Ett liv med GULDKANT

Hon porlar som en bäck på våren. Elisabeth Willner Perez är kär i livet och i Rättvik, och hon visar det med eftertryck.
– Mångfalden vi har här, att se Siljan och bergen. Jag blir nästan tårögd.

Tänk hur det slumpade sig, att just Rättvik blev Elisabeths huvuddestination i livet. Och det verkar ha uppstått en ömsesidig kärlek, för Elisabeth har satt djupa avtryck i Rättviksmyllan, inte minst som driftig och framgångsrik företagare, kopplat till det ledarskap hon i många år visat på Hotell Lerdalshöjden. Förra året blev hon dessutom utsedd till årets företagare i kommunen. 

Men vi backar tiden och finner en ambitiös och sprallig tjej som växte upp i Bromma. Sin första inblick i turistbranschen fick Elisabeth när hon studerade på Hotell- och restaurangskolan i Kristineberg. 

Efter restaurangskolan ville hon testa sina vingar och hamnade på Kanarieöarna.

– Jag jobbade som barnflicka i Las Palmas. Det var en härlig tid det också. Där träffade jag en man, Felix, en spanjor som inte kunde någon engelska. Det blev något förvirrat i kommunikationen, jag kunde ju ingen spanska. Vi pratade kroppsspråk helt enkelt. Jag åkte hem till Sverige, han kom efter ett par år senare, och en vacker midsommarafton gifte vi oss. Året var 1973.

Det första jobbet i Sverige var som receptionist, där hon genast fick visa sin naturliga fallenhet för service och värdskap.

– En dag blev jag inkallad till min chef som sa ”du kan inte serva så mycket, det blir obalans i receptionen”. Jag har skrattat åt det många gånger i efterhand, samtidigt är det precis vad jag står för, och alltid tyckt varit viktigt. Att göra människor glada, att ge på olika sätt, visa omtanke och vara flexibel. 

Erfarenheter och nya perspektiv
Dalarna och Rättvik kom sedan att bli ”kärlek vid första ögonkastet”.

– Min mamma, som var fastighetsmäklare, skulle sälja ett hus i Gärdebyn. Men mina föräldrar blev så förtjusta att de köpte huset själva istället. 

Året efter, 1985, flyttade Elisabeth upp, till vackra Sjurberg, med man och två barn, två pojkar som då var sex och sju år.

En av de två sönerna bor kvar i Rättvik och är idag känd som en driftig bokhandlare på Sörlins Bokhandel på Storgatan i Rättvik, Alexander Zackrisson. 

Efter en tvåårig jobbsejour i Tällberg fick Elisabeth frågan av sin moster; ”kan du tänka dig att börja jobba med mig”? 

– Det var något jag gärna ville. Det blev uppdrag i Stockholmstrakten igen, först på ett litet konferenscentrum på Lidingö och sedan hotellverksamhet i Sigtuna, Hotell Kristina. Min moster (Cristina Romell) har varit som en mentor för mig genom livet. Det var en dröm som gick i uppfyllelse, att driva ett hotell. Jag arbetade intensivt med hotellet i Sigtuna under perioden 1990–1999 innan jag sålde och istället köpte hus på Mallorca, utanför Palma. Jag drev också en verksamhet med tio rum och stor våning med pool och trädgård, även då tillsammans med min moster. Det har varit många ledningsgrupper, företag och privatpersoner där genom åren. Jag hade varit på ön i fyra år när jag bestämde mig för att gå vidare. Nu ville jag satsa på något nytt, och stå på egna ben.

”Människor bryr sig om varandra här, företagare vill samverka och utveckla saker”

Den 5 maj 2005 tog Elisabeth över som vd för Hotell Lerdalshöjden, för lite drygt fjorton år sedan. Om hotellet och hennes resa går att berätta mycket, men det är en annan historia. Klart är att Elisabeth fått hjulen att snurra och skapat en atmosfär som fått gäster från både när och fjärran att trivas. För att orka som chef för en så stor och variabel verksamhet krävs förstås ett stort mått av kompetens och ledarskap, men också en livskvalitet i närmiljön, i form av bra boende, nätverk och olika intressen. I Rättvik och hemmet i Sjurberg har Elisabeth hittat en formel som har satt guldkant på tillvaron.

– Människor bryr sig om varandra här, företagare vill samverka och utveckla saker. Klimatet för att leva, bo och arbeta är optimalt i Rättvik. Det finns så mycket duktigt folk överallt och det finns alltid någon att fråga. Och i dessa tider när miljöfrågan blir allt viktigare tänker jag på alla naturupplevelser vi har runt knuten, med vand-ring och cykling. Det är mycket som talar för Rättvik i framtiden, tack vare vårt läge, vårt engagemang och alla starka drivkrafter.

Hon berättar om sina favoritställen, platser av helt olika karaktär vid första anblicken.

– Mallorca förstås, där jag drev verksamheten, åren där nere satte avtryck, en underbar ö. Det är ett fint ställe, i västra Palma, som jag gärna återkommer till när jag är ledig. I Sverige är det Stockholm förstås, där jag hade min uppväxt. Till sist, Rättvik. Jag går gärna ner till Persborgs brygga och vattnet. Det är fantastiskt med hela Siljan framför mig. En annan vacker plats är uppe vid slalombacken. Det är underbart att gå uppför och som belöning få njuta av utsikten. Det är två platser som tar tag i själen.

Livets små och stora gåvor
Elisabeth har tack vare utflykter i världen fått perspektiv på nära och borta.

– Det enkla är ofta det bästa, som att sitta på farstukvisten och dricka kaffe och läsa tidningen. Det vi har runt oss dagligen slår faktiskt det mesta, det gäller bara att stanna upp och titta. Jag är glad att jag har förmågan att stänga av. Min vardag är vansinnigt rolig där jag får vara i händelsernas centrum, träffa massa spännande människor från jordens alla hörn. Det är en underbar kontrast att sen få koppla av med att vandra, träna eller bara vara. Det gör väldigt gott för min kropp och själ.

Elisabeth lever ensam numera, eller ändå inte. Nära henne finns någon som varit med sedan livets begynnelse.

– Det är en förmån att ha min 92-åriga mamma på samma gård, att få ses så mycket över generationsgränserna.

Elisabeth ger av sig självt, skrattar ofta, och är tacksam över allt hon fått uppleva och göra. Och hon välkomnar framtiden. Det är värme, nyfikenhet och kraft i blicken när hon pekar ut riktningen.

– Jag ser mig själv i vd-rollen i många år framöver, det är så roligt. Sen när jag blir äldre vill jag gärna vara kvar, men kanske inte med ett operativt ansvar. Den dagen kommer, men jag är väldigt mycket här och nu, och vill ta vara på stunden.

Elisabeth tycker om att umgås med sina gäster, här i samspråk med Sandra Nouvel som denna dag besöker hotellets Coworking, en trivsam plats för arbete.

Elva anställda, gäster från hela världen. Elisabeth gillar utmaningarna och perspektiven på Lerdalshöjden, en mötesplats som ger henne både styrka och energi. – Jag har så duktiga medarbetare, jag är så stolt över dem. Här med Hilde Karlsson, som har jobbat på Hotell Lerdalshöjden sedan 2005.