R E P O R T A G E

Från Istanbul till Rättvik

Yilmaz Bilmez var lite drygt 20 år gammal när han efter 15 månaders militärtjänstgöring och arbete inom textilindustrin, flyttade från Istanbul i Turkiet till Rättvik. Sedan i september förra året äger och driver han nu Furudals Pizzeria & Restaurang och ser mycket ljust på framtiden.

Allt började med att Veli Al, som är släkt med Yilmaz och äger restaurangerna Erkut och Almira i Rättvik, kontaktade honom och frågade om han ville komma till Sverige och arbeta. Efter en tids funderande bestämde han sig för att åka och Veli hjälpte till med både arbetstillstånd och visum.

– Jag kom till Sverige den 9 april 2010 och jag minns att det var lite kallt. Jag tog tåget mot Rättvik och jag häpnades över att det var så mycket skog överallt. Ganska snabbt konstaterade jag att det var väldigt stor skillnad mellan Rättvik och Istanbul med sina cirka 13,8 miljoner invånare. Väl framme i Rättvik blev jag mottagen av släkt och vänner och det kändes väldigt bra, säger Yilmaz och skrattar åt minnet.

Yilmaz började ganska omgående läsa svenska på SFI (Svenska för invandrare) men det var svårt för honom att hinna med eftersom han också arbetade. Han berättar om en tid då han hankade sig fram med hjälp av Google Translate.

– Ja, jag kämpade på några månader men efter en tid ville jag faktiskt åka hem. Hade det inte varit för att mamma ville att jag skulle stanna, hade jag nog lämnat Sverige. Så här i efterhand är jag glad över att det blev som det blev. Jag gillar Rättvik och trivs väldigt bra, säger Yilmaz.

Vid 34 års ålder äger han nu en egen restaurang
Yilmaz har under åren arbetat på flera pizzerior i kommunen, men sedan den 5 november förra året äger och driver han nu Furudals Pizzeria & Restaurang i centrala Furudal.

– Ja, det är väldigt roligt. Redan förra sommaren inledde jag en diskussion med den förra ägaren och efter ett par månader stod det klart att jag fick ta över. Restaurangen hette då Hillboms Bistro och jag började med att renovera, köpa ny köks-utrustning och byta namn. Tanken är att jag ska servera allt ifrån traditionell svensk husmanskost till pizza, kebab med mera. Jag kommer också satsa på lite livemusik och annan underhållning här framöver, säger Yilmaz.

Yilmaz känner sig väl mottagen i Furudal och är glad över att så många kunder gynnar  den lokal restaurangen. Nu under vinterhalvåret har det varit lite lugnare men han vet att sommaren lockar mycket turister och inte minst en mängd hockeyelever och deras föräldrar.

– Jag klagar inte. Vissa lördagar säljer jag upp emot 120 pizzor och det har till och med hänt att jag sålt så mycket så degen tagit slut, säger Yilmaz och ser mer än nöjd ut.

Från början arbetade Yilmaz runt 15 timmar per dag men nu har han lite hjälp i restaurangen och kan ta någon dag ledigt. I maj återvänder han också till Turkiet för att arrangera sin bröllopsfest.

– Ja, jag gifte mig i höstas men vi hann aldrig ha någon traditionell bröllopsfest. Nu blir det ett rejält firande och vi räknar med minst 1800 gäster – alla kommer…

Målet är att min fru ska kunna följa med mig tillbaka efter bröllopet men det ser ut att dröja eftersom det tar många månader att få alla papper och tillstånd som krävs. Hur som helst hoppas jag att även hon kommer att trivas här i Rättvik. Vi har många vänner som bor här och hon tycker, precis som jag, om närheten till naturen. Nu har vi ju också vår egna restaurang och kan satsa framåt, avslutar Yilmaz.

Det är många som är glada över att Yilmaz tagit över restaurangen. En vanlig lördag kan han sälja upp emot 120 pizzor.