas och Robins förstfödde son Elliot föddes i Norge. När det 2017 var dags för honom att börja på förskola valde familjen att flytta tillbaka till Sverige och då till Rättvik. Här fick de möjlighet att ta över huset på Vidablicksvägen som Robins mamma då hade ägt i många år. Huset har en lite speciell historia. Det byggdes 1959 och användes då som fritidshus eller som det då kallades, ”sportstuga”. Det var ett par från Stockholm som byggde huset och tanken var att det skulle byggas i samma stil som parets bungalow på Madagaskar.

– Ja, så blev det också. Huset var från början vitt med ett grått skiffertak, vilket inte riktigt passade in i den här miljön. Med tiden panelades huset om och taket byttes ut. På den 9000 kvadratmeter stora tomten hade paret även byggt en separat bostad till familjens chaufför, ett hus som vi än idag kallar för chaufförshuset, säger Robin.

Nu har det gått sju år sedan flyttlasset gick till Rättvik och väldigt mycket har hänt sedan dess. I samband med flytten började Matilda studera till socionom i Falun samtidigt som hon också arbetade som enhetschef och biståndshandläggare
i Leksands kommun.

– Ja, jag pluggade och jobbade parallellt fram till 2019 då vårt andra barn Einar föddes. Efter ett studieuppehåll på ett år fortsatte jag och idag jobbar jag med placerade barn i Rättviks kommun. Det är ett fantastiskt arbete och det känns fint att kunna stötta och hjälpa familjer och se hur våra insatser och vårt engagemang kan göra skillnad, säger Matilda.

Högt & Lågt i Sverige
I samma stund som familjen flyttade till Rättvik tog Robin kontakt med ledningen för sin gamla arbetsgivare Högt & Lågt i Norge. Han ville bygga en höghöjdspark här i Rättvik och så blev det.

– Ja, det gick snabbt. Parken öppnade 2019 och intresset har varit stort från dag ett. Just nu investerar vi mycket här i Rättvik. Vi har byggt två nya banor och köpt in en hel del ny utrustning så i sommar kommer vi kunna erbjuda totalt nio banor med olika svårighetsgrad. Det är en härlig känsla att se glädjen hos dem som först är väldigt tveksamma till att testa, som sedan övervinner sin rädsla och vågar prova. Jag gillar också när vi samlar flera generationer i parken. Vid ett tillfälle i somras ordnade vi ett 80-årskalas med barn och barnbarn. Det blev väldigt lyckat, säger Robin.

Tanken var från början att Högt & Lågt Sverige enbart skulle öppna här i Rättvik men redan 2020 öppnades ytterligare två parker i Sverige, en i Karlstad och en i Sundsvall. Idag driver företaget som Robin nu även är delägare i, sex parker i egen regi men de har varit delaktiga i byggnationen av totalt elva parker runt om i Sverige.

– Jag kan konstatera att jag är lyckligt lottad som får arbeta med någonting som jag brinner för och dessutom i min egen hemkommun, säger Robin.

Matilda håller med.

– Vi säger ofta att vi bor på en ”perfekt plats i livet”. Utbudet av arbete, skolor och annan service är stort och möjligheterna till olika fritidsaktiviteter är långt över vad man kan förvänta sig i en liten kommun. Likväl som vi får njuta av det lugna, lantliga livet får vi uppleva perioder med mycket folk i farten och hög puls – det är fantastiskt.

Nu ser Familjen Ambell-Jonsson fram emot våren då de ska fortsätta bygga på huset. Stommen och ytterväggarna är på plats, nu återstår det invändiga arbetet. Frågan är bara hur mycket de kommer att hinna med? För ett par veckor sedan utökades familjen med en tredje son och tiden för byggnation och renovering blir naturligtvis mer begränsad.

I huset finns det gott om plats för såväl Elliots och Einars vilda lekar som för en stunds avkoppling framför brasan i vardagsrummet.