Flytten till Rättvik
– ett framgångsrecept

Annica och Anders trivs på Apoteket i Rättvik, som fyller en social funktion.

Anders och Annica har skapat en livsplattform tillsammans med sina barn, Ester och Emil.

På dagarna är det full fart på apoteket i Rättvik, på kvällarna lever de ett intensivt och väldigt givande familjeliv hemma i Vikarbyn.
– Nu har vi ett större utrymme att själva påverka våra liv, med jobb, familj och egen tid, säger Anders och Annica Flygar.

För ungefär fyra år sedan lämnade de Uppsala och satte ner bopålarna i Rättvik. Hur har det gått? Hur har livspusslet fungerat med ansvarsfyllda jobb, två barn och allt annat som man vill att tiden ska räcka till för?

Historien tog egentligen sin början i Uppsala där studenterna Anders och Annica träffades i kårlivet. Han med rötter från den lilla byn Lenåsen i Rättvik, hon från Arvidsjaur i Norrbotten. De var unga och ambitiösa, och såg i första hand en framtid inom läkemedelsindustrin.

När vi nu, ett antal år senare, träffar familjen Flygar i vackra Vikarbyn, är det självklart barnen Emil och Ester som står i centrum. I det stora vardagsrummet i söderläge badar ljuset, ackompanjerat av sjön Siljans skiftande nyanser i blått. Bor man i den här delen av världen är utsikten ett privilegium man utan vidare kan leva med…

– Vi hade pratat ganska länge om att flytta, säger Annica. Det var som en dröm vi länge burit på men inte vågat förverkliga. Samtidigt var det ett ganska stort steg att ta. Vi hade båda bra jobb och kompisar i Uppsala.

Projektet med att flytta hjälptes på vägen av att Anders sökte och fick en tjänst på apoteket i Mora, detta samtidigt som Annica var mammaledig. Många bitar föll på plats, dessutom hade vänner redan tagit språnget och med framgång visat att det gick att flytta till Rättvik. Tiden syntes vara den rätta.

En bra hemmaplan
Så här med lite perspektiv så har alla eventuella farhågor kommit på skam. Familjen Flygar har nu skapat en livsplattform som ger balans för både gruppen (familjen) och enskilda individer. Dessutom har de utmanande jobb som de trivs och kan växa i.

– Jag har varit apotekschef här i Rättvik i ganska precis tre år nu, säger Anders engagerat. Det har varit roligt att bygga upp verksamheten, att få ihop en fungerande grupp som drar åt samma håll. Det är nytt för både mig och Annica att ha så mycket kundkontakt, tidigare jobbade vi mer med olika faser inom läkemedelsutveckling. Det ger oss en väldig energi att träffa så många människor och känna att man kan hjälpa dem i deras vardag.

– Vi känner att det vi gör spelar en viktig roll, fyller Annica i. Det är mycket information som ska ut, och rätt medicin ska ut till rätt patient. Det är ett mycket varierande jobb.

Egentligen var inte planen att de skulle jobba ihop, men Apoteksgruppen i Rättvik sökte en person med Annicas bakgrund, och ja, utbildade farmaceuter är något som hela apoteksrörelsen skriker efter idag.

– Vi har så olika uppgifter så vi hinner knappt säga hej på dagarna. Man är så väldigt fokuserad på kunden hela tiden. Dessutom har vi båda varit föräldralediga.

För många är apoteket en jätteviktig knutpunkt och samlingsplats – oavsett i vilket skede man är i livet. Och Rättvik tillhör de apotek som har flest nöjda kunder av alla inom sin kedja, det har en färsk undersökning visat. Totalt 165 apotek deltog i undersökningen.

– Vårt apotek fyller en social funktion, så är det ju, säger Anders. Sedan marknaden avreglerades ges det möjlighet att sticka ut lite grann, varje apotek är ett eget företag i Apoteksgruppen. Vi har valt att satsa på fler receptarier, det vill säga yrkeskunniga som kan ta emot recept. Vi har en större andel än många andra på det området. Det betyder att det flyter på smidigare och att vi kan hjälpa fler kunder samtidigt. Det är jätteroligt att kunderna uppfattar oss så bra som de gör, det stärker oss i vårt arbete.

– Det är en rolig arbetsplats, lägger Annica till, en bra grupp där vi hjälps åt och litar på varandras kompetenser. Det är likaså ett förtroendeyrke, vi ska kunna vårt område och ha lösningar på vad kunderna än frågar oss. Det är en utmaning varje dag med allt fler pålästa kunder och alla nya rön och produkter som hela tiden kommer.

Kvalité i det stora och lilla
Vad Anders och Annica säger är att deras yrkesliv lämnar utrymme att själva påverka verksamheten, med en större frihet. För övrigt är de precis samma nyckelord som upprepas när vi glider över på familjelivet. Tack vare flytten till Rättvik har Anders och Annica fått ihop livspusslet, de kan påverka sin vardag, utan storstadens alla tidstjuvar, och få utrymme för att ta hand om varandra – och sig själva.

– Vi bodde centralt i Uppsala men det blev att ta bilen om man skulle nånstans ändå, säger Annica. Tänk, den där lekparken som alla skulle åka till för att vara med sina barn. Vår egen tomt är ju större!

– Det är så enkelt här, bara i vårt närområde har vi alla fritidsaktiveter vi behöver, för både små och stora. Och vill vi vara turister har vi jättebra besöksmål på nära håll runt Siljan, exempelvis Sommarland i Leksand och Björnparken i Orsa. Till det allt som händer i Rättvik, det är ju jättemycket.

För Anders slöts cirklarna när han ”flyttade hem” till Rättvik. Steget för Annica var något större, men ändå smidigt. Hon uppskattar de stolta traditionerna, som midsommaren, med alla sina gamla sedvänjor.

– Det är roligt att vara mitt i allt som händer, och att få uppleva den starka bygemenskapen.

Givetvis var också Rättviks goda rykte som skolkommun något som spelade in i flytten. De är nu jättenöjda med hur det blev i Vikarbyn.

– Det känns så nära med allt, och vi cyklar eller går till skolan, säger Annica.

”Flytten till Rättvik har blivit en fullträff för oss”

Lilla Ester gör oss uppmärksamma på att pappa minsann har planterat häck under sin föräldraledighet i maj, och att plantorna i växthuset är satta i jorden, ”så att det blir ordning” som hon uttrycker det.

Anders skrattar och säger att det ska bli härligt att snart kunna hämta tomater på den egna tomten.

Och visst har mycket på kort tid kommit i ordning, långt mer än tomatplantorna i växthuset.

– Flytten till Rättvik har blivit en fullträff för oss, säger Annica.

Text och foto: Johan Pellas