Ett rikare liv tack vare idrotten

Familjen Bergstedt. Från vänster: sonen Olle, mamma Therése, pappa Anders och dotter Nora.

Positiv samvaro över generationsgränserna. Olle och Anders Bergstedt har ett gemensamt intresse i MTB- cyklingen, en sport på stark frammarsch i Sverige, Dalarna och Rättvik. ”Det finns så mycket att se i skogen”, säger Olle, 9 år.

Året runt nyttjar de smörgåsbordet av aktiviteter som finns alldeles in på knuten.
– Vi fyller vår fritid med något vettigt som alla gillar, säger Therése Bergstedt. Och samvaron vi får med våra barn är fantastisk.

Vi stämde träff med en familj som verkligen lever i en vardag fylld med idrott av olika slag – familjen Anders, Therése, Nora och Olle Bergstedt. I grunden ser förstås deras tillvaro ut ungefär som andra barnfamiljers, det är jobb, skola och andra måsten som styr. Men bortom detta har familjen Bergstedt funnit ett litet paradis i Rättvik och Siljansbygden, och de ser till att skapa utrymme för aktiviteter så ofta de kan, antingen inom familjen, eller genom det organiserade föreningslivet.

– Det finns ett väldigt starkt och fungerande föreningsliv i den här kommunen, säger Anders och börjar räkna upp alla olika valmöjligheter som finns. Det är en mångfald trots att det är en liten ort. Gillar man idrott av olika slag, motion och friluftsliv så finns allt man behöver här.

– Och det är väldigt tillgängligt, fyller Therése i, det är korta avstånd. Man hinner väldigt mycket på kort tid.

Vi möter en familj som snart borde fundera på att ställa mountainbikecyklarna i garaget för höst-och vinterförvaring. Säsongen har varit intensiv med alla träningar, tävlingar och engagemang i klubben IK Jarl, där ett 60-tal personer, främst barn och ungdomar, deltar i träning återkommande. Klubben tillhör de tre-fyra främsta i Dalarna, och har en terräng att åka i som om den vore skapad för sporten.

Dessutom är Anders sedan ett par år tävlingsledare för evenemanget Mörksuggejakten, mountainbikehelgen där såväl ungdomar som motionärer och elit deltar under ett par intensiva julidagar. Det välordnade evenemanget lockar över 1500 startande varje år och rankas som något av det vackraste man kan uppleva inom den växande mountainbikesporten, MTB, i Sverige.

– Det är flera bilentusiaster som valt att flytta till Rättvik tack vare Classic Car Week, säger Anders. Jag tror att nästa grupp att flytta hit är mountainbikecyklisterna. Vi har ett litet Mecka här i Rättvik för den målgruppen.

Må-bra träning
– Pappa, kan vi ta en tur ikväll, frågar lillebror Olle bedjande, nioåringen som gillar att åka på upptäcktsfärd i skogen.

När inte cykeln är prioriterad är det innebandy som gäller för Olle, eller skidor, både längdskidor och slalom. Storasyster Nora, 14, är ännu lite avvaktande till cyklingen, men gillar å andra sidan att löpträna, spela fotboll och åka längdskidor.

Självklart tränar även Anders och Therése en hel del själva och ställer även upp i olika motionslopp emellanåt, som Cykelvasan som körs ”nästgårds” i de närliggande kommunerna norrut.

”Vardagsbekymren blåser bort i skogen”

– Vi har en rätt avslappnad attityd till vår träning, det är lite mysfaktor över det hela, säger Anders. Målet är att vi ska få ihop tre-fyra träningar i veckan, det är ganska lagom känner vi.

– Och vardagsbekymren blåser bort i skogen, menar Therése och berättar att det går att cykla nästan året runt om man vill, genom skogar i sin fullaste höstprakt, eller på Siljans is när skaren har lagt sig. Det där med att ställa undan cyklarna under de kallare årstiderna visar sig alltså vara fel…

En annan bra aspekt med att bo i Rättvik är de riktiga årstiderna, som när snön börjar falla och sedan ligger kvar en bra stund in i mars månad.

– Det uppskattar vi, säger Anders. Valmöjligheterna blir många, som att åka slalom, långfärdsskridskor på Siljan, längdskidåkning i något av alla spårsystem, skejta på någon sjö och så vidare. Så håller vi på från det att snön kommer tills att den försvinner.

– Förra vintern bodde nästan barnen i slalombacken, säger Therése, backen i centrala Rättvik fungerar som en stor ungdomsgård. Och de som arranderar backen känner alla barn och bryr sig verkligen.

– Och vill vi ta oss till fjällen, ja, då är det bara att åka ett par-tre timmar norrut. Många betalar dyrt för att ha det som vi en vecka per år. Vi är ödmjuka inför det faktum att vi kan ha det så här hela tiden.

Olika perspektiv
Familjen Bergstedt sitter på sin soliga uteplats och berättar unisont om den rika tillvaro de lever tack vare idrotten, om hur den bygger gemenskap och skapar värden som varit svåra att finna på andra sätt. Tolv år har nu gått sedan de bestämde sig för att ge Rättvik en chans.

– Jag kommer härifrån, säger Therése, men Anders är från Ludvika i sydvästra Dalarna. Det var ingen självklarhet att vi skulle hamna här men vi har aldrig ångrat oss.

– Det blev ju riktigt bra, skrattar Anders. Och lever man nära idrotten kommer så mycket på köpet, som alla människor man lär känna. Jag har fått ett nätverk som inte är av denna värld.

De säger att de har flera vänner som valt att flytta till Rättvik – och att de gärna välkomnar fler att göra samma sak.

– Är det värt att sitta i bilköer, säger Anders retoriskt. Den pendlingstid vi pratar om är i mil, i Stockholm mäter man i tid. Om man måste pendla ut från Rättvik kommer man ganska långt på en halvtimme. Vi har inte samma utbud som i storstäderna. Men vi har mycket annat som vi tycker väger över till Rättviks fördel. Jag tror att om man bara finner ett lämpligt jobb här, ja då går det att leva ett väldigt bra liv i den här kommunen.

Text och foto: Johan Pellas