R E P O R T A G E

En man med många ”JÄRN I ELDEN”

Tomas Janssons föräldrar flyttade från Västerås till Rättvik i samband med att Stiftsgården öppnade 1952. De flyttade in i en av personalvillorna och efter något år föddes Tomas. Han beskriver sin uppväxt på gården som mycket stimulerande och en tid som gav honom insikt, kunskap och perspektiv på tillvaron.

Föräldrarna trivdes väldigt bra i Rättvik. Hans mor arbetade många år som kyrkoskrivare och tog hand om kommunens folkbokföring. Hans far fortsatte på Stiftsgården fram till sin pension.

– Ja, de blev kvar i Rättvik. Min far dog 1993 men min mor är idag 97 år gammal och bor fortfarande i egen lägenhet. Här i Rättvik bor också mina två yngre syskon, säger Tomas.

Tomas upplevs som en mycket aktiv och nyfiken person. Efter gymnasiet åkte han ett år som utbytesstudent till USA innan han flyttade till Uppsala för att läsa till präst.

– Ja, under gymnasieåren hade jag några starka gudsupplevelser och därför blev det helt naturligt för mig att bli präst. Jag prästvigdes i Västerås domkyrka och fick sedan arbete som pastorsadjunkt här i Rättvik. Jag arbetade halvtid här i kommunen, bodde i Uppsala och fortsatte att studera. Jag älskade att läsa på universitet och det blev totalt 18 års studier inom teologi, filosofi, politisk vetenskap, nationalekonomi och sociologi. Det var fantastiskt roliga år och för att dryga ut inkomsten började jag även jobba som DJ på 1980-talet.

1994 valde Tomas att flytta tillbaka till Rättvik på heltid och arbeta som präst, men redan efter några år bytte han bana. Han tog tjänstledigt och började istället undervisa på Stiernhööksgymnasiet. Han undervisade i religion, filosofi, psykologi och samhällskunskap. När han inte fick förlängd tjänstledighet avslutade han sin anställning inom kyrkan och fick så småningom full behörighet att undervisa på gymnasiet. Han blev kvar inom skolan i 13 år.

I Rättviks kyrka har människor samlats i århundraden
2010 gick Tomas tillbaka till sitt arbete inom svenska kyrkan och jobbade som kyrkoherde i det som då hette Ore församling. Idag är Ores och Rättviks församlingar sammanslagna och nu arbetar Tomas, som hunnit fylla 67 år, halvtid som komminister i Rättviks pastorat.

– Sedan ett år tillbaka är jag halv-pensionär, det vill säga jag jobbar heltid i kyrkan vissa veckor och är ledig andra veckor. Jag har nog aldrig haft det så bra som jag har det nu. Jag hinner med alla mina intressen men får samtidigt möjlighet att dela med mig av sådant som jag brinner för. Jag tycker om att utmana människor – att få dem att tänka efter och få ”meningskickar” i sina egna liv.

Tomas tycker väldigt mycket om att predika och säger själv att det är det bästa med hans jobb. Varje söndag har ett givet tema och det är också vissa utvalda bibeltexter som ska vara med i en predikan, men det står honom ändå fritt att tolka texterna utifrån den situation vi lever i idag.

– Jag skriver aldrig ett detaljerat predikomanus utan talar fritt utifrån några stolpar. För mig är det viktigt att ha ögonkontakt med kyrkobesökarna.

Tomas uppmanar oss att besöka Rättviks kyrka.

– Ja, vi har en fantastiskt fin kyrka här i Rättvik. Kyrkan byggdes på 1300-talet och det är fascinerande att tänka sig att människor har samlats här i 700 år. Det är här i kyrkan man har hämtat livskraft, bearbetat sin livssituation och upptäckt Gud. Som präst får jag vara en del av människors största händelser. Det är dop, vigslar och begravningar – milstolpar i livet.

Ett långsiktigt samarbete
Tomas har alltid tyckt om att resa och tillsammans med några vänner har han besökt favoritresmålen Belgien och Ungern flera gånger. När järnridån föll 1989 bestämde de sig för att starta ett ungdomsutbyte. Tomas hittade en skola i Budapest som var intresserad av ett samarbete med Sverige. Ett långsiktigt samarbete påbörjades med en skola i Ljusdal och senare även med Stiernhööks-gymnasiet. Under årens lopp har många rättvikselever besökt Ungerns huvudstad och flera familjer här i kommunen har också tagit emot ungdomar i sina hem. Tomas har varit i Ungern över 30 gånger och hjälpt runt 2000 ungdomar att uppleva ett annat land och en annan kultur.

I samband med sina resor till Belgien har han också utvecklat ett stort intresse för belgiskt öl.

– Ja, under de senaste 15 åren har vi varit i Belgien en eller par gånger per år. Vi åker nästan alltid till olika städer och jag har som återkommande uppgift att lägga upp ett program där vi besöker olika bryggerier och de bästa pubarna. Nu har jag lärt mig så mycket om belgiskt öl så jag håller i egna öl-provningar i olika sammanhang.

Belgiskt öl var också det genomgående temat 2018 när Tomas deltog i det populära TV-programmet Halv åtta hos mig. Alla hans rätter innehöll öl vilket dessvärre inte uppskattades av en av de tävlande. Tomas kom sist i tävlingen men blev ändå en kändis. Han bjöd på så mycket musik och dans i programmet så han blev kallad för ”Tekno-prästen” och väckte stor uppmärksamhet på sociala medier. Vinst eller ej, matlagning är något som roar Tomas och nu har han hittat en ny passion och det är svamp.

– Det var min svåger som bjöd mig på en svampsmörgås med stolt fjällskivling. Det var så gott så jag sa högt, ”Svampar var har ni varit i mitt liv”. Nu är jag ute i skogarna varje höst och kan runt 100 svampsorter. Vem vet, svampkurser kanske blir min nästa grej?, avslutar Tomas.

Ja, vem vet. Kanske hinner han även med det mellan sina Gudstjänster, öl- och vinprovningar, sina skidresor och rollen som skidlärare för friluftsfrämjandet…

Det är inte enbart öl som Tomas lärt sig att uppskatta. Under sina resor har han även lärt sig en hel del om vin och håller nu återkommande öl- och vinprovningar i stora och små sällskap.