R E P O R T A G E

Ett anrikt konditori i ny regi

Linda och Robert ser fram emot att vidareutveckla det mycket populära konditoriet vid Torget.

När du öppnar dörren möts du av doften av nybakat matbröd, bakverk och småkakor. Det vi talar om är ett anrikt konditori som varit till glädje för rättvikare och besökare sedan mitten av 1900-talet. Sedan i september i år har den självklara mötesplatsen vid torget bytt ägare och idag drivs Konditori Siljan av Linda Johansson och Robert Tamm.

När vi slår oss ner med en kopp kaffe och några nybakade bullar är det redan flera fikasugna gäster på plats. Vid ett bord sitter ”stammisarna” som fikar här nästan varje morgon och som är glada över att det mesta är sig likt. Linda Johansson, som nu är en av de nya ägarna, är ursprungligen från Falun. Hon har civilingenjörsbakgrund men har sedan hon bosatte sig i Leksand för sex år sedan arbetat med marknadsföring bland annat på Leksand Resort. Det var där och då hon lärde känna Robert Tamm. Robert har sina rötter i Borlänge men som utbildad kock jobbade han på ett flertal orter i Sverige men även en tid i Köpenhamn. Mellan åren 2010–2022 drev han restaurang- och cateringföretaget Mat vid Siljan som fortfarande huserar bland annat i Tegera Arena, Leksand Sommarland och Leksand Resort. Cateringeventen har också varit många genom åren, bland annat under Skid-VM i Falun 2015.

2013 tog Robert över Konditori Siljan i centrala Leksand. Planen var redan från början att de skulle renovera men även bygga en bistro för att möjliggöra för ett utökat utbud av lunchrätter och à la carte. Tyvärr kom pandemin emellan och satte ”käppar i hjulen” men nu är verksamheten utbyggd och i full gång.

Fricks Konditori blir Siljans Konditori i Rättvik
Det har nu gått åtta år sedan första kontakten togs med familjen Frick angående ett eventuellt övertagande av Fricks Konditori.

– Ja, det stämmer. Det blev ingenting den gången men när vi några år senare återupptog samtalet kom vi överens om att gå vidare i processen. Det tog nog ungefär ett år men alla parter var måna om att det skulle bli en fin övergång. Peter och hans personal har varit väldigt hjälpsamma och jag tror alla inblandade är nöjda, säger Robert.

Frågan många ställer sig är vilka förändringar vi kommer att få se framöver?

– Ja, vi har en tydlig plan och det är att plocka in lite fler lunchalternativ. I framtiden vill vi också skapa lite fler sittplatser och eventuellt också ett litet mötesrum där företagare och mindre grupper kan träffas över en lunch eller en kopp kaffe. Just nu känner vi av vad gästerna här i Rättvik vill ha. Vi går varsamt fram och vill nu skapa ett koncept vi gillar, både vad gäller sortiment och utbud. Här i Rättvik finns det redan väldigt många fina restauranger så i dagsläget är det inte aktuellt att hålla öppet under kvällstid. Det viktigaste just nu är att behålla kafékänslan och varsamt förädla ett redan framgångsrikt koncept, säger Linda.

Är det någonting som har diskuterats bland kommuninnevånarna är det namnbytet, men Linda och Robert är noga med att poängtera att det är ett beslut som familjen Frick har tagit.

– Ja, familjen Frick ville behålla rätten till sitt namn och varumärke, vilket är helt förståeligt. Nu ska vi fortsätta arbetet med att skapa en mysig och trivsam miljö tillsammans med vårt fantastiska gäng här i Rättvik. Vi har fått ett otroligt varmt mottagande här i kommunen och ”stammisarna är fortfarande stammisar, avslutar Robert med ett leende.