Hallå där!

Conny Gesar, verksamhetsledare för Rättvik Event.

P-Floyd intar spektakulära Dalhalla för ett likaledes spektakulärt tioårsjubileum. Gruppen anses vara ett av världens främsta konceptband och behandlar supergruppen Pink Floyds musikaliska arv som om det vore deras eget, aldrig rädda för förnyelse.

Neil Young tar sin ”The Rebel Content”-turné, tillsammans med bandet Promise of the Real, till Sverige i sommar. Den 5 juli återvänder äntligen en av rockhistoriens allra största sångare och låtskrivare för en exklusiv Sverigekonsert i Dalhalla.

Vem är Conny Gesar?
– Hemvändande Rättvikare som brinner för Rättvik. Verksamhetsledare för Rättvik Event.

Hur kommer det sig att du engagerade dig i Dalhalla?
– Dalhalla är ett fantastisk projekt som tyvärr varit kantat av många bråk och ekonomiska problem och inför säsongen 2012 var situationen så allvarlig att det såg ut som om det inte skulle bli några konserter på Dalhalla. Jag blev kontaktad av ledningen för Dalhalla och de ställde frågan om jag ville gå in och hjälpa till så att det kunde genomföras konserter även under säsongen 2012. Jag hade några år tidigare även blivit kontaktad av Håkan Ivarsson då han var VD för Dalhalla men den gången tackade jag nej då jag vid den tidpunkten var fullt engagerad att bygga bandyhallen i Rättvik. Eftersom 80% av besökarna kommer från andra regioner än Dalarna så är Dalhalla en mycket viktig faktor för besöksnäringen i Siljansregionen. Jag ville verkligen försöka hjälpa till och bidra till att hitta en lösning så att konsertverksamheten på Dalhalla kunde fortsätta. Vi kunde tillsammans med ledningen för Dalhalla hitta en lösning där vi i Rättvik Event fick anta utmaningen att bedriva all verksamhet i Dalhalla utom operaveckorna, vilka drivs av Föreningen Dalhallas Vänner.

Det händer mycket i Dalhalla, berätta?
– Vi fortsätter att försöka erbjuda ett brett musikutbud där det förhoppningvis ska finnas konserter som kan locka både nya och gamla besökare till en unik musikupplevelse i Dalhalla. Operan har också fått ett uppsving i Dalhalla där vi de senaste åren har kunnat uppleva egenproducerad opera av hög klass under operaveckorna. Vi ser också att fler får upp ögonen för Dalhalla speciellt när vi på senare år lyckats få hit världsartister som Sting, John Fogerty, Toto, Simple Minds, Scorpions, Kraftwerk med flera och hur detta stärker varumärket Dalhalla när vi sammanför dessa artister med den unika miljön och akustiken. Även internationell press uppmärksammar vår fantastiska arena. När National Geographics listade världens 10 bästa utomhusarenor placerades Dalhalla på 6:e plats (2:a i Europa) vilket vi som bor i Rättvik ska vara väldigt stolta över. Vi jobbar just nu med en stort projekt på Dalhalla där vi kommer att byta ut alla stolar för att öka säkerheten och komforten för våra besökare. År av eftersatt underhåll gör att vi står inför stora framtida utmaningar med ett antal stora investeringar för att arenan ska kunna fortsätta att ta emot besökare.

Hur går biljettförsäljningen till sommarens konserter?
– Efterfrågan att uppleva en konsert på Dalhalla är hög och vi ser framförallt en otrolig efterfrågan till konserterna med Neil Young och ZZ Top.

Är det någon speciell konsert du vill lyfta fram?
– Av årets konserter ser jag speciellt fram emot Neil Young som är en legendar i musikbranschen och en artist som vi arbetat i flera år med att få till Dalhalla. Jag skulle också vilja lyfta fram konserterna med P-Floyd som i sina tolkningar av Pink Floyds underbara låtskatt gör en fantastisk ljud- och ljusshow helt anpassad för Dalhallas unika miljö.

Förra året var första gången som den elektroniska dansmusikfestivalen Into the Valley arrangerades. Blir det samma koncept även i år?
– Vi kommer att köra Into the Valley även detta år. Denna musikfestival lockar en helt ny målgrupp till Dalhalla där besökarna är betydligt yngre än den traditionella Dalhallabesökaren. De som besökte festivalen förra året var otroligt nöjda och det är också det arrangemang som lockat störst antal internationella besökare under hela Dalhallas historia.

Vad är dina framtidsplaner för Dalhalla?
– Vi vill fortsätta utveckla Dalhalla som Sveriges främsta utomhusarena och verka för att fler besökare upptäcker Dalhallas storhet.

Vad vet vi inte om Conny Gesar?
– Jag är månskensbonde. Jag har också sommarjobbat på Kullsbergs Kalk som bröt kalken i det kalkbrott som senare blev Dalhalla.

Tack Conny, och lycka till med årets Dalhallasäsong och även med framtiden för Dalhalla!
– Tack så mycket.