Goda utsikter för etablerad restaurang

Foto: Riesbeck Reklam

Foto: Sjövillan Restaurang & Bar

Mattias Sjöö dukar upp på den inglasade verandan med den fantastiska utsikten mot Siljan och Långbryggan. Foto: Johan Pellas

Sjövillan är en av restaurangpärlorna i Rättvik. Med sitt utsökta läge, vid Siljan och Långbryggan, bjuds det på både goda måltider och vacker utsikt. Mattias Sjöö dukar upp för ännu en sommar, som förväntas bli precis så intensiv som tidigare år.

Långbryggan är ett av Rättviks främsta landmärken. Precis där bron börjar ligger Sjövillan, en omtyckt restaurang och mötesplats sedan 2007. Gästerna på den inglasade terrassen, med avtagbart tak, kan sitta tio meter från vattnet och avnjuta sin måltid.

Mattias Sjöö är tillsammans med Anders Nygårdh ägare till restaurangen, detta sedan 2011.

– Vi gick och sneglade på den här restaurangen i flera år, det finns inte så många liknande ställen med bästa läge direkt vid Siljan.

Menyn är klassisk och fångar upp de flestas smaklökar.

– Under våra luncher satsar vi på vällagad husmanskost, till det en à la carte med både flärd och en del nya influenser. Vi kryddar det med en del lokala produkter, som ”tuttul” och Rättviksglass. Vi erbjuder även drycker från Rättviks bryggeri.

Samarbete gynnar alla
Sommaren är mycket speciell i Rättvik, så även för Sjövillan. Totalt 22–24 personer är anställda för att sköta allt som en modern restaurangverksamhet kräver. Totalt finns det plats för 270 gäster, 70 inomhus, 150 på terrassen, samt 50 i loungeavdelningen.

– Vi har en fantastiskt duktig personal. Det behövs, när det är som mest tryck serverar vi 800 portioner mat under en dag. En förklaring till de volymerna är alla evenemang som finns i bygden, de spiller över positivt på oss, som Dalhalla, Classic Car Week och Tisdagskul.

Mattias pratar gärna i ”vi-form”, om samarbetet mellan olika restauranger och kommun.

– Vi kompletterar varandra väldigt bra på restaurangsidan, det är mat med olika inriktning och bra prisnivåer. Våra gäster väljer att gå till oss en dag, för att kanske välja nåt annat dagen därpå. Utbudet är något som våra gäster ofta återkommer till, det är viktigt om man är i Rättvik som besökare.

”Det Rättvik gjort bra är att kommunen förenklat väldigt mycket med sitt koncept Tillväxt & Tillsyn”

Mattias är bördig från Borlänge och flyttade senare till Enköping med sin fru. Han veckopendlar för att sköta verksamheten, där han njuter av att vakna med utsikt över Siljan, från sitt boende i Lerdal.

– Jag kan jämföra på många sätt. Det  Rättvik gjort bra är att kommunen förenklat väldigt mycket med sitt koncept ”Tillväxt & Tillsyn”, som skapats för att förenkla för småföretagare i Rättviks kommun och samtidigt värna om kvalitet och miljö. Det är en jätteskillnad mot andra kommuner jag har verkat i.

Mattias ser fram emot en ny sommar, där han också kan bjuda på en nyhet.

– Vi startar ”Sjövillan Sea Club” tre kvällar i veckan mellan 22 och 02. Det är en klubb under bar himmel med loungemusik och schyssta drinkar. Det är viktigt att satsa på egna aktiviteter också.

Text: Johan Pellas