Familjen Olander älskar äventyr

I ett nybyggt hus på sluttningen ner mot Siljan träffar vi Johanna och Marcus Olander. Här har de bott tillsammans med barnen Alice, Lucas och Lilly i nio år. Vi slår oss ner i det stora vardagsrummet. Barnen skrattar, hunden hoppar upp i soffan och stämningen är på topp. Vi talar om hur kärleken slog till och livet tog en helt ny vändning.

Johanna är född och uppvuxen i Vikarbyn men som så många andra ungdomar valde hon att, efter grundskolan, studera på annan ort. När hon träffade Marcus bodde hon i Falun och läste företagsekonomi på Högskolan i Borlänge.

– Jag hade då inga planer på att flytta hem till Rättvik och jag trodde heller inte att det skulle passa Marcus som i grunden är en ”storstadskille”. Men när jag var klar med studierna och dessutom fick jobb på bank i Rättvik kändes det helt rätt att flytta hem. Nu har det gått ett antal år. Vi har fått tre barn och jag har dessutom utbildat mig till fastighetsmäklare och kommer nu att jobba här lokalt. 

Flytten till Dalarna och Rättvik har också passat Marcus väldigt väl.

– Ja, även om jag är uppvuxen i Stockholm är naturen och ett aktivt friluftsliv något jag värderar högt, så för mig var det inte alls främmande att flytta från storstaden. Tanken var faktiskt att jag skulle flytta till Australien. Allt var planerat och klart när jag träffade Johanna, men istället för Brisbane blev det först Falun sedan vidare till Rättvik, säger Marcus och skrattar. Rättvik som ort passar mig utmärkt och när man som jag rest mycket i arbetet ligger kommunen bra till geografiskt. Jag har under flera år arbetat med försäljning och marknadsföring med hela Sverige som arbetsplats, men nu jobbar även jag på hemmaplan. Sedan ett par månader tillbaka är jag försäljningsansvarig för Sverige på företaget Optileks med ett 30-tal anställda och det känns riktigt roligt.

– Att både Marcus och jag nu arbetar i Rättvik är fantastiskt och det är en stor fördel att vara nära barnen även om man är på jobbet. Vi har fått ett helt annat familjeliv där vi i mycket högre utsträckning en tidigare kan dela på ansvaret här hemma, säger Johanna. Vi har dessutom betydligt mer tid för barnens aktiviteter och våra egna intressen.

Tid för aktiviteter och spännande utmaningar
Marcus håller med Johanna och berättar gärna om Lucas fotbollsträningar och tiden han själv lägger ner på att köra motorcyklar av olika slag och träna Enduro. Ett gemensamt intresse är att köra mountainbike och det är något som även barnen uppskattar mer och mer. 

Marcus gillar också att vandra och därför tog han för några år sedan med sig Johanna på en vandring upp på Kebnekaise. 

– Jag hade aldrig vandrat så långt tidigare, säger Johanna. Det tog en hel dag och dessutom hamnade vi mitt i en snöstorm. Det var fint väder och 10–12 plusgrader när vi började gå, men det slog om väldigt snabbt. Tack och lov insåg Marcus snabbt vad som var på gång och vi avbröt vår vandring. Våra goda vänner som var med hamnade dessvärre mitt i stormen och fick tillkalla fjällräddningen. Det blev lite väl dramatiskt men slutade väl.

Familjen Olander är en till synes mycket aktiv familj som inte verkar göra någonting halvhjärtat. För drygt tre år sedan begav de sig till Thailand i sju veckor.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse, säger Johanna. Lilly var bara sex månader gammal när vi åkte men det fungerade alldeles utmärkt. Vi älskar att resa, uppleva nya miljöer och umgås med goda vänner. Därför blev det extra trevligt när vi lyckades locka med oss ytterligare fyra familjer på äventyret. Totalt var vi fem familjer som levde i paradiset under några veckor. 

Lusten att resa har inte på något sätt avtagit. Om allt går enligt planerna åker familjen på ytterligare en långresa om två–tre år, denna gång till Hawaii.

En unik plats som välkomnar fler
Även om längtan efter att se nya platser och resa runt i världen är stor, finns tryggheten här i Rättvik. Marcus och Johanna är överens om att de bor på en unik plats och välkomnar gärna fler.

– Ja, vi vill få fler att flytta hit och jag har redan bidragit med ett antal personer, säger Marcus. Min mor och styvfar har flyttat hit. De var på väg att flytta till Skåne men valde Rättvik istället. Även gammelfarmor 93 år kom efter och bor nu i egen lägenhet i centrala Rättvik. Halva släkten är på plats…

För Johanna och Marcus handlar det inte enbart om att bo på en vacker och trygg plats även om det väger tungt. Nej de vill se utveckling. De talar varmt om ortens duktiga entreprenörer som vågar satsa och på olika sätt bidrar till kommunens attraktivitet.

– Här vågar vi satsa och det är många som hjälps åt för att göra det möjligt. För mig är det viktigt att bidra till ett samhälle där våra barn ska vilja bo i framtiden, säger Johanna. Vi har som sagt en enorm entreprenörsanda men det är också viktigt att kommunen är öppen för nya möjligheter och skapar förutsättningarna som behövs.

– Vi ser just nu en enorm aktivitet nere på strandområdet Helsingland. Mycket är på gång som kanske också främjar båtlivet på Siljan. Som barn tillbringade jag mycket tid i Stockholms skärgård. Nu har vi precis köpt båt som jag hoppas vi ska kunna nyttja flitigt på Siljan i sommar, avslutar Marcus.

Resor och fartfyllda aktiviteter lockar både Johanna, Marcus och barnen. Foto: Privat

Foto: Privat