En ny generation på SVENSGÅRDEN

Malin och Martin träffades första gången 2008. Tycke uppstod direkt men det skulle komma att ta fem år innan de förstod att det skulle bli de två. Idag är de lyckligt gifta, har två små barn och en hund.

Malin är född och uppvuxen i Rättvik men redan som 20-åring fick hon drömjobbet i Stockholm och flyttade. Som utbildad ekonom fick hon chansen att resa jorden runt och arbeta för en internationell koncern som utvecklade affärssystem för Mac-datorer. Hon säger själv att det var en rolig och lärorik tid men också väldigt intensiv. Hon levde mer eller mindre i en ”kappsäck” så efter 1,5 år sökte hon sig vidare och började arbeta i ett så kallat Familyoffice i Stockholm.

Martin kommer från Lidköping och efter fem års studier på Skandinaviska Kiro-praktorhögskolan i Solna, flyttade han till Västkusten, närmare bestämt till Göteborg. Där arbetade han som legitimerad kiro-praktor på en traditionell klinik men också på ett gym. Martin är sportintresserad och gillar framför allt golf, trav och bandy.

– Det var genom bandyn jag kom till Rättvik. Jag spelade i AIK tillsammans med en Rättvikskille som bjöd hem mig på fest. Vem tror ni jag hittade där om inte Malin, säger Martin och skrattar.

Renoverar med varsam hand
När Malin och Martin väl bestämde sig för att bli ett par gick allt ganska snabbt. 2014 flyttade Malin ner till Göteborg, de köpte ett hus och gifte sig året efter. 2017 föddes sonen John och det var när det var dags för honom att börja på förskola som flyttlasset gick till Rättvik. Från början hyrde de ett hus på Nyheden och under den perioden föddes också dottern Siri som idag är två år.

– Vi trivdes bra på Nyheden men i samband med att min morfar gick bort 2020 fick vi möjlighet att ta över Svensgården uppe i Lerdal. Det är lite av en dröm som gått i uppfyllelse. Jag bodde som barn på andra sidan lindan och jag minns såväl hur jag kunde springa ner till mormor och morfar och hälsa på, säger Malin.

Svensgården är en anrik gammal gård på närmare 180 kvm med tillhörande bagarstuga, snickarbod, loge med mera. Malin och Martin bestämde sig tidigt för att ”bo in sig” innan de påbörjade renoveringen.

– Ja, vi bodde i huset i ett år innan vi började med köket. Nu renoverar vi golv och vi har även rivit ut badrummet på övervåningen. Tyvärr upptäckte vi en gammal vattenskada så det blev betydligt mer jobb än vi trodde från början, säger Martin.

Renoveringsarbetet pågår för fullt men nu längtar de till våren. Malin och Martin är eniga om att en av de stora fördelarna med gården är den uppvuxna trädgården.

– Ja, vi älskar vår trädgård och gillar verkligen att vara ute och jobba. I sommar ska vi bygga en pergola och en hundgård till vår 1,5 år gamla Beagle som heter Solveig. Högt upp på önskelistan står också en glasveranda med utsikt mot Siljan, men den får nog vänta några år, säger Malin.

Hus, arbeten och intressen i samma kommun
I samband med att Martin och Malin flyttade till Rättvik blev det också nya jobb och arbetsplatser.

Martin som fortfarande arbetar som kiropraktor startade sin praktik uppe i Koppjärks gamla lokaler. Sedan dess har nya samarbetsformer utvecklats och idag ligger praktiken i BMB:s lokaler på Knihsgatan 1 i centrala Rättvik. BMB står för Bone – Muscle – Brain och i lokalen hittar du förutom Kiropraktor Martin även Maria Litens och Mats Venndahl.

– Jag tycker det är otroligt viktigt att lära känna de människor som jag ska behandla. Jag bestämde mig därför tidigt i karriären att lägga minst 45 minuter, kanske upp emot en timme på varje kund. Muskulär behandling tar tid och jag håller fast vid mitt koncept, säger Martin.

Malin driver ekonomibyrån Clerkin AB som hon äger tillsammans med en tidigare arbetsgivare från Stockholm. Hon har sin arbetsplats i stationshuset där hon nu även startat Costation, en co-working area till-sammans med Hans From. Hans driver sedan några år tillbaka Station Grön ett kombinerat café och konsthall i samma byggnad.

Både Martin och Malin är glada över att kunna jobba i hemkommunen.

– Ja, den stora fördelen med att bo och arbeta i samma kommun är att vi slipper pendla. När arbetsdagen är slut och barnen är hämtade på förskolan är vi hemma på några få minuter. Jag förstår att många barnfamiljer väljer att flytta hit till Rättvik. Vi har bra skolor och otroligt mycket att göra på fritiden, säger Malin.

När familjen Wiknander är lediga till-bringar de mycket tid tillsammans. Golf är ett gemensamt intresse och naturligtvis hoppas de att barnen en dag ska vilja följa med på en runda. Martin är, som nämnts tidigare, också väldigt engagerad i travet och är andelsägare i två hästar.

Nu närmar sig sommaren och då umgås de gärna med Malins föräldrar på fäbod-stället vid sjön Ljugaren. Tid kommer de också att lägga på trädgårdsarbetet och Martin, som ibland kan sakna sjölivet på västkusten, ser fram emot båtsäsongen.

– Ja, vi får väl börja med att fiska lite Abborre i år, men det kommer inte att dröja länge innan jag testar vågorna på stor Siljan, avslutar Martin.

”Svens Hans Hansson har uppbyggt den byggnad får se hvilka som kommer att rifva den. Lerdal den 24 april 1903”.

Det var Malins morfar som hittade brädan när han renoverade på 1970-talet. Det var Malins morfars morfar som skrev på brädan och byggde huset. När Malin och Martin nu rev upp golvet i källaren hittade de ännu en bräda – en som Malins morfar skrivit. Brädorna har inspirerat den unga familjen som nu kommer att skriva på en egen planka och lägga in i golvet. Vem vet, den kanske hittas av nästa renoveringssugna generation…