Hallå där!

Helena Back, näringslivschef på Rättviks kommun.

Vad är Solar Egg för konstverk?
– I april 2017 överraskade Riksbyggen Kirunaborna med ett unikt konstprojekt – Solar Egg. Syftet med projektet är att skapa utrymme för samtal och visa på Riksbyggens  roll som långsiktig samhällsutvecklare i samband med stadsflytten i Kiruna. På uppdrag av Riksbyggen skapade konstnärsduon Bigert & Bergström en skulptural symbol som för tankarna till pånyttfödelse. Detta eftersom Kiruna kommer att genomgå en omfattande förändring när hela staden kommer att flyttas på grund av utvinningen av järnmalm. Samtidigt är bastun (Solar Egg är en bastu!) en plats för samtal och möten som har koppling till platsen.

 Solar Egg har placerats på olika ställen i världen, vet du vilka?
– Ja, Kiruna, Björkliden, Gällivare, Paris, Köpenhamn, Stockholm, Minneapolis… och efter det har varit här ska det söder ut i Sverige och sedan Italien om jag minns rätt.

Hur kom det sig att Solar Egg hamnade ute på Långbryggan?
– Vi fick en förfrågan från Riksbyggen, som är aktiva i hela Dalarna och blev väldigt glada och smickrade. Rättvik skulle få ett extra besöksmål, få mycket publicitet – framför allt har det visat sig att Solar Egg är populärt på sociala medier, våra invånare likväl som våra besökare skulle kostnadsfritt få tillgång till en aktivitet (som omnämnts som en världsattraktion av Time Out Magazine) och vi skulle få ett konstverk på vår kära Långbrygga. Fördelarna var många! Naturligtvis fick vi genast också börja tänka i rent praktiska termer vad det skulle innebära.

 Är det fler än Rättviks kommun som möjliggjort att Solar Egg står här i Rättvik under sommaren?
– Ja, det är det! Som jag sa innan så fick vi börja tänka i praktiska termer. Visserligen så ordnar Riksbyggen i princip allt, men det uppkommer ändå naturligtvis för värdkommunen vissa kostnader i samband med ett sådant här projekt. Kommunen har en lång tradition av att jobba tillsammans i olika projekt med företagarna i kommunen och föreningar. Ensam kanske man inte klarar allt men tillsammans så går allt så mycket lättare. Vi frågade vårt näringsliv om de ville hjälpa till och möjliggöra att Solar Egg landar i Rättvik – och det ville de! För mig som jobbat bakom kulisserna så att säga är det en av de saker som gläder mig mest. Alla räckte upp handen och sa att det här är bra för Rättvik, klart vi hjälper till!

 Vilka reaktioner har du fått från kommunens invånare?
– Det har varit så positivt, verkligen! Och det gör oss glada, för naturligtvis har vi gjort detta för att ge våra invånare och besökare en positiv upplevelse. Att Rättvik också får mycket publicitet och att vi förstärker bilden av att ”det är här det händer” är naturligtvis väldigt bra.

 Hur bokar man en bastutid?
– Det gör du på riksbyggen.se/solaregg

 Kostar det något?
– Nej, det är kostnadsfritt.

 Har du själv provat på bastun?
– Ha, ha … nej, det har varit nära två gånger men av olika anledningar ville det sig inte riktigt. Men jag hyser starka förhoppningar om att det kommer att lösa sig framöver.

Tack Helena, och lycka till med bastubadet i sommar!
– Tack så mycket.