Historien om en handelsträdgård
Farmor Maria föddes i Övre Gärdsjö i slutet av 1800-talet. Tillsammans med sin syster gick hon, som så många andra kvinnor vid den här tiden, till Stockholm för att arbeta. Hon träffade ganska snart Verner och tillsammans fick de tre barn.
Barbro Sannehag är nu den tredje generationen som driver Levins Handelsträdgård i Övre Gärdsjö. Hon berättar med stor inlevelse om sin farmor och farfar och deras mycket tuffa tid under första världskriget.
– De bodde i ett rum och kök på Hantverkargatan i Stockholm, men de hade inte tillgång till hela lägenheten. Den unga familjen bodde i köket och det intilliggande rummet hyrde de ut. Det var otroligt fattigt och det fanns helt enkelt ingen mat. På den tiden odlade man i alla Stockholms parker och man födde upp kaniner och höns för att få mat på borden. 1918 gick flyttlasset tillbaka till Stenbacken i Övre Gärdsjö och farfar skrev ”Vi har kommit till paradiset. Här är vi inte rädda en dag för att vara utan mat”.
Historien om Levins Handelsträdgård sträcker sig alltså mer än 100 år tillbaka i tiden. Farfar Verner började omgående att odla på den mark han köpte i byn. Ganska snart byggdes ett växthus och verksamheten utökades successivt bland annat med äppelträd.
– Ja, han köpte äppelträd från Vassbo. De transporterades först med tåg sedan med häst och vagn hit upp till Gärdsjö. Ortsborna tyckte det var både onödigt och dyrt. Ett träd kostade då 4:50 kr och det var i princip en hel dagslön, säger Barbro.
På 50-talet var det Barbros far och mor som tog över verksamheten och Levins Handelsträdgård var en i raden av flera fina trädgårdar runt om i Dalarna. En av de finare var den gamla Bruksträdgården i Grycksbo. Från Grycksbo kommer de gamla vinstockarna som än idag växter och ger rikliga skördar av vindruvor i Gärdsjö.
Handelsträdgården förvaltas nu av den tredje generationen
Barbro har praktiskt tagit vuxit upp i växthuset. Hon berättar om en fin och trygg barndom där hon vid ett flertal tillfällen sov på en soffa i växthuset medan hennes far och mor arbetade med sitt.
Som vuxen utbildade sig Barbro till lärare och jobbade under många år som speciallärare på högstadiet. Även Barbros man Bosse har arbetat som lärare men de har alltid haft ena foten i myllan säger Barbro och skrattar. Idag har de lämnat läraryrket och ägnar all sin tid åt handelsträdgården.
Den 29 mars öppnas dörrarna för säsongen och Barbro med sina medarbetare hälsar oss återigen välkomna till en vacker och genuin miljö.
– Nu ser vi fram emot en fin sommar, säger Barbro. Intresset för odling har ökat markant och det finns mycket att lära. Själv intresserar jag mig för den bio-dynamiska odlingen som tar hänsyn till naturen och de krafter som hela tiden påverkar oss människor och alla andra levande organismer på vår jord. Ta till exempel det här med månens påverkan. Vi vet med bestämdhet att månen på-verkar ebb och flod men många menar att månen också påverkar nederbörden och växternas möjlighet att gro. Det finns mycket gammal klokskap att ta del av om man är intresserad. Oavsett metod tycker jag det är viktigt att poängtera att vi inte använder några som helst besprutnings-medel eller så kallade retarderingsmedel, det vill säga medel som gör att plantorna hämmas i sin tillväxt och blir ”knubbigare” och blommar fortare. Vi jobbar hellre med lite lägre temperaturer och får i princip samma effekt, och det helt naturligt.
Vill man utöka sina kunskaper inom trädgård kan man anmäla sig till Barbros kurser och föreläsningar.
– Nu har det varit svårt att hålla kurser en tid men när pandemin är över kommer jag att återuppta den verksamheten. Vi arrangerar kurser inom olika områden, exempelvis pilflätning och kransbindning men vi arrangerar även föreläsningar om till exempel perenner och Rättviksärten. I framtiden hoppas jag också kunna samla alla våra gamla redskap, fotografier och andra trädgårdsprylar i en intilliggande lada – ett kommande museum.
Innan vi lämnar Levins Handelsträdgård går vi runt och tittar i växthusen. Överallt pågår en febril aktivitet och snart är det dags att plantera ut tusentals plantor i krukor. Barbro räknar med att de planterar drygt 30 000 plantor varje år. De köper också in perenner (fleråriga växter) i form av rötter från Holland som planteras i krukor för att om några månader pryda sin plats i en trädgård.
Än är det ett par månader kvar innan vi till fullo kan njuta av Levins Handels-trädgård – en inspirerande plats med både själ och hjärta.
De gamla vinstockarna som ursprungligen kommer från Bruksträdgården i Grycksbo ger rikligt med druvor än idag.
Nu fylls växthusen successivt med nyplanterade växter av skilda slag. En härlig doft av växter och jord sprider sig – det är vår.