Hallå där!

Emil Johansson, Rättvikskille, skidåkare och även känd från Gladiatorerna i TV4.

En blöt Emil blir intervjuad av Gry Forsell i Gladiatorerna. Foto: Adamedia

Emil i samspråk med norska Petter Northug. Foto: Adamedia

Vem är Emil Johansson?
– Kort sagt, skidåkande rättvikare.

Hur kom det sig att du började åka längdskidor?
– Båda mina föräldrar åkte mycket och dom ville ha träningssällskap. Skämtosido, jag har alltid gillat att tävla och var som barn väldigt aktiv, jag höll på med allt. På somrarna var det mest fotboll men också, friidrott, terränglöpning, segling och golf för att nämna några, på vintern var det bandy och skidor.

Du tävlar för IK Jarl Rättvik, har du alltid gjort det?
– Ja, tror jag gjorde min första tävling som 5-åring. Så det blir 20-årsjubileum till vintern.

Vad har du för mål säsongen 2015/2016?
– Målet är att åka bra på de nationella tävlingarna så jag får chansen att köra världscup iklädd landslagsdressen. SM och Vasaloppet är också två stora mål.

Du har även tävlat i USA, hur kom det sig?
– Jag fick ett stipendium från Uppsala Universitet för studier i Boulder, Colorado. Collegesport i USA är gigantiskt och skolan hade ett skidlag som jag efter många om och men lyckades bli en del av. Min tanke var att åka dit som vanlig utbytesstudent och köra friskidåkning i klippiga bergen, men efter att jag blev med i laget blev det längdskidåkning över halva USA istället. Efter ett år i Boulder flyttade jag tillbaka till Uppsala för fortsatta studier men under förra hösten fick jag erbjudande från skidlaget på Colorado University om ännu en termin i Boulder. Jag tackade givetvis ja men hann spela in Gladiatorerna innan jag åkte.

Du deltog och kom till final i tävlingen Gladiatorerna i TV4, berätta!
– Det var riktigt kul, arenan är som ett lekland för vuxna. När jag var yngre kollade jag på programmet och tänkte att det där ska jag vara med på. När det tillslut var jag som skulle svara då domaren skrek ”utmanaren redo” kändes det helt surealistiskt. Att gå till final var bra men väl där tog det tvärstopp. En gren och jag var utslagen, kändes jävligt surt, särskilt eftersom jag lurat upp en stor hejarklack från både Rättvik och Uppsala. En klack som förövrigt utnämndes till den bästa någonsin enligt Gry Forsell.

När du inte åker skidor, vad gör du helst då?
– Lyssnar på en hel del musik. Foals och Amason för att nämna två band. Jag har också ett stort intresse för miljöfrågor, särskilt globala sådana och jag är glad att årets Musikhjälpen belyser problemet med klimatflyktingar. Men helst av allt så ligger jag och guppar ute i vattnet i väntan på nästa våg.

Vad tycker du är det bästa med Rättvik?
– Närheten till allt, under en sommardag hinner man med att jobba, åka rullskidor i alpmiljö (nästan i alla fall), kitesurfa i Dalarnas Hawaii, spela volleyboll och fotboll i timmar och gå på en förstklassig konsert på Dalhalla. Livskvalité in på knutarna, som det så fint heter. Men om jag ska svara med ett ord så blir det Långbryggan.

Vad vet vi inte om Emil Johansson?
– Samlar på gamla cyklar och är en Hippie Wannabe…

Tack Emil, vi önskar dig lycka till med skidsäsongen!
– Tack så mycket.