R E P O R T A G E

En känsla av värme sprider sig i rummet

Bengt Kajgård har arbetat som murare i hela sitt vuxna liv. Han utbildade sig på Rättviks Yrkesskola, det vill säga på nuvarande Stiernhööksgymnasiet och har sedan dess frilansat både här i Rättvik och i kringliggande kommuner. Att montera ugnar i bostäder är idag hans huvuduppgift men han har genom åren också rest runt i landet och murat ugnar inom industrin.

Bengt är född och uppvuxen i Rättvik och hans stora intressen genom åren har varit bandy, jakt, fiske, skidåkning och att spendera tid med familj och vänner. 1989 träffade han sin hustru Åsa som efter tio år i Australien hade återvänt till Rättvik.

– Ja, som så många andra träffades vi genom gemensamma bekanta. Vi blev snabbt ett par och redan 1990 fick vi möjligheten att ta över den här gamla predikantbostaden i Boda. Vi började renovera huset men det var först fyra år senare vi valde att flytta hit permanent. Mycket har hänt sedan dess. Här på gården har våra döttrar Tilly och Tyra vuxit upp, huset har renoverats i omgångar och det gamla garaget har inretts och används idag som utställningshall och butik, en hall som successivt byggts ut, säger Bengt.

Kajgård Mur & Kakelugn
Under många år samarbetade Bengt med Lars Nylander som på 1990-talet drev företaget Siljaspis här i Rättvik. När Lars 1999 berättade att han skulle sluta blev det startskottet för Bengt och Åsa. De startade den enskilda firman Kajgård, mur, hälsa och text.

– Ja, vi satte full fart. Vi började med utställningslokalen här på gården och tog naturligtvis också kontakt med flera olika leverantörer. Som man förstår av namnet var det inte enbart murning och spisar som stod på agendan. Åsas del i företaget var inriktat på två områden – hälsa och text. Förutom att hon bland annat erbjöd sina kunder ljusterapi, översatte hon genom åren över 100 böcker från engelska till svenska, detta i samarbetade med flera stora bokförlag. I samband med att brasvärmeverksamheten växte lade Åsa också ner mer och mer tid på att sköta företagets fakturering, redovisning och bokslut, säger Bengt.

2007 ombildades företaget till aktie-bolag och idag är de fyra anställda. Jörgen Wenngren började hos Bengt 2002 i samband med att han gjorde sin praktik hos Bengt. Han är fortfarande kvar och detsamma gäller William Bergman som började för tio år sedan och Joshua Olli som varit anställd i företaget i fem år.

– Ja, vi fick alla tre möjligheten att göra vår praktik här hos Bengt och på den vägen är det. Jag vill påstå att det är ett tydligt tecken på att vi trivs. Jobbet som sådant är mycket varierande, vi är ute på olika platser och vi gillar varandra, säger Jörgen.

Företaget har genom åren haft många olika uppdrag och antalet kunder och storleken på jobb varierar. Naturligtvis samarbetar Kajgårds med flera etablerade byggföretag men fritidshusägarna är också en stor kundgrupp.

– Idag är ugnarna, oavsett modell, en stor del av husets inredning. Det är inte ovanligt att våra kunder har egna tankar och idéer om hur de vill att det ska se ut och fungera. Det är då vi kommer in med vår kunskap och erfarenhet för att hitta en bra lösning, säger Jörgen.

I samband med att elpriserna gick upp i september 2022 ökade också efterfrågan på ugnar och kassetter markant.

– Ja, skenande elpriser och oron i världen har definitivt ökat konsumenternas medvetenhet. Idag är det väldigt vanligt att vi sätter in kassetter i befintliga spisar vilket ger ett stort tillskott av värme. Vi märker även att våra kunder är måna om att ha en ”back-up”. Efterfrågan på kokplattor till vedspisar och kaminer ökar exempelvis, säger William.

Kakelugnar i fokus
När Bengt jobbade för ett företag i Mora på 80-talet gick mycket arbetstid åt till att demontera gamla kakelugnar. Bengts intresse för de genuina ugnarna ökade efter hand och 1995 valde han att gå en utbildning till kakelugnssättare.

– Ja, jag tyckte det var spännande och det ligger så mycket yrkeskunskap bakom en fin kakelugn. Nu för tiden får vi ofta in tips på begagnade ugnar i samband med att gårdar och äldre hus ska rivas. Vi åker nästan alltid ut och tittar på ugnarna och visst händer det att vi kommer över några riktigt fina exemplar ibland. Just nu har vi ett 30-tal nedplockade kakelugnar till försäljning här hos oss men eftersom jag har kontakt med andra kakelugnsentusiaster kan jag oftast hitta fler fina ugnar som är till salu. Ibland hämtar vi kakelugnar som i princip ligger nedplockade i en drös. Har man tur finns det något gammalt fotografi på ugnen som vi kan titta på eller så är bitarna uppmärkta. Om inte, är det bara att börja lägga ett kanske hundra år gammalt pussel och det är lite jobb med det…, säger Bengt.

Det är inte bara äldre kakelugnar som gäller. Försäljningen av nya kakelugnsmodeller ökar hela tiden och bland Kajgårds bästsäljare ser vi de runda ugnarna som med fördel kan placeras mitt i ett rum.

– Vi sålde tre fina kakelugnar veckorna före jul, säger Jörgen som också är en duktig kakelugnssättare.

Även William och Joshua skulle vilja lära sig mer om kakelugnar och hoppas att det ska finnas utrymme för det framöver. De är helt överens om att det är en fin gammal hantverkstradition som kräver ett genuint intresse, erfarenhet och den rätta känslan.

25 år som företagare
Under årens lopp har åtskilliga timmar lagts ner på att få företaget väletablerat och lönsamt. En av flera utmaningar har naturligtvis varit att skilja arbete och ledighet åt.

– Ja, vi har ju alltid bott och arbetat på samma plats så visst har det hänt att man jobbat på fritiden och vice versa. I januari 2021 fick vi även det mycket tråkiga beskedet att Åsa diagnostiserats med Alzheimers och sedan i augusti 2023 bor hon på demensboendet Enåbacken i centrala Rättvik. De senaste tre åren har varit förknippade med mycket sorg och en stor omställning både för vår familj men även för företagets verksamhet, säger Bengt.

I år kan Bengt Kajgård och hans medarbetare dock glädjas åt att företaget fyller 25 år. Bengt har idag inga tankar på att trappa ner utan ser framtiden an med tillförsikt. Innan vi lämnar fikabordet ber vi Bengt berätta om någon rolig eller minnesvärd episod från yrkeslivet och han berättar:

– Ja, det här var en incident som skedde för ett par år sedan. Vi fick i uppdrag att åka till en adress och plocka ner en kamin. Vi gick in i huset och började arbeta när grannen kom inspringande och sa att det var fel dörr, det vill säga fel hus. Vi fick snabbt montera upp kaminen igen, gå in till grannen och påbörja nedmonteringen av rätt kamin, avslutar Bengt och skrattar gott åt minnet.

Vi trivs väldigt bra tillsammans säger från vänster – Bengt Kajgård, Joshua Olli, William Bergman och Jörgen Wenngren.

I utställningshallen finns det möjlighet att gå runt och titta på ett stort antal spisar, ugnar och kaminer.