Drömmer du om ett liv med livskvalitet in på knutarna?

Foto: Martin Litens

Tänk att få bo mitt i den svenska naturen med närhet till vackra skogar, rena vattendrag och sjöar. Att få tiden att räcka till för både arbete, familj och fritidsintressen, i Rättvik är det nära till det mesta. Kommunen är centralt placerad i Dalarnas hjärta och präglas av entreprenörsanda, traditioner och ett väl utvecklat idrotts- och kulturliv.

Vi har gott om attraktiva tomter där du kan bygga ditt drömhus, oavsett om du föredrar tätort eller genuin bymiljö.

Är du på jakt efter nya utmaningar i en unik och attraktiv miljö? Rättviks kommun erbjuder ett flertal tomter på sluttningarna mot Siljan i Rättvik och Vikarbyn, de flesta med utsikt över sjön. I Furudal finns flera tomter i anslutning till Oresjön. Mark för byggnation i våra unika bymiljöer finns även i Utby, Gärdebyn, Sätra och Boda Kyrkby. Här följer en närmare beskrivning av några av områdena:

Gärdebyn vid Hantverksbyn: I en unik bymiljö med utsikt över Storsiljan finns färdiga tomter och exploateringsområden. Närmaste byskola från förskoleklass till och med årskurs 5 finns i byn Söderås, (inom 2 km). Till centrala Rättvik är det ca 3,5 km och Närbutik samt restaurang finns inom 500 m. Området ligger i anslutning till kollektivtrafik både inom kommunen och till Falun, Leksand, Borlänge och Mora.

I Lerdal är det främst i Lissbrändan i centrala Rättvik, mellan Kvarngatan och Vålsvedsvägen, som det finns flera tomter att välja på. Här har man bra utsikt över Rättviken i Siljan. Området ligger nära Rättviks centrum med stort utbud av handel, bad, nöjen och fritidsaktiviteter. Det är även nära till fantastiska strövområden och Slalombacken ligger bara ca. 600 m från tomterna. Skola samt gymnasium finns i Rättviks centrum.

I Vikarbyn inom Hjortgårdsområdet finns det färdiga tomter men även stora exploateringsområden. Bra utsikt över Siljan. Byskola från förskoleklass till årskurs 5, samt ett mindre handelscentrum finns i Vikarbyn ca 1 km från området. Kollektivtrafik finns inom kommunen och till Rättvik, Mora, Falun, Leksand och Borlänge.

I Furudal finns tomter i fina bostadsområden men också mer exklusivt i sjönära läge. Det sjönära området vid södra infarten till Furudal ligger i anslutning till båthamnen och närheten till servicen med affär, närbutik och café och bageri inom 700 m. I Furudal finns bra förutsättningar för fritidsaktiviteter med ishall, tennisbanor, bad och skidanläggning både för längdåkning och utförsåkning. Stora möjligheter till ett aktivt natur- och friluftsliv med exempelvis fint fiske. I Furudal finns en skola för elever från förskola till årskurs 9.

I centrala Rättvik finns planlagda markområden som möjliggör byggande av flerbostadshus i attraktiva lägen. På Lissbrändanområdet, (se beskrivning Lerdal), finns möjlighet att bygga hus med upp till 12 lägenheter. Vid Hantverksbyn (se beskrivning Gärdebyn), finns även möjlighet att bebygga tomterna med hus i mindre grupper. Husen kan innehålla 3 till 7 lägenheter. Efter fortsatt planeringsarbete och utbyggnad av teknisk försörjning kommer ytterligare områden öppnas för byggnation de närmaste åren. Utöver ovan beskrivna områden finns ett flertal privatägda tomter inom kommunen.

Vill du bo i en av Dalarnas mest attraktiva kommuner?
Söker du mark för kommande byggprojekt?

Då är du välkommen att kontakta
Rättviks kommun
Samhällsutvecklingsförvaltningen
på telefon 0248-70 000 eller gå in på hemsidan:
rattvik.se/tomtmark