Hantverk och natur som inspirationskälla

Det är nog inte alla som vet att Sveriges, internationellt mest kända modeskapare och designer, har sitt föräldrahem i Rättvik. Vi fick den exklusiva möjligheten att samtala med Lars Nilsson, med rötter i byn Backa och släkten Olars.

Lars föddes i Stockholm men familjen flyttade tidigt till Örebro där Lars växte upp och gick i skola. När det var dags för gymnasiet, började han läsa naturvetenskap, men bytte ganska snart till Beklädnadsteknisk linje och fick sitt Gesällbrev. Efter studenten ville han läsa vidare inom området och sökte omgående till Beckmans i Stockholm men kom inte in, han ansågs vara för ung. Detta stoppade emellertid inte den då 18 år gamla Lars. Önskan att läsa vidare var så stark att han beslutade sig för att söka utbildning i Paris. Sagt och gjort han lämnade Sverige och påbörjade sin utbildning på Ecole de la Chambre Syndicale Couture. 

Efter avslutad utbildning fick han praktik på Chanel och därefter sitt första jobb på Christian Lacroix, där han arbetade i drygt tio år. Det blev också ett antal år på Dior innan han som 30-åring lämnade Paris för ett nytt jobb som Design Director på Ralph Lauren i New York. Lars stannade i New York i fyra år och under den tiden deltog han på många fina galamiddagar och filmpremiärer. Hans kläder stod många gånger i centrum och bars upp av bland andra Naomi Watts, Cameron Diaz, Sandra Bullock, Demi Moore, Kylie Minogue, Celine Dion. 2003 flyttade han tillbaka till Paris och tog över modehuset Nina Ricci. Under senare år har Lars också designat en egen herrkollektion under märket Mr Nils. 

 Anknytningen till Rättvik då?
Ja, Lars härstammar från Olars-släkten och hans mor var född och uppvuxen i Östbjörka. Som ung lämnade hon hembygden för att arbeta inom kläd- och designbranschen på
bland annat NK i Stockholm. Familjen köpte tidigt ett sommarhus i Backa som de flitigt besökte under helger och skollov.

– Jag åker fortfarande till Rättvik så ofta jag kan, säger Lars som nu varit hemma på gården ett antal månader. Jag har inspirerats av mamma och uppväxten här i Rättvik. Här finns så många kulturskatter såsom folkdräkterna, musiken och traditionerna, men jag inspireras också av flera platser som jag ofta återkommer till. Siljan, Långbryggan, Nittsjö Keramik, Bleckogården, Levins handelsträdgård, Fricks konditori, Fällmans smedja och så naturligtvis Hemslöjden som jag besökt många, många gånger. Antikaffären på Storgatan är också en pärla där man hittar allt från gamla böcker till unika objekt.

Lars nämner också kyrkogården som han tycker är en otroligt vacker plats.

– Jag fick en gång berättat för mig att det är Versailles trädgårdar som ligger till grund för utformningen. Jag vet inte om det är riktigt sant men det är ju vackert och poetiskt i sig.

Nu ägnas tiden åt inredning och textil
Lars kom i kontakt med inredning i början av 1990 då han tillsammans med sin mor besökte Hildasholm i Leksand.  De hade turen att få en guidad visning av Malcom Munthe (Axel Munthes son reds. anm.)

– Han berättade den ena historien efter den andra och ingen visste nog säkert vad som var sanning och vad som var fantasi, säger Lars. Hur som helst berättade han också om huset på Capri, Villa San Michele, som Axel Munthe låtit bygga i slutet av 1800-talet. Något år senare åkte Lars till Italien och besökte då villan.

– Jag blev helt fascinerad, säger Lars. Jag sökte ett stipendium och 2016 fick jag möjlighet att komma tillbaka. Idén var att rita inredningstextilier och mönster. Resultatet blev ett 50-tal prover, tryckta och vävda, som jag presenterade för Svenskt Tenn i Stockholm. De nappade direkt och vi skapade en utställning med textilier, mattor och accessoarer.

Även i det här sammanhanget nämner Lars Rättvik som inspirationskälla.

– Det finns en anda i Rättvik där man värnar kulturtraditionen. Jag vävde exempelvis in remsor av fårskinn i mina ullmattor. Vi svenskar tycker kanske det är traditionellt men i Frankrike och England är det oerhört exotiskt. Det var spännande att möta alla positiva reaktioner jag fick på det.

Nu designar Lars även sängkläder åt Hästens sängar. Företaget har flera butiker runt om i världen och försäljningen går enligt uppgift över förväntan.

Drömmer om nya utmaningar
När vi pratar om framtiden säger Lars att han absolut vill fortsätta jobba inom design och som formgivare. Han känner starkt för svensktillverkade saker och hoppas på nya samarbeten. 

– Just nu leker jag med en spännande tanke, säger Lars. Tänk dig att sammanföra två helt olika företag. Företag som idag jobbar med olika material och så tillsammans med dem skapa en helt ny produkt. Det är en utmaning och man får prova sig fram. Jag önskar att fler skulle våga vidga vyerna och satsa internationellt. Det finns produkter i Rättvik och Dalarna som absolut skulle kunna säljas internationellt.

Lars avslutar med att berätta om en av sina framtidsdrömmar, en folkdräktsutställning i England.

– För oss är dräkterna här runt Siljan en självklarhet men eftersom jag bott utomlands så många år ser jag saker och ting på ett annat sätt. Man blir lätt hemmablind och jag tror inte engelsmännen har sett något liknande tidigare.

Foto: Hästens sängar