Fäboden – en historisk samlingsplats
för människor och djur

Tin Gumuns.

Går man tillbaka några hundra år i tiden var fäboddriften ett nödvändigt komplement till driften hemma på gårdarna i byn. Markerna var begränsade och åkermarken behövdes för säd och ängarna till vinterns hö. Fäbodbruket hade sin topp under slutet av 1800-talet då Dalarna hade drygt tusen fäbodställen.

En fäbod som varit i bruk varje sommar utan uppehåll sedan 1663 är Karl Tövåsens Fäbod som ligger ca 8 km norr om Vikarbyn och idag drivs av familjen Gumuns.

När man åker upp till fäboden får man vara beredd på att man möter kor på vägen. Lantraskorna och hästarna går lösa och söker föda i skog och mark. Djuren kan vandra långt under en dag och gamla fäbodställen, ängar och kalhyggen hör till favoritplatserna. Om man står tyst i naturen och lyssnar är det inte ovanligt att man hör koskällor långt in i skogen. På kvällen drar sig djuren hemåt för då är det mjölkning. Korna mjölkas två gånger per dygn, vid 5-tiden på morgonen och vid 17-tiden på kvällen. På Karl Tövåsens Fäbod finns idag 10 kor som tillsammans ger 160 liter mjölk per dag, av högsta kvalitet. Mjölken är grunden för fäbodens produkter och man tillverkar  smör, olika ostar och messmör. Fäbodprodukterna går att köpa i den lilla butiken men serveras också till hembakat bröd och kokkaffe i den mycket uppskattade kaffestugan.

”Mina tacksamma tankar går till alla dom människor som i århundraden fört kunskapen om fäbodbruk vidare. Det har gett mig och min familj möjligheten att vara en del av historien.”

När man besöker Karl Tövåsens Fäbod färdas man hundratals år tillbaka i tiden. Att familjen Gumuns lever sin dröm går inte att ta miste på. Engagemanget för djur, natur och fäbodbruk är slående och vi som besöker dem får chansen att uppleva kulturhistorien när den är som bäst.

Under vinterhalvåret bor familjen Gumuns med sina djur på Gumunsgården i Västbjörka, 8 km norr om Rättvik. Här förädlar man kornas mjölk till smör och olika ostar. Ostarna lagras på gården i en mycket gamla stenkällaren som ger ostarna en speciell smak och karaktär.

Text: Riesbeck Reklam Foto: Malin Jones och Lennart Urby