R E P O R T A G E

En genuin dalagård i Utby

Gun Landén Slars och Per Olov Slars träffades i Rättvik sommaren 1968. De bodde båda i Stockholm där Per Olov arbetade och Gun studerade vidare efter studentexamen. Nu har de varit gifta i 50 år och kan se tillbaka på ett trivsamt och händelserikt liv tillsammans.

Guns föräldrar, som båda föddes i Rättvik, flyttade som barn med sina föräldrar till Stockholm på 1920-talet. De kände inte varandra men ödet förde dem samman bland masar och kullor. Gun är född och uppvuxen i Stockholm men under hennes uppväxt besökte familjen ofta Rättvik och föräldrahemmen i Västgärde och Utby för att, som brukligt var då, hjälpa till med underhåll samt träffa släkt och vänner. Gun trivdes väldigt bra i Rättvik och kan med stor glädje tänka tillbaka på alla lov och helger hon fick tillbringa här.

– Ja, det var en fantastisk tid och jag minns väldigt väl hur jag fällde en och annan tår när det var dags att återvända till Stockholm efter en lång och skön sommar, säger Gun.

Under gymnasietiden började Gun sommarjobba i Rättvik på Wasatrafiks rundturer med buss. Iklädd sin rättviks-dräkt guidade hon turister på svenska, engelska och tyska. Bussturerna i Siljansbygden blev många och vid besöksmålen träffade Gun flera välkända dalaprofiler som även de gett henne trevliga minnen för livet. Sommaren 1968 var Gun, som så många andra ungdomar på dans i Rättviksparken och det var där hon träffade sin blivande man, Per Olov Slars.

Per Olov är född och uppvuxen på Slarsgården i Söderås. Precis som de andra barnen i byn gick han sina första skolår i Söderås skola. Familjen Slars flyttade efter en tid till Lerdal och Per Olov började i Rättviksskolan. Det var ett stort och lite spännande steg.

– Ja, det var det. Det här var 1959 och på den tiden kände jag inte så många barn i andra byar. Jag talade dessutom en del rättviksmål och det var inte så populärt i Rättviksskolan. Det blev en lite ”tuff” start för mig nere i Rättvik men naturligtvis ordnade det upp sig ganska snart, säger Per Olov.

När Per Olov och Gun träffades var de båda 20 år gamla. Per Olov var då redan utbildad murare och arbetade och bodde i Stockholm under veckorna. Ett av de stora projekten han deltog i var fasadmurningen på Riksskatteverkets stora lokaler i Solna – ett flerårigt projekt.

– Ja, vi var många som veckopendlade och jobbade som hantverkare i Stockholm. Vi åkte från Rättvik tidigt måndag morgon och tillbaka hem lördag eftermiddag. Vi jobbade även på lördagar i några år innan vi gick över till femdagars arbetsvecka och helgerna blev lite längre, säger Per Olov.

Efter gymnasietiden studerade Gun bland annat matematik och fysik vid Stockholms universitet med målet att arbeta som gymnasielärare. Samtidigt gjorde datorerna entré på arbetsmarknaden. Gun blev intresserad och kompletterade sin utbildning med studier i datateknik vid Uppsala universitet. Efter sin examen har Gun arbetat på ett flertal IT-avdelningar på olika företag och myndigheter, både som projektledare och chef. Arbetslivet avslutades med åtta år på IT-avdelningen vid Vägverket/Trafikverket i Borlänge.

Rättvik lockade allt mer
Åren gick och besöken i Rättvik blev allt tätare. Gun och Per Olov hade under flera år hjälpt till att renovera den gamla släktgården i Utby dit Guns föräldrar flyttade som pensionärer 1975. Det var där Gun, Per Olov och deras dotter Maria bodde när de var hemma i Rättvik på besök. 1993 bestämde de sig för att köpa ett hus i Gärdebyn då de behövde lite mer utrymme för sin familj. I Gärdebyn bor idag deras dotter Maria med sin man Andreas och de tre barnen Alice, Lilly och Oscar, när de besöker Rättvik.

2003 tog Gun och Per Olov över släktgården i Utby.

– Ja, gården i Utby har varit i min familjs ägo sedan den byggdes under tidigt 1600-tal. Min mor och far bodde på gården fram till sin bortgång. Därefter har vi renoverat och byggt till huset som idag är ett fullt modernt hem men med bibehållen atmosfär av en genuin dalagård. Miljön är fantastisk inte minst på sommaren och vi har nära ner till vår mark vid Siljan för bad och fiske, vår lilla grillkåta och slogbod, säger Gun.

Till fastigheten i Utby hör även en liten enkel fäbodstuga i Jobsbodarna.

– Fäboden är från 1700-talet och vi gör besök där varje sommar. Gun är ordförande i fäbodlaget, en ideell förening med ett 50-tal delägare. Tillsammans med Gärdebyns bystugeförening och Sörbygge Fritidsförening arrangerar Fäbodlaget årligen en vandring till Jobsbodarna. Det finns flera fäbodstigar att välja mellan och stigarna leder också vidare till andra gamla fäbodar i skogarna runt Rättvik. Genom våra vandringar bidrar vi även till att hålla fäbodstigarna framkomliga, säger Per Olov.

Att vandra är ett av parets många gemensamma intressen. I år är det 20 år sedan de åkte på sin första vandringsresa till Alperna.

– Ja, vi försöker komma i väg på någon vandringsresa varje år. Per Olov och jag har många gemensamma intressen och vi gör mycket som är både intressant och roligt. Vi har alltid varit väldigt aktiva. Förutom vandring och löpträning har det blivit många olika lopp i Vasaloppsspåret, Lidingöloppet och andra motions-aktiviteter genom åren. Vi har nyligen firat våra 75-årsdagar och dessutom 50-årig bröllopsdag. Så länge vi har hälsan fortsätter vi att vara aktiva på olika sätt. Vad som kommer härnäst får framtiden utvisa, avslutar Gun.

Gun och Per Olov har alltid ett eller ett par projekt på gång samtidigt. Släktgården i Utby har byggts till och renoverats i omgångar men alltid på ett varsamt sätt. Den genuina och ombonade känslan som funnits på gården i flera hundra år är naturligtvis väl bevarad.