Att resa in i Rättvik längs riksväg 69 över Söderås, väcker starka känslor hos oss alla. Den magnifika utsikten, de blånande bergen och sjön Siljan. Plötsligt ligger den bara där med sitt blå, blå vatten.
Många tänker på den vackra vyn och de vackra färgerna men det finns också många som tänker på någonting helt annat – Fiske!

Det är förståeligt att den tanken kan uppfattas som grund och helt oromantisk. Men fiske kan för många inbitna sportfiskare vara en sorts terapi för själen. En hobby utan gränser, en chans att bejaka naturen, spänningen och livet. Fiske är att vara här och nu under lång tid, fullständigt fokuserad, samtidigt helt avslappnad. Rättviks kommun håller massor av fiskevatten med stor, naturlig och kämpande fisk!

Rättvik-Boda Fiskevårdsområdesförening är en aktiv förening som i åratal arbetat hårt för att området skall kunna presentera ett fiske i absolut toppklass. Ordförande Jonas Rantanen har tillsammans med sin styrelse ständigt förbättrat förutsättningarna för besökande och boende att få ”tampas” med riktigt fina öringar, abborrar, gäddor, rödingar, harrar och regnbågar. Ett riktigt fint fiske helt enkelt i kombination med en natur som är ren och tillgänglig. Ett fiske som passar dig vare sig du är rutineradfiskeentusiast, helt nybörjare eller vill umgås med familjen under trevliga former.

En favorit för många är sjön Ljugaren som håller ett gott bestånd av grov öring, abborre och gädda. Öringar mellan 5–10 kilo inrapporteras många gånger varje år, liksom abborrar över 1,5 kilo och gäddor runt 10 kilos gränsen. Sjön är stenig och full av grund, så den bästa upplevelsen får du säkerligen om du anlitar någon av guiderna i det nystartade Hunting & Fishing Adventures. ”Sportfiskepärlan” Rättvik kan nu erbjuda ett professionellt företag med topputrustning och gediget kunnande kring fisket. De jobbar med catch and release och har god förankring i bygden. Deras produkter är ekologiskt hållbara och en fisketur med dem bygger Rättviks fiskeutbud mer än det sliter.

Dessa fantastiska fiskevatten är självklart en stor tillgång för alla boende och fritidshusägare runt sjöarna i Rättvik. För att du ska kunna erbjudas toppklassiga fiskeäventyr år efter år ligger det i allas vårt ansvar att respektera markerna vi färdas i, människorna som bor där och vårdar vårt gemensamma fiske ömt i alla avseenden. Rättvik är en fiskeskatt på god väg att öppnas för dig!

Text: Markus Svensson