Ett blomstrande företag

Per och Liv Segerstéen vet vad livskvalité innebär. Nu befinner de sig i händelsernas centrum, med bästa läge för sin butiksrörelse i Rättviks centrum.

Säg det med blommor. Liv har nått sina drömmars mål med en butik döpt i hennes namn, BlomsterLiv.

Liv och Per Segerstéen sökte och fann en ny väg i livet. De valde en tillvaro i det småskaliga, nära sina intressen, nära sina drömmar.
– Att flytta hit från Stockholm vad det bästa val vi kunde göra, säger de båda.

En passion för blommor. En passion för livet. Att kliva in över tröskeln till BlomsterLiv i centrala Rättvik är lika uppfriskande som inspirerande. Och det är där hon funnit sitt liv, Liv själv, bland snittblommor, inneväxter, uteväxter, krukor, vaser, inredning, presenter, choklad och mycket mer.

– Vi vill ha ett stort och varierat utbud, säger hon, samtidigt som hon knyter en färggrann bukett till en av dagens kunder, en tolvårig pojke som ska överraska sin mamma.

Och detta är ju precis vad en blomsterbutik handlar om, att visa sitt erkännande, att göra något för någon annan. Och det fina är att det finns en blomma för varje tillfälle; glädje, sorg, förhoppningar, för-
låtelse, kärlek och så vidare.

En stund senare sitter Liv och Per på kontoret i butikens innandömen, i den verksamhet som varit i deras ägo i tio år nu i sommar. De berättar om den resa de gjort, från ett hektiskt liv med anställning i en blomsterbutik på Kungsholmen och ett ansvarsfullt inköpsjobb. Om tiden som ständigt var en motståndare, om de långa resorna för att ta sig till jobbet, om tankarna på att det måste finnas något annat, i en annan, mer hållbar dimension och vardag.

Näring till näringen
Beslutet kom att förenklas av Livs rötter, uppvuxen som hon är i Backa strax utanför Rättvik. Cirkeln slöts därmed när de valde att flytta tillbaka till Livs farföräldrars hus och kunde börja en ny livsresa därifrån. Gården är för övrigt daterad från 1700-talet.

– Vi sa till varandra att den här chansen ska vi ta, säger Per, att det var dags för ett nytt vägval i livet, ett nytt kapitel.

Per jobbade kvar under en längre tid hos sin gamla arbetsgivare i Stockholm och kunde sköta mycket på distans, där han kunde ligga online och hantera sina arbetsuppgifter. Men sedan en tid är det bara Rättvik som gäller, där Per delar sin tid mellan blomsterbutiken och ett jobb som näringslivsutvecklare i kommunen. Och det verkar blomstra på båda ställena.

– Det är en bra mix jag har. Det har hänt något positivt i Rättvik på senare år, det har blivit ett väldigt drag under galoscherna. Nu avlöser satsningarna varandra och vi går en ljus framtid till mötes. Rättvik gör en spännande resa, precis som vi gjort här och fortfarande gör. Visst jobbar vi mycket även här i Rättvik, men det är inte nåt storstadstempo som trycker på.

”Det är en härlig atmosfär i Rättvik”

Liv pratar om samarbetsklimatet bland företagarna som ger energi, och det viktiga faktumet att man blir sedd i Rättvik, på ett helt annat sätt än hon var van vid från Stockholmstiden.

– Här hejar folk på en från långt håll. I Stockholm slog folk ner blicken när man möttes i trapphuset…

– Just i vår bransch händer det att butiker stänger ner under högsommaren, men så är inte fallet här i Rättvik. Vi har haft en ganska jämn omsättning och har bra somrar, mycket tack vare alla turister som kommer. Och alla evenemang drar förstås, vi är ju jätteduktiga på det i Rättvik.

Liv och Per träffades för första gången för fjorton år sedan, av en slump.

Per berättar:
– Mina vänner sa, ”ska du inte komma upp till Dalarna och fira en riktig midsommar?” Jag var mest van att sitta på en kobbe i skärgården med sill och nubbe vid den tiden på året. Att komma upp till Rättvik var något helt annat, med alla traditioner. Och det var då, midsommaren 2002 som vi träffades för första gången.

Paret Segerstéen fortsätter sin resa, där de vill bidra till att lyfta varandra, företaget och kommunen till nya höjder.

– Det är en härlig atmosfär i Rättvik,  säger Liv. Vi är glada att kunna bo här. Och man blir så glad när kunder kommer in till oss i butiken för att de blir inspirerade, att det finns så mycket att upptäcka. Det är precis så vi vill ha det.

Text och foto: Johan Pellas