R E P O R T A G E

Ett unikt koncept i en unik lada på en unik plats

Mike Lind har bott på många platser i världen men har alltid haft starka band till Dalarna. Som ung snowboardåkare tillbringade han mycket tid i Sälenfjällen. Hans äldste son som nu är sex år gammal, bor tillsammans med sin mamma här i Dalarna och nu har Mike även etablerat sig i Sunnanhed.

Vi åker in i byn, några mil norr om Rättviks centralort. Här träffar vi Mike, en av ägarna och grund-arna till Hello Sunnanhed. Mike ska naturligtvis få berätta om konceptet och om hur de hittade den gamla ladan, men vi börjar från början.

– Ja, jag är född och uppvuxen på västkusten. Min pappa är från Göteborg och min mamma kommer från Hawaii. Som tonåring och en bit upp i vuxen ålder var jag ofta här i Dalarna tillsammans med ett gäng snowbordåkare. Vi tillbringade mycket tid i Sälen under vinterhalvåret och när sommaren kom åkte vi till glaciärerna i Norge. Det var en otroligt rolig tid och tillsammans blev vi ett litet kollektiv som också började skapa T-shirts. Samarbetet fortsatte och utvecklades med tiden till det kända modevarumärket Uniforms for the dedicated. Vi var duktiga, kreativa och prisades för vår nisch, säger Mike.

Efter några år i modebranschen började Mike intressera sig allt mer för hållbarhetsfrågor.

– Det stämmer, det var 2010 och jag insåg att modeindustrin inte var speciellt bra för planeten. Där och då var det väldigt få i branschen som talade om hållbarhet och vårt gemensamma ansvar för kommande generationer. En av våra största utmaningar idag är ju att leva och arbeta så vi inte påverkar vare sig planeten eller det liv som finns här. Jag funderade mycket på hur kläder,  som vi alla på ett eller annat sätt använder och kan relatera till, skulle kunna bli en maktfaktor och bidra till förändring. Min första föreläsning var på uppdrag av Svenska moderådet. Den ägde rum på svenska konsulatet i Shanghai och efter det har det rullat på.

Mike bodde och arbetade utomlands i många år och han säger själv att hans arbete har förändrats över tid. Idag handlar det inte lika mycket om produkter utan fokus ligger nu på människan. Han lyssnar gärna till människors berättelser och pratar om ämnen som berör.

En lada byter skepnad
Mike och hans kompanjon Rob Street, som ursprungligen kommer från London men som nu är bosatt i Portugal, ville från början skapa ett Glamping-projekt det vill säga en camping med stora rymliga tält, riktiga sängar och möbler. De insåg ganska snart att det skulle innebära väldigt mycket jobb och dessutom oroade de sig för säkerheten. De bytte spår och började istället fokusera på alla tomma gårdar som idag står och förfaller runt om i landet. Skulle de på något sätt kunna bidra till en levande landsbygd?

– Ja, vi resonerade fram och tillbaka och enades om att vi skulle vilja skapa någonting idag som fortfarande fungerar om 100 år. Vi letade aktivt efter ett passande ställe men det var ändå en ren slump att vi hittade den här ladan i Sunnanhed 2018.  Det första vi upplevde när vi kom in i ladan var den fantastiska rymden. Rymden gör något med oss människor och den känslan var tillräcklig. Vi började genast bolla idéer och var överens om att här skulle vi utveckla någonting väldigt speciellt, säger Mike.

Ladan var i ett förhållandevis bra skick från start. Efter att de plockat undan och tagit hand om en hel del kärnvirke som för övrigt användes till golv, loft och bänkskivor, började arbetet med att räta upp och säkra konstruktionen. Mike och Rob fick fin och mycket professionell hjälp från lokala hantverkare, företag och grannar. Det som verkligen sticker ut och som drar till sig uppmärksamheten är det enormt stora fönstret som pryder en hel sida på ladan. Det är STM Mekaniska i Lenåsen som ritat och byggt stålkonstruktionen och Blanks glas från Backa som levererat glaset. Fönstret går att öppna och sommartid ger det en härlig och nära känsla till naturen utanför.

– Det har varit ett jätteroligt design-projekt som är unikt, som håller internationell klass och som har satt Sunnanhed på den arkitektoniska kartan. Vi vill med den här platsen porträttera en levande landsbygd på ett helt nytt och på ett annorlunda sätt. Vi har skapat ett ställe för andra människor – en plats för meningsfulla samtal och kreativitet. Här trivs man om man gillar estetik, design och inredning i samklang med den harmoniska naturen.

Wow – vad är det här?
Hello Sunnanhed har hittills välkomnat flera välkända artister, musiker som är på väg upp i sina karriärer och influencers. Framåt kommer de nu även jobba mer utåtriktat med erbjudanden som passar övrigt näringsliv.

– Människor som väljer att komma hit söker någonting annat, en annan typ av möte, en annan ”kontorsmiljö”. Här är man tillsammans – man delar på alla utrymmen och man bor tillsammans. Vill man kan man laga maten gemensamt men självklart kan vi, med hjälp av lokala förmågor, också ordna med catering. Det här konceptet passar troligtvis inte den traditionella konferensgästen som vill kunna stänga sin dörr. Det här är någonting helt nytt, säger Mike.

Mike och Rob är glada över att de blivit så väl bemötta i Sunnanhed. Många har visat sitt intresse för projektet och också erbjudit sig att hjälpa till.

– Vi har så snälla och omtänksamma grannar som vi vet uppskattar att det återigen lyser i fönstren, avslutar Mike.

»Byggnaden och platsen har samma påverkan på de människor som kommer hit, oavsett om du är artist eller VD på ett börsbolag. Den skapar ett lugn, harmoni och är en riktigt utanför boxen upplevelse, i hjärtat av Dalarna«