R E P O R T A G E
En släktgård under ständig förändring
Vi beger oss till Norrgårdsvägen i Backa där vi träffar Erik Blank och Caroline Hampus tillsammans med barnen Nathalie 13 år och Elton 10 år. Erik är uppvuxen på gården och fick 2007 möjlighet att ta över fastigheten då hans far Sven valde att flytta till ett mindre hus intill.
Precis som så många andra äldre gårdar i Rättvik var boningshuset från början ett generationsboende med förhållandevis små rum.
– Ja, det vi började med var att ta bort en vägg i köket så det blev rymligare. Ett par år senare varmbonade vi den del av huset som tidigare var en veranda. På så sätt fick vi ett större vardagsrum, säger Caroline.
Samtidigt som de renoverade huset in-vändigt påbörjade de också den utvändiga uppröjningen.
– Ja, när vi flyttade till gården var det fullt av bråte precis överallt. Min far till-hör den generationen som sparar på det mesta, så vi tog bland annat hand om 30 ton järnskrot som vi sålde till Rättviks skrotaffär, säger Erik.
Är det någonting som Sven alltid tagit väldigt väl hand om så är det sin skog. Erik berättar om alla små hus och timmer-lador som Sven byggt själv och som stod på gården när de flyttade in.
– Det stod timmerlador överallt. Flera av dessa har vi sålt men vi har naturligtvis kvar några stycken, bland annat en som stått här långt innan boningshuset byggdes. Ladan är signerad av min fars farbror ”Anders Blank 1895”. Vi känner till historien om Anders Blank. Han skadade sig illa när han jobbade uppe i Skålberget. Eftersom han inte kunde fortsätta arbeta, började han i stället tälja gubbar som han sålde. Det blev tusentals gubbar genom åren och jag har lyckats köpa tillbaka några till min egen samling, säger Erik.
En familj med många intressen
Familjen som även består av hunden Ina och de två kattorna trivs i varandras säll-skap. När de inte är hemma och jobbar med något av sina projekt tar de gärna en tur ut i skogen med fyrhjulingen, grillar korv eller bara umgås. Elton gillar också, som så många andra att spela dataspel, ett intresse han delar med sin pappa.
– Ja, att spela dataspel är ett sätt för mig att koppla av. Vi är faktiskt ett kompisgäng på elva personer som nu spelat Call of Duty tillsammans i närmare tolv år. Vi träffades genom spelet och några av oss ses även vid sidan av det. Vi brukar till exempel få återkommande besök under Classic Car Week, säger Erik.
Nathalie umgås gärna med sina kompisar och hon tycker om att baka. Just idag har hon bakat supergoda muffins som hon bjuder på medan vi talar om ett av hennes och Carolines stora intressen – det ny-byggda växthuset som definitivt inte ser ut som man kan förvänta sig.
– Nej, nu kommer vi tillbaka till våra lador igen, säger Erik och skrattar. Caroline hade länge talat om ett växthus och när vi återigen skulle flytta en lada började planerna för ett helt unikt växthus ta form. Sagt och gjort, vi byggde helt enkelt ihop två lador, lade på ett glastak och satte in fönster.
– Idag har vi ett fantastiskt växthus på ca 35 kvadratmeter som även inrymmer ett par sittgrupper. I somras började vi med att odla gurka och tomater, men nästa sommar hoppas jag kunna utveckla med kryddor och blommor om tiden räcker till. I vårt lilla växthus har vi sedan tidigare en vinranka som kommer från Levins Handelsträdgård. Den växer helt fantastiskt och i år fick vi massor av vindruvor. Det känns så lyxigt att gå ner i växthuset och skörda, säger Caroline.
Nathalie har under sommaren även odlat och drivit upp en ”Avokadoskog” på ca 20 plantor. Nu ska plantorna över-vintra, vilket de gör inne i vardagsrummet.
Blanks Glas – ett anrikt glasmästeri
Intill gården i Backa ligger Blanks Glas som Sven startade 1970 och som idag drivs av Erik. Företaget har fyra anställda och de renoverar och tillverkar allt från duschglas, så kallade köksglas, inglasade altaner och glasräcken i alla dess former. Till detta kommer även bilglas och fönster i olika storlekar och utföranden. Sven som hunnit fylla 84 år kommer fortfarande till glasmästeriet varje dag vid 10-tiden. Förutom att dricka förmiddagskaffe och småprata med de anställda driver han sitt eget företag med ansvarar för all inramning.
– En av våra specialiteter är våra blyin-fattningar. Vi arbetar med en speciell metod som far lärt oss och det blir otroligt fint och välgjort. Den typiske kunden är en privatperson som håller på med en husrenovering eller några av våra lokala snickeriföretag. Vi har flera fina samarbeten som fungerar väldigt väl. Vi gör exempelvis mycket jobb åt ett par hotell i Tällberg. Vi är otroligt noga med att göra bra jobb. Folk får gärna säga att vi är dyra men de får inte säga att vi gör dåliga jobb, säger Erik.
Caroline sköter företagets ekonomi och administration. Hon jobbade tidigare i Falun men det blev ohållbart i längden.
– Ja, det var 2013 jag bestämde mig för att börja arbeta i familjeföretaget. Barnen var små och jag jobbade redan extra med att sköta all administration på helgerna. Så här i efterhand kan jag säga att det definitivt var rätt beslut, avslutar Caroline.
Familjen tillbringar mycket tid ute på gården och i sitt mycket speciella växthus bestående av två ihopbyggda lador med glastak och fina fönster.