Hallå där!

Eva-Lott Långberg, Rättvikskulla och känd från Mästerkock i TV4.

Foto: Tina Stafren

Efter två och ett halvt år rullades mattan ut på Långbryggan.
Foto: Martin Litens

Vem är Eva-Lott?
– Jag är en glad kulla med rötterna i Smedjebacken men bosatt i Rättvik sedan 1989. Så jag kallar mig snarare mer Rättvikare eftersom jag bott här mer än halva mitt liv, och trivs enormt bra. Jag är en matglad kulla och älskar att ha många grytor på spisen och bollar i luften.

När började du intressera dig för matlagning?
– Mitt första matintresse började då jag var liten och stod hemma med mamma och pappa och lagade mat. Min första debut med mat var i årskurs 6 då jag vann en mattävling och fick laga mat i TV-programmet Diskotaket. Därefter kom mitt matgenombrott efter Sveriges Mästerkock 2012.

Vad lagar du helst om du själv ska bjuda på middag?
– När jag själv får välja vad jag ska laga till middag utan att krångla till det, så är skaldjur aldrig fel till förrätt, till exempel skagenkyss. När det gäller varmrätt är jag barnsligt förtjust i potatis och gör gärna en kompakt potatiskaka eller bara rostar potatis i ugnen tillsammans med rotsaker. Äter gärna en god köttbiff med en mustig rödvinssås till. Desserten vill jag inte ha för söt så väljer därför en syrlig citroncheesecake med hallonsås.

Favoritingrediens?
– Min favorit ingrediens är citron. Låter lite konstigt men den ger god syra och binder ihop många smaker, behövs så lite för att smaka så gott.

Favoritredskap i köket?
– Något jag absolut inte kan vara utan är mina bra knivar och mina slickepottar. Tänk dig en slö kniv då du hackar tomater, eller en vispskål där slickepotten gör sitt i alla hörn.

Nu har du köpt en Foodtruck, vad är det?
– Min foodtruck är nog det roligaste jag gjort hittills i mitt matliv, jag har alltid drömt om ett eget kök så varför inte på fyra hjul där jag alltid kan ha det med mig. Jag var till England i november och beställde samt inredde den efter egen design. Jag har byggt upp ett kök där jag kan laga i princip allt. Tycker att det vackra och rena är precis lika viktigt som det funktionella. Foodtruck i storstäder serverar oftas luncher på olika platser, och alla har olika inriktningar på maten de lagar, man kallar det streetfood. Min foodtruck ska också servera luncher men i huvudsak på cateringar, event, mässor och marknader.

Du är inte bara duktig på mat, du är också en av initiativtagarna till Långbryggans 625 meter långa trasmatta. Hur kom du på den idén?
– Ja mattan ja… Det var ett projekt som hette duga. Det började med min vapendragare Mats Eskils som är involverad i hemslöjden och även min mentor i silversmide. Han såg bryggan en dag då han kom ut från hemslöjden å tyckte att en vacker matta skulle pryda den. Sagt å gjort, han ringde till mig och jag var inte svårövertalad. Två och ett halvt år vävdes det för fullt på 10 vävstolar i 4 skolor samt vävstugor, dagcenter och kulturhuset. Den 6 juni 2013 invigde vi mattan på långbyggan. Jag är verkligen stolt över att visa upp den och har den med på olika mässor och event, men då tar jag bara med en liten bit av den.

Hur ser planerna ut för sommaren?
– Sommare kommer jag att tillbringa i mitt kök samt vara lite ledig mellan varven. Jag har blivit inbjuden att vara med på olika tillställningar och fester. Har 4 bröllop, 1 konfirmation med mera. Så det kommer att bli en härlig sommar.

”Kram på Er alla å en härlig sommar till Er å!”