En kreativ historia – om hur man kan designa sitt liv

Mikaela Willers firar 20 år som egen företagare, på en plats i världen som fått hennes skapande och liv att lyfta.

Den vackra butiken på Stora vägen 3 i Vikarbyn är välbesökt året om. Och det är lätt att smittas av Mikaelas starka energier och skaparkraft. Mikaelas keramik följer både en tradition och en stark sammansatt känsla för seklers formspråk och historia. I sortimentet finns bland annat krukor, vaser, fat, ljusstakar, muggar, skålar och tallrikar.

Det här är historien om en konstnärssjäl, formgivare och affärskvinna, som funnit sin plats på jorden, och där hennes skapande har fått vingar.
– Jag har landat i ett superhäftigt liv, säger Mikaela Willers.

Vikarbyn. Några höstlöv dansar i vinden, får fart och landar mjukt på en frostig gräsmatta. Några hundra meter ner ligger sjön Siljan något kärv i sin dagsform, men ändå blank och försiktigt leende. Vi befinner oss på Blombergs väg, platsen där östgöten Johan Melker Blomberg en gång på 1850- talet slog ned sina bopålar. Johan var en driftig man, drev handelsbod, var verksam i kalkbrotten någon halvannan mil bort, samt att han sålde is och engagerade sig i ångbåtar.

Nu har en annan tusenkonstnär tagit plats i Blombergsgården, vars äldsta delar kan dateras till 1700-tal.

Mikaela Willers är Stockholmstjejen som av en slump hamnade i paradiset. Livet vände sin bästa sida mot henne den dagen då hon med sin dåvarande sambo befann sig i Rättvik för att åka skidor. Året var 2011. De fick veta att en spännande gård med flera gamla byggnader var till salu, med ett bra läge nära Siljan, och med vacker utsikt.

”Är ni intresserade?” sa ägaren.

”Kanske inte seriöst, men vi kan komma in och titta”.

Det går att skratta åt förloppet, men ibland måste man våga för att vinna. Några dagar senare var beslutet taget och affären klar. Boningshuset, diverse uthusbyggnader och 16 000 kvadratmeter hade bytt ägare.

Det kan tyckas vara ett stort steg att byta Stockholm med boende i Solna och jobb på Söder, mot Dalarna, Vikarbyn och Siljans stränder. Men för Mikaela har det blivit en uppgradering, där hon nu fullt ut kan förena det bästa av två världar: kreativt skapande, och ett privatliv fyllt av bra innehåll, på hennes egna villkor.

”Jag har landat i ett superhäftigt liv”

– Allt har blivit bättre, och mitt företag har verkligen utvecklats positivt. Jag har lyft blicken, känner mig mer kreativ och gör mer saker.

Drömmar blev verklighet
Mikaela sitter i det ljusa köket på övervåningen i det gamla boningshuset. Det  är högt i tak, luftigt, hemtrevligt.

Hon pratar engagerat. På det stora köksbordet står en kaffekopp i djupblå nyans som skapats ur Mikaelas egna händer. Vi är hemma hos en keramiker och formgivare som blivit ett aktat namn i Sverige. Hennes produkter syns ofta i TV eller i inredningssammanhang. I princip alla med insikt och kunskap om branschen vet vem hon är.

Hon berättar om den första framgången, en kruka i rokoko-stil, döpt till Greta, som gav en rejäl skjuts framåt i karriären.

– På den tiden höll jag till på S:t Paulsgatan på Söder, en bakgata som under mina tio år på adressen kom att förvandlas till ett jättebra gångstråk där människor flanerade runt och shoppade. Det blev många stopp framför mitt skyltfönster. Jag hade fortsatt att utveckla krukan under några år och kunderna var många. Efter det kom en barock-ljusstake som blev en megasuccé. Många har en relation till den idag. De här två produkterna gjorde att folk fick upp ögonen för mitt hantverk.

– Jag tillbringar jättemycket tid vid drejskivan. Skapande tar tid. Innan jag har bestämt mig kan det ta år innan en produkt är ute på marknaden. Parallellt gör jag nu en satsning på mattallrikar i stengods. Jag är väldigt stolt över min Rosenlundsserie som ligger mig varmt om hjärtat.

Mikaela berättar om en höjd investeringstakt de senaste två åren. Om den goda konjunktur hon befinner sig i, med alla leveranser av produkter till restauranger, företag och privatpersoner. Det glimtar till i hennes ögon när butiken på gården kommer på tal.

– Åh, det är så roligt. Butiken ligger verkligen jättebra. Det är många svenska turister i butiken som passar på att handla när de är i Dalarna. Jag har satsat på att göra butiken till en upplevelse, där jag bland annat har öppnat upp mot baksidan och Siljan. Folk storknar när de ser utsikten!

Mikaela hyllar Vikarbyn, som en plats med trevliga människor och ett – trots småskaligheten – rikt utbud av service och aktiviteter.

– Här finns en bra mataffär, en bra skola där min son Erik går, och mycket annat som hör till det viktigaste. Dessutom finns det många andra egenföretagare i byn och inne i Rättvik. Och läget är ju fantastiskt, jag gillar vyerna och vattnet. Jag fiskar ganska mycket och har en liten plastbåt med snurra. Jag fick så mycket fångst i somras så jag levererade faktiskt en del till Solgårdskrogen i Nittsjö. Det finns väldigt mycket fisk i sjön, i alla fall abborre.

Mikaela har mycket att visa, mycket att berätta. Sammantaget, med en så bra bas och plattform kan hon leva sitt liv fullt ut och därmed även lyfta som företagare.

– Det har varit ett hårt arbete i många år, nu har jag hittat en bra balans i mig själv. Jag går på gymmet tre gånger i veckan och har börjat rida. Kunderna uppskattar mina produkter och jag brinner för att fortsätta skapa. Jag känner mig privilegierad.

Text: Johan Pellas
Foto: Riesbeck Reklam och Johan Pellas